Chilli con carne s baklažánom
Potrebujeme: mleté hovädzie mäso, lúpané paradajky, baklažán, červenú papriku, konzervovanú kukuricu, cibuľu, vývar, olej, čili, soľ, čierne mleté korenie
Postup: V hrnci, alebo vo veľkej panvici rozohrejeme trochu oleja a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom k nej pridáme mleté mäso a sprudka ho opečieme.
Počas miešania ho pekne od seba oddeľujeme. Osolíme a okoreníme.
Potom pridáme na kocky nakrájaný baklažán a opečieme ho s mäsom.
Nasleduje na malé kocky nakrájaná paprika, kukurica a lúpané paradajky.
Všetko zalejeme vývarom a podľa potreby ochutíme.
Čili pridávame podľa toho, aké pikantné jedlo máme radi.
Varíme a keď baklažán zmäkne a omáčka sa zredukuje, jedlo je hotové.
Kuracie soté s čerstvou zeleninou
Potrebujeme: kuracie prsia, cibuľu, olej, 1 pór, 1 mladú cuketu, čerstvé paradajky, sterilizovanú kukuricu, kurkumu, škoricu muškátový oriešok, soľ, čierne korenie, kyslú pochúťkovú smotanu, vývar
Postup: Na rozpálenom oleji osmažíme cibuľu, potom k nej pridáme mäso a orestujeme ho zo všetkých strán.
Keď sa mäso zatiahne, posypeme ho kurkumou, nastrúhame trochu muškátového orieška a pridáme aj škoricu. Osolíme a okoreníme.
Potom k mäsu vhodíme na kolieska nakrájaný pór, cuketu nakrájanú na malé kocky, alebo nastrúhanú a paradajky, ktoré sme predtým zbavili šupky a nakrájali.
Ak jedlo ešte nepustilo dosť šťavy, podlejeme ho vývarom.
Podusíme a tesne pred záverom pridáme kukuricu a asi dve lyžice kyslej smotany.
Ak je to potrebné, ešte dosolíme a dokoreníme.
Pestré špagety
Potrebujeme: špagety, malý úzky baklažán, brokolicu, cherry paradajky, farebnú hrubostennú papriku, červenú cibuľu, cesnak, baby špenát alebo rukolu, soľ, biele víno, olej, korenie, parmezán, bazalka
Postup: Všetku zeleninu nakrájame na malé kocky, paradajky na polovice, cesnak na plátky a cibuľu na polovičné kolieska a dáme do hrnca.
Prihodíme tam lístky bazalky, prilejeme biele víno, vložíme špagety osolíme, okoreníme a zalejeme necelým litrom vody.
Ak špagety na začiatku celkom nevojdú hrnca nevadí, v priebehu varenia ich tam dáte.
Hrniec prikryjeme a dáme variť. Keď všetko začne vrieť, prikrývku zložíme a varíme necelých desať minút, kým špagety nebudú al dente.
Občas premiešame, aby sa cestoviny neprilepili ku dnu.
Po uvarení budeme mať chutné cestoviny presiaknuté chuťou zeleniny.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.