Korzár logo Korzár
Utorok, 1. december, 2020 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom tradičné jedlá: Demikát, domáci trdelník, grilovaný oštiepok

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Bryndzová polievka - Demikát

Potrebujeme bryndzu, prerastenú slaninu, zemiaky, cesnak, červenú mletú papriku, cibuľu, šľahačkovú smotanu, kyslú smotanu, rascu, bobkový list, celé nové korenie, mleté čierne korenie, soľ, petržlenovú vňať, starší chlieb, vývar alebo vodu

Postup: Slaninu nakrájame nadrobno, škvarky vyberieme a na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.

Pridáme k nemu rascu, bobkový list, nové korenie a očistené a na kocky nakrájané zemiaky.

Orestujeme a potom hrniec na chvíľu odstavíme z ohňa, aby sme nasypali červenú papriku. Premiešame a zalejeme vodou alebo vývarom.

Skryť Vypnúť reklamu

Hrniec skladáme z ohňa preto, aby paprika nezhorkla.

Keď nemáme vývar, môžeme vložiť do vody bravčovú kosť a vyvaríme ju.

Keď sú zemiaky uvarené, časť z nich z polievky vyberieme, zvyšok rozmixujeme v polievke.

Pred mixovaním nezabudneme vybrať bobkový list.

Bryndzu rozmiešame v šľahačkovej smotane, potom vlejeme do polievky a necháme prejsť varom.

Až teraz polievku osolíme pretože bryndza býva slaná.

Do polievky vrátime zemiaky, ktoré sme odobrali pred mixovaním.

Na záver polievku zjemníme kyslou smotanou

Vývar scedíme a zmiešame s rozšľahanými zemiakmi a pridáme bryndzu rozmiešanú v šľahačke. Ochutíme soľou a korením. Solíme až nakoniec, lebo bryndza je veľmi slaná. Chvíľu povaríme a napokon zjemníme trochou kyslej smotany a podávame s opečenými chlebovými kockami.

Skryť Vypnúť reklamu

Grilovaný oštiepok na chlebe

Potrebujeme: pološtiepok určený na gril, chlieb, cesnak, soľ, korenie, olej, rôzna zelenina, šalát, brusnicový džem

Postup. Pooštiepok ugrilujeme na rozohriatej platni, ideálne sú aj misky priamo určené na grilovanie syra.

Ak správne grilujeme, oštiepok bude v strede dobre prehriaty, aby bol primerane ťahavý.

Chlieb trošku opečieme, ale nie veľmi, aby nám nevznikla suchá podošva, dáme naň šalátový list, grilovaný oštiepok a brusnicový džem.

Výbornou prílohou je grilovaná zelenina a cesnak.

Domáci trdelník

Typickú jarmokovú pochúťku pôvodom zo Skalice zvládnete aj doma.

Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 80 g masla, 2 vajcia, 3 PL práškového cukru, 250 ml mlieka, 1 kocka droždia, 1 štipka soli. Na potretie: olej alebo vajcia. Na obalenie: škoricový cukor, vanilkový cukor, prípadne nasekané vlašské orechy.

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Najskôr si pripravíme kvások - droždie zmiešame s trochou vlažného mlieka a štipkou cukru.

Keď nám kvások narastie, pridáme ho k ostatným surovinám a spracujeme vláčne cesto.

Necháme ho na teplom mieste vykysnú asi 30 minút.

Potom cesto rozvaľkáme na tenkú placku, narežeme na pásiky a namotáme na trdelníkové formičky, ktoré sa dajú kúpiť v špecializovaných obchodoch s kuchynskými potrebami.

Veľmi dobre vám však poslúžia aj zaváraninové fľaše.

Trdelníky potrieme vajíčkom alebo olejom a posypeme obľúbenou posýpkou.

Pečieme ich pri teplote 180°C asi 10 minút a keď ich zložíme z trubičiek, môžeme ich opäť obaliť v zmesi cukrov.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  6. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  7. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  8. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  2. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  3. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  4. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  5. Novinka medzi prefabrikátmi
  6. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  7. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  8. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  9. The future of M&A in Europe
  10. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 34 650
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 424
  3. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 359
  4. Aká je chémia vôní 11 092
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 349
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 788
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 708
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 249
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 740
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 878
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Šéf búracej firmy Peter Matijka počas prác na Mukačevskej ulici.

Polícia zadržala a obvinila šéfa Penty Haščáka

V Digital parku zasahovali desiatky policajtov.

Lekár v nemocnici v Humennom bol pod vplyvom marihuany

Podľa polície ho nahlásili pacienti, nemocnica tvrdí niečo iné.

Ilustračné foto.
Pracovníci MEPOS-u rozvážali v utorok popoludní posypovú soľ.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Polícia zadržala a obvinila šéfa Penty Haščáka

V Digital parku zasahovali desiatky policajtov.

Jaroslav Haščák v sprievode kukláčov pred Digital parkom.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Haščák sa Gorily nezbavil, dnes už to potvrdzuje aj NAKA

Bolo by skôr prekvapivé, ak by Božie mlyny nezachytili Pentu.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Richard Sulík (SaS).
Zadržaný Jaroslav Haščák.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop