Česká bramboračka
Potrebujeme: 4 zemiaky, 2 mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru, 2 cibule, 2 Pl masla, 1 PL hladkej múky, 2 hrste sušených húb, soľ, majoránka, 3 strúčiky cesnaku, muškátový orech, mletú rascu, maslo.
Postup: Zemiaky a koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kúsky.
Na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, zaprášime ju hladkou múkou a pridáme trochu mletej rasce.
Urobíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme asi litrom vody. Pridáme nakrájanú zeleninu a huby, osolíme, okoreníme a varíme, kým zelenina nezmäkne.
Na záver dochutíme majoránkou, pretlačeným cesnakom a nastrúhame trochu muškátového orieška. Ešte necháme chvíľu prevariť a podávame.
Zemiaková pizza
Potrebujeme: polotučný tvaroh, syr s modrou plesňou, olivový olej, cesto na pizzu alebo pitta chlieb, prípadne môže byť aj lístkové cesto, zemiaky, kôpor, parmezán.
Postup: Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky, tvaroh v miske vymiešame so syrom a olejom.
Cesto pripravíme na plech, potrieme ho tvarohovo-syrovou zmesou a naukladáme naň plátky zemiakov.
Pokvapkáme olejom a dáme piecť.
Nakoniec posypeme nasekaným kôprom a nastrúhaným parmezánom.
Chorvátsky šalát
Potrebujeme: zemiaky, cesnak, petržlenovú vňať, cibuľu, soľ, biele víno, maslo, muškátový oriešok, vaječné žĺtky
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a keď vychladnú, očistíme ich a nakrájame na kolieska.
Očistíme jednu väčšiu cibuľu a tiež ju môžeme nakrájať na kolieska, alebo na polovičné kolieska.
Na masle najskôr osmažíme cibuľu a petržlenovú vňať, potom pridáme uvarené a nakrájané zemiaky.
Osolíme ich a nastrúhame trochu muškátového orieška.
Pridáme pretlačený cesnak a chvíľu spolu podusíme.
Prilejeme asi deci vína, krátko prevaríme a nakoniec vmiešame 2 vaječné žĺtky.
A šalát, ktorý môžeme jesť nielen ako prílohu, ale aj ako hlavné jedlo máme hotový.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.