Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Pripravte sa na zimu a naložte si kapustu, tradične i moderne

Chutné dobroty do vašej kuchyne.

Tradičná kvasená kapusta

Potrebujeme: bielu kapustu nakrájanú na rezance, soľ, celé čierne korenie, bobkový list, celú rascu, nové korenie, cibuľu, jabĺčko

Postup: V miske zmiešame soľ – potrebujeme asi 20 g na kilo kapusty, 10 guľôčok čierneho korenia, niekoľko bobkových lístkov, nové asi dve lyžičky rasce, niekoľko guľôčok nového korenia

Do nádoby, v ktorej budeme mať kapustu uskladnenú, dáme vrstvu nastrúhanej kapusty, posypeme ju koreninovo-soľnou zmesou a dobre utlačíme, či už klasicky, šliapaním, alebo päsťou, ak nakladáme kapustu do malej nádoby.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Takto vrstvy opakujeme a striedame, kým nenaplníme nádobu, alebo neminieme kapustu. Sem-tam, medzi jednotlivé vrstvy pridávame na menšie kusy narezané jabĺčko a trochu na plátky narezanej cibule.

Nádobu nenapĺňame až po samý vrch, lebo kapusta pustí šťavu a potom by sme nám vytekala von.

Kapustu dobre pritlačíme a asi mesiac necháme kvasiť v miestnosti, kde je teplota do 25 stupňov.

Potom ju môžeme presunúť do chladnejšej miestnosti.

Pohárová kapusta

Potrebujeme: Kapustu na zimné uskladnenie, soľ (na 1 kg kapusty asi 20 gramov soli), rascu, nové korenie, bobkový list, poháre na zaváranie

Postup: Kapustu môžeme kúpiť už nastrúhanú, alebo si ju na strúhame doma a v nádobe ju premiešame s rascou a soľou.

Poriadne ju v tej nádobe pritlačíme na dno a necháme chvíľu postáť, aby pustila šťavu.

SkryťVypnúť reklamu

Mala by takto zostať asi dve hodiny.

Potom ju plníme do umytých a pripravených zaváraninových fliaš. Poriadne ju do nich natlačme a priebežne prihodíme zo dve bobuľky nového korenia a 1 bobkový list.

Ak kapusta náhodou počas dvojhodinového odpočinku pustila málo vody, môžeme do pohárov doliať trochu prevarenej studenej vody.

Poháre by nemali byť celkom naplnené, kapusta by mala siahať asi 2-3 cm od okraja.

Uzavrieme viečka a naloženú kapustu v pohároch necháme stáť v teple. Pokojne to môže byť na kuchynskej linke.

Keď kapusta začne kvasiť, zbadáme to podľa toho, že sa viečka začnú vydúvať.

Kvasenie by malo trvať približne dva týždne a že je kapusta hotová zbadáme podľa toho, že sa viečka vrátili späť do pôvodného stavu.

Ak počas kvasenia vytečie trochu šťavy, neprekáža to.

SkryťVypnúť reklamu

Keď sú vyduté viečka opäť v poriadku, môžeme fľaše odložiť do špajze.

Pikantný zimný kapustový šalát

Potrebujeme: cca 1 kg kapusty, asi 5 cibúľ, 10 strúčikov cesnaku, 1 väčšiu mrkvu, 1 PL pálivej papriky, 3 lyžičky soli, jeden kus zázvoru, 1 l vody, 3 lyžičky hladkej múky

Postup: Kapustu prekrojíme na štvrtiny, vyrežeme hlúb a nakrájame ju na širšie rezance. Cibuľu tiež nakrájame na pásiky a mrkvu nastrúhame na dlhšie rezance. Zázvor nastrúhame najemno. Cesnak prelisujeme a premiešame ho so soľou.

Všetky suroviny dobre premiešame, okoreníme a natlačíme čo najtesnejšie do zaváraninových fliaš. Zalejeme prevarenou a vychladnutou vodou, zatvoríme ich a odložíme na zimu.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 149
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 121
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 921
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 994
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 694
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 5 059
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 052
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 538
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu