Konzumácia batatov, teda sladkých zemiakov, má viacero výhod. Obsahujú veľa vitamínov A, C, E, tiež vitamíny skupiny B a aj minerály ako draslík, mangán, železo, horčík, vápnik.
Znižujú krvný tlak, sú prevenciou zápchy a žalúdočných vredov, pozitívne ovplyvňujú zrak, posilňujú imunitu a predstavujú zdroj energie. Vďaka nižšiemu glykemickému indexu sú vhodné aj pre diabetikov.
Batatový krém
Potrebujeme: 3 veľké bataty, 1 cibuľu, 5 strúčikov cesnaku, 1 malú čili papričku, trochu kurkumy, kari korenia, čerstvého zázvoru, vodu, smotanu na varenie alebo kokosové mlieko, soľ, koriander, olivový olej.
Postup: Na olivovom oleji si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a očistené a na kocky nakrájané bataty.
Chvíľu orestujeme a potom pridáme nasekanú čili papričku, kari, kurkumu a očistený a nasekaný zázvor.
Opäť chvíľu opečieme, potom zalejeme vodou, pridáme asi lyžicu nasekaného koriandra a varíme, kým zemiaky nezmäknú.
Polievku rozmixujeme, pridáme smotanu alebo kokosové mlieko a chvíľu prevaríme.
Dosolíme podľa chuti a pred podávaním môžeme napríklad posypať slnečnicovými semienkami.
Kuracie soté s batami a cícerom
Potrebujeme: kuracie mäso (môžu byť prsia alebo stehná), cibuľu, mrkvu, bataty, olej, rímsku rascu, koriander, plechovku drvených paradajok, kurací vývar, sterilizovaný cícer, soľ, mleté čierne korenie.
Postup: Na rozpálenom oleji opečieme kuracie kúsky. Keď sa mäso zatiahne, pridáme k nim nadrobno nasekanú cibuľu, rascu a koriander.
Potom nasleduje očistená a na kúsky nakrájaná mrkva, bataty a drvené paradajky.
Všetko spolu orestujeme a zalejeme vývarom.
Varíme, kým nie je zelenina polomäkká.
Ako posledný pridáme cícer a dovaríme, kým nie je všetko tak akurát mäkké a šťava sa zredukuje.
Ako príloha sa hodí ryža alebo kuskus.
Batatové palacinky
Potrebujeme: 1 veľký sladký zemiak, 1,5 hrnčeka hladkej múky (ak chceme zdravšiu verziu, môžeme použiť pohánkovú, či špaldovú múku), 2 vajíčka, štipku soli, cukor, 1 mrkvu, mlieko, olej, trošku prášku na pečenie, škoricu
Postup: Bataty aj mrkvu očistíme, nakrájame na kocky a dáme uvariť. Po uvarení ich rozmixujeme, prípadne môžeme nastrúhať najemno.
Z ostatných surovín pripravíme klasické cesto na palacinky a vmiešame doň bataty a mrkvu.
Na panvici, na rozpálenom oleji potom pečieme palacinky, ktoré môžeme ešte teplé posypať škoricou zmiešanou s cukrom.
Prípadne ich podávame, podľa chuti, aj s medom, či javorovým sirupom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.