Horehronské guľky
Potrebujeme: zemiaky, 2 vajcia , 2 strúčiky cesnaku, 200 g údeného mäsa, petržlenovú vňať, cca 1 hrnček hrubej múky, slaninu, 1 cibuľu, kyslú kapustu, soľ, čierne korenie
Postup: Približne štyri surové zemiaky nastrúhame na hrubšom strúhadle. Šťavu z nich vytlačíme, a pridáme vajcia, soľ, korenie a pretlačený cesnak.
Varené údené mäso nakrájame na drobné kocky a pridáme k zemiakom.
Prisypeme nasekanú petržlenovú vňať a všetko spolu dobre premiešame.
Postupne prisypávame múku tak, aby vzniklo polotuhé cesto. Z cesta tvarujeme menšie guľôčky, dáme ich do vriacej slanej vody a povaríme asi 10–20 minút.
Na panvici popražíme nakrájanú slaninu, pridáme k nej nahrubo pokrájanú cibuľu a opražíme dozlatista. Guľky dáme na tanier a môžeme podávať s opečenou slaninou a cibuľou, alebo aj s kyslou kapustou.
Geršňa (krúpová polievka)
Potrebujeme: údené mäso, koreňovú zeleninu, zemiaky, krúpy, soľ, čierne korenie, vodu, červenú papriku, bobkový list
Postup: Údené mäso umyjeme a dáme variť do vody s krúpkami a bobkovým listom.
Keď už krúpy začínajú mäknúť, mäso vyberieme a do polievky dáme variť nakrájanú koreňovú zeleninu.
Mäso nakrájame na malé kúsky, vrátime do polievky a všetko spolu uvaríme domäkka.
Ak je to potrebné, pridáme soľ a korenie a podávame.
Grapne
Potrebujeme: 1 liter mlieka, 3 vajcia, 20g droždia, 500g hrubej múky, práškový cukor na posypanie, masť
Postup: Z mlieka a droždia urobíme kvások. Keď vykysne, zmiešame ho v mise s múkou, mliekom a vajíčkami.
Cesto necháme vykysnúť.
V hrnci rozpálime bravčovú masť, so ktorej dávkujeme, alebo lepšie povedané rozotrieme kúsky cesta a vypražíme ich.
Po upečení posypeme práškovým cukrom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.