Tradičná kvasená kapusta
Potrebujeme: bielu kapustu nakrájanú na rezance, soľ, celé čierne korenie, bobkový list, celú rascu, nové korenie, cibuľu, jabĺčko
Postup: V miske zmiešame soľ – potrebujeme asi 20 g na kilo kapusty, 10 guľôčok čierneho korenia, niekoľko bobkových lístkov, nové asi dve lyžičky rasce, niekoľko guľôčok nového korenia
Do nádoby, v ktorej budeme mať kapustu uskladnenú, dáme vrstvu nastrúhanej kapusty, posypeme ju koreninovo-soľnou zmesou a dobre utlačíme, či už klasicky, šliapaním, alebo päsťou, ak nakladáme kapustu do malej nádoby.
Takto vrstvy opakujeme a striedame, kým nenaplníme nádobu, alebo neminieme kapustu. Sem-tam, medzi jednotlivé vrstvy pridávame na menšie kusy narezané jabĺčko a trochu na plátky narezanej cibule.
Nádobu nenapĺňame až po samý vrch, lebo kapusta pustí šťavu a potom by sme nám vytekala von.
Kapustu dobre pritlačíme a asi mesiac necháme kvasiť v miestnosti, kde je teplota do 25 stupňov.
Potom ju môžeme presunúť do chladnejšej miestnosti.
Pohárová kapusta
Potrebujeme: Kapustu na zimné uskladnenie, soľ (na 1 kg kapusty asi 20 gramov soli), rascu, nové korenie, bobkový list, poháre na zaváranie
Postup: Kapustu môžeme kúpiť už nastrúhanú, alebo si ju na strúhame doma a v nádobe ju premiešame s rascou a soľou.
Poriadne ju v tej nádobe pritlačíme na dno a necháme chvíľu postáť, aby pustila šťavu.
Mala by takto zostať asi dve hodiny.
Potom ju plníme do umytých a pripravených zaváraninových fliaš. Poriadne ju do nich natlačme a priebežne prihodíme zo dve bobuľky nového korenia a 1 bobkový list.
Ak kapusta náhodou počas dvojhodinového odpočinku pustila málo vody, môžeme do pohárov doliať trochu prevarenej studenej vody.
Poháre by nemali byť celkom naplnené, kapusta by mala siahať asi 2-3 cm od okraja.
Uzavrieme viečka a naloženú kapustu v pohároch necháme stáť v teple. Pokojne to môže byť na kuchynskej linke.
Keď kapusta začne kvasiť, zbadáme to podľa toho, že sa viečka začnú vydúvať.
Kvasenie by malo trvať približne dva týždne a že je kapusta hotová zbadáme podľa toho, že sa viečka vrátili späť do pôvodného stavu.
Ak počas kvasenia vytečie trochu šťavy, neprekáža to.
Keď sú vyduté viečka opäť v poriadku, môžeme fľaše odložiť do špajze.
Pikantný zimný kapustový šalát
Potrebujeme: cca 1 kg kapusty, asi 5 cibúľ, 10 strúčikov cesnaku, 1 väčšiu mrkvu, 1 PL pálivej papriky, 3 lyžičky soli, jeden kus zázvoru, 1 l vody, 3 lyžičky hladkej múky
Postup: Kapustu prekrojíme na štvrtiny, vyrežeme hlúb a nakrájame ju na širšie rezance. Cibuľu tiež nakrájame na pásiky a mrkvu nastrúhame na dlhšie rezance. Zázvor nastrúhame najemno. Cesnak prelisujeme a premiešame ho so soľou.
Všetky suroviny dobre premiešame, okoreníme a natlačíme čo najtesnejšie do zaváraninových fliaš. Zalejeme prevarenou a vychladnutou vodou, zatvoríme ich a odložíme na zimu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.