Korzár logo Korzár
Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Kapustový šalát s chrenom, parmezánové hranolčeky, cviklové carpaccio

Chutné dobroty do vašej kuchyne.

Parmezánové hranolčeky

Potrebujeme: zemiaky, olej, parmezán, 2 lyžice soli, mleté čili, sušenú bazalku, čierne korenie, mletý rímsky kmín.

Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na dlhé hranolčeky. Dáme ich do misy, zalejeme vodou a takto namočené ich necháme asi pol hodiny.

Potom zemiaky vyberieme, osušíme a dáme na plech vyložený papierom na pečenie.

Pokvapkáme ich olejom a posypeme koreniacou zmesou, ktorú si pripravíme zmiešaním soli, čili, bazalky, čierneho korenia a kmínu.

Okorenené hranolčeky dobre rukou premiešame, aby sa olej a korenie dostalo všade. Rovnomerne ich rozložíme a dáme piecť.

Skryť Vypnúť reklamu

Priebežne ich pootáčame a pečieme dovtedy, kým nie sú zlatisté a chrumkavé
Keď sú hotové, vyberieme ich z rúry, ešte na nich môžeme potrúsiť koreniacu zmes a potom ich štedro posypeme parmezánom.

Najlepšie chutia ešte horúce.

Pohlreichovo cviklové carpaccio

Potrebujeme: 2-3 červené repy asi vo veľkosti tenisovej loptičky, olivový olej, kvetový med (nie) lesný, kr. cukor, vínny ocot, pomarančový džús, tymian, soľ, čierne korenie, sójovú omáčku, kúsok čerstvého zázvoru, kozí syr, píniové semienka.

Postup: Očistenú repu nakrájame nožom alebo strúhadlom na čo najtenšie plátky.
Ocot prevaríme so soľou a cukrom, pridáme 1-2 lyžice medu, korenie, olej, asi 3 PL džúsu, tymian, lyžicu sójovej omáčky a dobre vymiešame.

Čerstvý zázvor nastrúhame, vyžmýkame z neho šťavu a nalejeme ju do marinády.

Skryť Vypnúť reklamu

Marinádu nalejeme do igelitového vrecúška a vložíme tam aj plátky cvikly. Mali by tam zostať aspoň 12 hodín, ale pokojne tam môžu zostať aj dva dni.

Marinované plátky cvikly rozložíme na tanier, nadrobíme na ne syr a posypeme nasucho opraženými píniovými semienkami.

Kapustovo-chrenový šalát

Potrebujeme: bielu kapustu, cibuľu, kryštálový cukor, soľ, slnečnicový olej, vínny alebo jablčný ocot, nastrúhaný chren.

Postup: Kapustu nakrájame na tenké rezance, cibuľu na malé kúsky a dáme ich do misky.

Pridáme všetky ostatné ingrediencie okrem chrenu a potom musíme kapustu chvíľu stláčať a hniesť, to nahradzuje šliapanie v sude. Robíme to dovtedy, kým kapusta pustí šťavu.

Potom pridáme asi pol fľaše nastrúhaného chrenu, dosolíme a dokoreníme a šalát necháme odležať aspoň pol hodiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Kapustovo-chrenový šalát môžeme hneď konzumovať, alebo ho natlačíme do čistých zaváraninových fliaš a zatvoríme. Takto nám v chladničke vydrží aj mesiac.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 750
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 709
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 677
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 642
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 275
  6. Aká je chémia vôní 9 065
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 669
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 636
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 532
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 074
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Nová riaditeľka košickej detskej nemocnice: Teším sa na návrat

Chystá stretnutia so zamestnancami, primármi a vytvorí pracovný tím.

Jaroslava Feketeová. Snímka je z čias, keď pôsobila ako lekárka na Oddelení detskej onkológie a hematológie košickej DFN.
Odber vzoriek.
Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Rok po výbuchu. Majorošovci veria, že sa na Mukačevskú 7 ešte vrátia

Tragédia odhalila aj silu priateľstva.

Marek Majoroš na mieste, kde stála bytovka.
Most už opäť otvorili pre vodičov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský.
Ilustračné foto

Ak nezaberie semafor, na rade je lockdown, vraví pandemická komisia

Matovič chce, aby sa kritici testovania ospravedlnili.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) a prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.
Píše Branislav Vančo

Aby sa zo Žilinku nestal ďalší Trnka

Sústreďme sa na reformu prokuratúry.

Verejné vypočúvanie Maroša Žilinku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop