Korzár logo Korzár
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Pripravte sa na zimu a naložte si kapustu, tradične i moderne

Chutné dobroty do vašej kuchyne.

Tradičná kvasená kapusta

Potrebujeme: bielu kapustu nakrájanú na rezance, soľ, celé čierne korenie, bobkový list, celú rascu, nové korenie, cibuľu, jabĺčko

Postup: V miske zmiešame soľ – potrebujeme asi 20 g na kilo kapusty, 10 guľôčok čierneho korenia, niekoľko bobkových lístkov, nové asi dve lyžičky rasce, niekoľko guľôčok nového korenia

Do nádoby, v ktorej budeme mať kapustu uskladnenú, dáme vrstvu nastrúhanej kapusty, posypeme ju koreninovo-soľnou zmesou a dobre utlačíme, či už klasicky, šliapaním, alebo päsťou, ak nakladáme kapustu do malej nádoby.

Skryť Vypnúť reklamu

Takto vrstvy opakujeme a striedame, kým nenaplníme nádobu, alebo neminieme kapustu. Sem-tam, medzi jednotlivé vrstvy pridávame na menšie kusy narezané jabĺčko a trochu na plátky narezanej cibule.

Nádobu nenapĺňame až po samý vrch, lebo kapusta pustí šťavu a potom by sme nám vytekala von.

Kapustu dobre pritlačíme a asi mesiac necháme kvasiť v miestnosti, kde je teplota do 25 stupňov.

Potom ju môžeme presunúť do chladnejšej miestnosti.

Pohárová kapusta

Potrebujeme: Kapustu na zimné uskladnenie, soľ (na 1 kg kapusty asi 20 gramov soli), rascu, nové korenie, bobkový list, poháre na zaváranie

Postup: Kapustu môžeme kúpiť už nastrúhanú, alebo si ju na strúhame doma a v nádobe ju premiešame s rascou a soľou.

Poriadne ju v tej nádobe pritlačíme na dno a necháme chvíľu postáť, aby pustila šťavu.

Skryť Vypnúť reklamu

Mala by takto zostať asi dve hodiny.

Potom ju plníme do umytých a pripravených zaváraninových fliaš. Poriadne ju do nich natlačme a priebežne prihodíme zo dve bobuľky nového korenia a 1 bobkový list.

Ak kapusta náhodou počas dvojhodinového odpočinku pustila málo vody, môžeme do pohárov doliať trochu prevarenej studenej vody.

Poháre by nemali byť celkom naplnené, kapusta by mala siahať asi 2-3 cm od okraja.

Uzavrieme viečka a naloženú kapustu v pohároch necháme stáť v teple. Pokojne to môže byť na kuchynskej linke.

Keď kapusta začne kvasiť, zbadáme to podľa toho, že sa viečka začnú vydúvať.

Kvasenie by malo trvať približne dva týždne a že je kapusta hotová zbadáme podľa toho, že sa viečka vrátili späť do pôvodného stavu.

Ak počas kvasenia vytečie trochu šťavy, neprekáža to.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď sú vyduté viečka opäť v poriadku, môžeme fľaše odložiť do špajze.

Pikantný zimný kapustový šalát

Potrebujeme: cca 1 kg kapusty, asi 5 cibúľ, 10 strúčikov cesnaku, 1 väčšiu mrkvu, 1 PL pálivej papriky, 3 lyžičky soli, jeden kus zázvoru, 1 l vody, 3 lyžičky hladkej múky

Postup: Kapustu prekrojíme na štvrtiny, vyrežeme hlúb a nakrájame ju na širšie rezance. Cibuľu tiež nakrájame na pásiky a mrkvu nastrúhame na dlhšie rezance. Zázvor nastrúhame najemno. Cesnak prelisujeme a premiešame ho so soľou.

Všetky suroviny dobre premiešame, okoreníme a natlačíme čo najtesnejšie do zaváraninových fliaš. Zalejeme prevarenou a vychladnutou vodou, zatvoríme ich a odložíme na zimu.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 321
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 664
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 13 975
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 291
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 655
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 268
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 526
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 494
  9. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 214
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 213
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Košice predali parcely na verejné parkoviská, sú súkromné. Brixi: Nič sa nedá robiť

Za Rašiho to tak schválili, developer nevie prečo. Najviac má Hreha.

Mesto predalo pozemky na verejné parkovacie miesta. Od developera ich získali po 3-tisíc eur s DPH majitelia bytov.

Líder farmárov Oravec namieta košických krajských sudcov

Rozhodovať majú v prípade, v ktorom ho mal napadnúť expolicajt.

František Oravec po incidente na poli.

Hydrometeorológ: Je možné, že dlhú a tuhú zimu už nezažijeme

Ľudia počúvajú len polovicu toho, čo o globálnom otepľovaní hovoríme.

Hydrometeorológ Pavel Šťastný hovorí, že takmer 80 percent škôd pri povodniach vzniká po nevhodných ľudských zásahoch do prostredia.
Rozhovor

Bardejovčana formovala akadémia Legie Varšava. Zahral si aj proti AC Miláno

Po zlomenine Marko Lukáč takmer rok nehral.

Marko Lukáč (vľavo) má pestrý futbalový životopis.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Občania boli veľmi zodpovední, hodnotí Naď. Spokojný je aj Matovič (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 43 843. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 165 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.

Špeciálny prokurátor Kováčik ide do väzby, rozhodol súd

Súd zobral do väzby aj druhého obvineného Norberta Pakšiho.

Policajná eskorta a príslušníci Národnej kriminálnej agentúry privádzajú vysokého postaveného policajného funkcionára Norberta Pakšiho a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na pojednávanie na Špecializovaný trestný súd v Pezinku.
Komentár Tomáša Prokopčáka

Prevrat na STU

Na Slovenskej technickej univerzite sa pokúsia odvolať rektora.

Tomáš Prokopčák.
Zdravotníci v nemocnici v Kyjove.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop