Korzár logo Korzár
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: šípkový pretlak, slaný tekvicový koláč, ružičkový kel s gaštanmi

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.


Šípkový pretlak

Potrebujeme: čerstvé šípky, vodu

Postup: Šípky zbavíme okvetia a stopiek, prepláchneme vo vode, vložíme do hrnca, pridáme vodu a rozvaríme na kašu.

Zmes rozmixujeme a prepasírujeme. Pretlak sterilizujeme alebo mrazíme vo formičkách, alebo vo vreckách na ľad.
Šípkovú mrazenú dreň môžeme v zime pridávať do čaju, v lete do minerálky – ochladí ich a získajú výbornú chuť. Z časti môžeme uvariť lekvár pridaním 500 g cukru na 1 liter pretlaku.

Ružičkový kel s gaštanmi a slaninou

Potrebujeme: cca pol kila ružičkového kelu, 150 g jedlých gaštanov, 150 g anglickej slaniny, 50 ml červeného vína (najlepšie sa hodí portské), maslo, petržlenovú vňať, soľ, korenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Ružičkový kel očistíme, umyjeme a dáme variť do slanej vody.

Nepotrebuje veľa, stačí ho povariť 5-7 minút. Za ten čas by mal zmäknúť, no pritom by si mal zachovať svoju chrumkavosť.

Potom ho scedíme a necháme vychladnúť.

Zatiaľ nakrájame slaninu a necháme ju vyškvariť na panvici. Potom k nej pridáme maslo, ošúpané gaštany a zalejeme ich vínom.

Tekutinu necháme zredukovať, pridáme kel, premiešame, prehrejeme, osolíme aj okoreníme a môžeme podávať posypané petržlenovou vňaťou.

Slaný tekvicový koláč s cibuľou

Potrebujeme: vyzretú tekvicu, 200 g polohrubej múky, 4 cibule, 5 vajíčok, 2 dl oleja, balíček prášku do pečiva, soľ, mleté čierne korenie, rascu

Postup: Tekvicu očistíme a nastrúhame. Zmiešame s vajíčkami, polovicou oleja, soľou a korením. Nakoniec primiešame múku s práškom do pečiva. Riedke cesto vylejeme na vymastený a strúhankou vysypaný plech. V panvici zohrejme druhú polovicu oleja a opečieme na ňom do polomäkka cibuľu nakrájanú na kolieska.

Skryť Vypnúť reklamu

Tú po vychladnutí navrstvíme na koláč, posypeme rascou alebo ľanovými semienkami a pečieme pri 180 stupňoch 30 minút alebo kým cesto nebude mať zlatistú farbu
Tip: Tesne pred dopečením nastrúhajte na vrch syr, pridajte tenké plátky údenej slaniny či bylinky a koláč bude mať šmrnc pizze.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  1. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  8. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  9. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  10. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 322
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 465
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 229
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 725
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 446
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 401
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 13 582
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 495
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 263
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 059
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.

Lekár Laho: Šéf lekárskej komory spôsobil zdravotníctvu problémy

Odmena 500 eur je pre mladých lekárov motivujúca, vraví Laho.

Lekár Ladislav Laho na archívnej fotografii.
Komentár Petra Schutza

Na prahu fiaska

Destabilizácia vládnutia je na vzostupe druhej vlny to posledné, čo si môžeme dovoliť.

Peter Schutz
Píše Juraj Buzalka

S tyčinkou v nose tvoríme históriu

Politické spoločenstvo sa deje prostredníctvom rituálov.

Ilustračné foto.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop