Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom tradičné liptovské jedlá: Slepá kura, švábovníky, liptovské halušky

Skúste špeciality slovenských regiónov.

Slepá kura

Potrebujeme: 3 litre vody z kyslej kapusty, 500 g kyslej kapusty, 1 údené koleno, sušené huby, 750 g zemiakov, cesnak, cibuľu, celé čierne korenie, paradajkový pretlak, domáce hrubé rezance.

Na slepú kuru: 4 rožky, 4 vajcia, zelená petržlenovú vňať, cibuľu, cesnak, údenú slaninu, masť

Postup: Do kyslej kapustovej vody dáme asi 3 hrste kyslej kapusty a dáme do nej variť údené koleno.

Pridáme vopred namočené sušené huby a varíme, kým nie je koleno polomäkké.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potom dáme do polievky na kocky nakrájané zemiaky, cesnak, cibuľu, celé korenie a kvôli farbe paradajkový pretlak.

SkryťVypnúť reklamu

Necháme variť a asi 20 minút pred dokončením dáme do polievky slepú kuru.

Ide vlastne o druh plnky, ktorú si pripravíme tak, že cibuľku pokrájame nadrobno a opražíme ju na masti spolu s nakrájanou slaninkou. Rožky nakrájame na kolieska, pridáme vajcia, slaninku s cibuľkou, nakrájanú zelenú petržlenovú vňať a pretlačený cesnak.

Z tejto hmoty tvarujeme veľké gule, ktoré dáme variť do polievky. Či je uvarené zistíme pomocou špajdle.

Gúľ by malo byť toľko, aby sme do každého taniera dali po jednej.

Liptovské halušky s bryndzou

Potrebujeme: asi 600 g zemiakov, 400 g hladkú múku, 450 g bryndzu, 1 vajce, soľ, trochu vody, slaninu, pažítku

Postup: Zemiaky ošúpeme, postrúhame na strúhadle alebo mixéri.

Pridáme k nim hladkú múku, trochu soli, 1 vajce a trochu vody.

SkryťVypnúť reklamu

Dáme do hrnca vodu, s trochou soli keď voda začne vrieť, hádžeme do nej halušky.

Občas premiešame a keď halušky vyplávajú na hladinu, scedíme ich a dáme do misky.

K haluškám primiešame čerstvú ničím neriedenú bryndzu a opraženú slaninku, ozdobiť môžeme čerstvou pažítkou.

Švábovníky

Potrebujeme: 1 kg polohrubej múky, 1 kocku droždia, 0,5 l mlieka, 2 ČL soli, 3 PL kryštálového cukru, 2 dcl oleja, 1kg varených zemiakov, 250 g bryndze

Postup: Zmiešame múku, soľ a cukor. Do zmiešanej hmoty vlejeme kvások, mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Necháme kysnúť cca 45 minút.

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. Pokrájame na štvorce (cca 24 ks). Pripravíme si plnku a to tak, že uvarené zemiaky popučíme, zmiešame s bryndzou a trochou soli.

SkryťVypnúť reklamu

Štvorce plníme plnkou, vytvarujeme buchtu a poukladáme na vymastený plech. Ukladáme redšie. Každú z nich totiž rukou roztlačíme na plochejší tvar.

Pečieme na 250° cca 10-15 min.

Recepty

Odtrhnuté plody by mali mať stopku, vtedy si zachovajú najviac sviežosti.


a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji.


redakcia SME ženy

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Čo majú spoločné roboty s legom? Prekvapivo veľa
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 18 515
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 822
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 998
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 379
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 796
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 762
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 054
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 909
  1. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie!
  2. Ľubica Adamková: Gaslighting: Keď uveríš, že tvoja pravda je lož
  3. Branislav Hláčik: Superpozícia 7
  4. Ľubica Adamková: Spotrebné dane a spotrebované duše
  5. Ľubor Šešera: Najkrajšie bicyklovanie v Rakúsku (pre lenivých) - 1. časť
  6. Ján Valchár: Delúzia solúnskych bratov plus novinky z frontu
  7. Vladimír Bojničan: Mentálna pedofília: Najzákernejší zločin dogmatických ideológií
  8. Iveta Grootová: Kvetinárka
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 26 915
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 22 831
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 789
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 983
  5. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 10 643
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 772
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 863
  8. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 4 099
  1. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  3. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  4. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  5. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  6. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  7. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  8. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie!
  2. Ľubica Adamková: Gaslighting: Keď uveríš, že tvoja pravda je lož
  3. Branislav Hláčik: Superpozícia 7
  4. Ľubica Adamková: Spotrebné dane a spotrebované duše
  5. Ľubor Šešera: Najkrajšie bicyklovanie v Rakúsku (pre lenivých) - 1. časť
  6. Ján Valchár: Delúzia solúnskych bratov plus novinky z frontu
  7. Vladimír Bojničan: Mentálna pedofília: Najzákernejší zločin dogmatických ideológií
  8. Iveta Grootová: Kvetinárka
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 26 915
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 22 831
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 789
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 983
  5. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 10 643
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 772
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 863
  8. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 4 099
  1. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  3. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  4. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  5. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  6. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  7. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  8. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu