Zapekané tekvičky
Potrebujeme: 2 tekvice, ideálne maslové, 400 g mletej krkovičky alebo pliecka, 200 g strúhaného syra, čierne korenie, 4 vajíčka, olej, čerstvé bylinky, soľ
Postup: Tekvice umyjeme a prekrojíme ich pozdĺžne na polovice. Lyžicou vydlabeme dužinu. Mäso opečieme na oleji, keď sa zatiahne, pridáme najemno nasekané bylinky, soľ a korenie.
Všetko dobre premiešame a odstavíme.
Keď zmes vychladne, vmiešame do nej vajíčka a syr a môžeme naplniť tekvice.
Naukladáme ich do vymastenej zapekacej misky a pri teplote 180 stupňov pečieme asi 20 minút.
Tip: Kúsok syra si nechajte a posypte nimi povrch tekvíc tesne pred dopečením. Ak máte malé tekvičky guľatých tvarov, odrežte im klobúky a plňte ich zvrchu. Vzniknú vám malé súdky.
Fašírka so zdravým mangoldom
Potrebujeme: cca pol kila ľubovoľného mletého mäsa – môže byť bravčové alebo hydina, mangoldové lístky, vajíčka, cibuľu, cesnak, starší chlieb alebo pečivo, mlieko, trochu múky, majoránku, mleté čierne korenie, soľ
Postup: Mangold je zelenina podobná cvikle, no konzumujeme len jej nadzemné časti, teda chutné lístky.
Tie zbavíme tvrdých častí a ak si melieme mäso sami doma, pomelieme ich s ním. Ak si kúpime už pomleté mäso, mangold môžeme narezať na drobné kúsočky.
K mäsu a mangoldu pretlačíme cesnak, pridáme na malé kocky nakrájanú cibuľu, vajíčka a chlieb namočený v mlieku, samozrejme, najskôr ho vyžmýkame.
Osolíme, okoreníme a vymiesime hladkú masu.
Ak je to potrebné, trochu ju zahustíme strúhankou.
Fašírku dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy a upečieme.
Chutí teplá i studená.
Škandinávske mäsové guľky
Potrebujeme: mletú chudú hovädzinu, smotanu na varenie, vývar, muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie, múky, bravčovú masť
Postup: Mleté mäso zmiešame s muškátovým orieškom, korením a soľou.
Zo zmesi vytvarujte malé guľky, ktoré obalíte v hladkej múke a opečiete na tuku, kým sa nevyfarbia.
Po odložení opražíme na tuku hladkú múku, zalejeme zohriatou smotanou a šľaháme, kým nevznikne hladká, jemná omáčka.
Dochutíme ju muškátovým orieškom a osolíme, aby sme vyladili sladkastú chuť smotany. Mäsové guľôčky servírujeme preliate omáčkou s varenými zemiakmi a džemom z lesného ovocia.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.