Korzár logo Korzár
Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom tradičné liptovské jedlá: Slepá kura, švábovníky, liptovské halušky

Skúste špeciality slovenských regiónov.

Slepá kura

Potrebujeme: 3 litre vody z kyslej kapusty, 500 g kyslej kapusty, 1 údené koleno, sušené huby, 750 g zemiakov, cesnak, cibuľu, celé čierne korenie, paradajkový pretlak, domáce hrubé rezance.

Na slepú kuru: 4 rožky, 4 vajcia, zelená petržlenovú vňať, cibuľu, cesnak, údenú slaninu, masť

Postup: Do kyslej kapustovej vody dáme asi 3 hrste kyslej kapusty a dáme do nej variť údené koleno.

Pridáme vopred namočené sušené huby a varíme, kým nie je koleno polomäkké.

Potom dáme do polievky na kocky nakrájané zemiaky, cesnak, cibuľu, celé korenie a kvôli farbe paradajkový pretlak.

Skryť Vypnúť reklamu

Necháme variť a asi 20 minút pred dokončením dáme do polievky slepú kuru.

Ide vlastne o druh plnky, ktorú si pripravíme tak, že cibuľku pokrájame nadrobno a opražíme ju na masti spolu s nakrájanou slaninkou. Rožky nakrájame na kolieska, pridáme vajcia, slaninku s cibuľkou, nakrájanú zelenú petržlenovú vňať a pretlačený cesnak.

Z tejto hmoty tvarujeme veľké gule, ktoré dáme variť do polievky. Či je uvarené zistíme pomocou špajdle.

Gúľ by malo byť toľko, aby sme do každého taniera dali po jednej.

Liptovské halušky s bryndzou

Potrebujeme: asi 600 g zemiakov, 400 g hladkú múku, 450 g bryndzu, 1 vajce, soľ, trochu vody, slaninu, pažítku

Postup: Zemiaky ošúpeme, postrúhame na strúhadle alebo mixéri.

Pridáme k nim hladkú múku, trochu soli, 1 vajce a trochu vody.

Skryť Vypnúť reklamu

Dáme do hrnca vodu, s trochou soli keď voda začne vrieť, hádžeme do nej halušky.

Občas premiešame a keď halušky vyplávajú na hladinu, scedíme ich a dáme do misky.

K haluškám primiešame čerstvú ničím neriedenú bryndzu a opraženú slaninku, ozdobiť môžeme čerstvou pažítkou.

Švábovníky

Potrebujeme: 1 kg polohrubej múky, 1 kocku droždia, 0,5 l mlieka, 2 ČL soli, 3 PL kryštálového cukru, 2 dcl oleja, 1kg varených zemiakov, 250 g bryndze

Postup: Zmiešame múku, soľ a cukor. Do zmiešanej hmoty vlejeme kvások, mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Necháme kysnúť cca 45 minút.

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. Pokrájame na štvorce (cca 24 ks). Pripravíme si plnku a to tak, že uvarené zemiaky popučíme, zmiešame s bryndzou a trochou soli.

Skryť Vypnúť reklamu

Štvorce plníme plnkou, vytvarujeme buchtu a poukladáme na vymastený plech. Ukladáme redšie. Každú z nich totiž rukou roztlačíme na plochejší tvar.

Pečieme na 250° cca 10-15 min.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  2. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  3. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  4. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  5. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  6. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  9. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  2. Budúcnosť M&A v Európe
  3. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  4. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  5. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  6. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  9. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  10. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 287
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 080
  3. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 9 463
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 308
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 126
  6. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 987
  7. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 677
  8. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 671
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 639
  10. Ako nahradiť fosílne palivá geotermálnou energiou? 8 308
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Pri bitke odrezal súperovi časť nosa. Hrozí mu 15-ročné väzenie

Ku konfliktu medzi dvoma mužmi došlo vo Veľkom Šariši.

Ilustračné foto.
Medzi prominentných návštevníkov kaviarne patril aj Václav Havel s manželkou.

Získali dotáciu, stavať nemôžu. Už takmer dva roky ich kontrolujú

Kraj ukazuje na štát, ten na kraj a obec stále čaká.

Škôlka v Markušovciach je plná. Obec chce stavať novú. Ešte nezačali.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minúta po minúte: PCR testy odhalili vyše tisíc nakazených, pribudlo 16 úmrtí

Z 44 769 vykonaných antigénových testov zistili 919 pozitívnych osôb.

Ilustračné foto.
Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík, predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková a podpredseda SaS a minister školstva Branislav Gröhling.
Martin Miler
Prokurátor Ján Šanta počas vypočúvania kandidátov na generálneho prokurátora.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop