Cviklová nátierka
Potrebujeme: červenú repu, vlašské orechy, asi tri strúčiky cesnaku, biely jogurt, majonézu, soľ, korenie.
Postup: Uvarenú alebo upečenú cviklu nastrúhame najemno, vlašské orechy nasekáme na malé kúsky.
Dáme ich do misy a pridáme pretlačený cesnak, biely jogurt a asi dve lyžice majonézy.
Osolíme, okoreníme a môžeme podávať.
Zapečené zemiaky s údeným lososom
Potrebujeme: veľké zemiaky, čerstvý syr, kyslú smotanu, soľ, korenie, olej, údeného lososa, čerstvý kôpor.
Postup: Zemiaky umyjeme aj so šupkou, popicháme ich vidličkou a dáme ich na 5 minút do mikrovlnky.
Pripravíme si kusy alobalu podľa toho, koľko máme zemiakov. Každý zemiak dáme na alobal, osolíme ho a okoreníme a zabalíme do alobalu.
Upečieme pri 190 stupňoch.
Zatiaľ zmiešame syr, kyslú smotanu, soľ, korenie a kôpor.
Keď sú zemiaky upečené, vyberieme ich, trochu ich zvrchu po šírke narežeme a jemne zatlačíme päsťou.
Naložíme ich na tanier a na každý zemiak dáme syrovú zmes a kus údeného lososa.
Pred podávaním môžeme ešte posypať pažítkou.
Coleslaw
Toto je asi najslávnejší kapustový šalát známy aj vo svete.
Potrebujeme: 1 bielu kapustu, 2 mrkvy, 1 šalotku, 5 PL majonézy, trochu bieleho jogurtu, cukor, vínny ocot, malú lyžičku horčice, soľ, korenie.
Postup: Kapustu zbavíme vonkajších listov a hlúbov, prekrojíme a nastrúhame na rezance.
Mrkvu tiež očistíme a nastrúhame. Šalotku pridávame len vtedy, ak ideme Coleslaw hneď konzumovať. Ak bude šalát pred podávaním ešte nejaký čas stáť, šalotku ani inú cibuľu radšej nepoužívame, spôsobila by nepríjemnú pachuť.
Z majonézy, jogurtu, vínneho octu, horčice, soli a korenia vymiešame dressing a vmiešame ho do pripravenej zeleniny. Pred podávaním ho ešte dáme na chvíľu do chladničky.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.