Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom tradičné liptovské jedlá: Slepá kura, švábovníky, liptovské halušky

Skúste špeciality slovenských regiónov.

Slepá kura

Potrebujeme: 3 litre vody z kyslej kapusty, 500 g kyslej kapusty, 1 údené koleno, sušené huby, 750 g zemiakov, cesnak, cibuľu, celé čierne korenie, paradajkový pretlak, domáce hrubé rezance.

Na slepú kuru: 4 rožky, 4 vajcia, zelená petržlenovú vňať, cibuľu, cesnak, údenú slaninu, masť

Postup: Do kyslej kapustovej vody dáme asi 3 hrste kyslej kapusty a dáme do nej variť údené koleno.

Pridáme vopred namočené sušené huby a varíme, kým nie je koleno polomäkké.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potom dáme do polievky na kocky nakrájané zemiaky, cesnak, cibuľu, celé korenie a kvôli farbe paradajkový pretlak.

SkryťVypnúť reklamu

Necháme variť a asi 20 minút pred dokončením dáme do polievky slepú kuru.

Ide vlastne o druh plnky, ktorú si pripravíme tak, že cibuľku pokrájame nadrobno a opražíme ju na masti spolu s nakrájanou slaninkou. Rožky nakrájame na kolieska, pridáme vajcia, slaninku s cibuľkou, nakrájanú zelenú petržlenovú vňať a pretlačený cesnak.

Z tejto hmoty tvarujeme veľké gule, ktoré dáme variť do polievky. Či je uvarené zistíme pomocou špajdle.

Gúľ by malo byť toľko, aby sme do každého taniera dali po jednej.

Liptovské halušky s bryndzou

Potrebujeme: asi 600 g zemiakov, 400 g hladkú múku, 450 g bryndzu, 1 vajce, soľ, trochu vody, slaninu, pažítku

Postup: Zemiaky ošúpeme, postrúhame na strúhadle alebo mixéri.

Pridáme k nim hladkú múku, trochu soli, 1 vajce a trochu vody.

SkryťVypnúť reklamu

Dáme do hrnca vodu, s trochou soli keď voda začne vrieť, hádžeme do nej halušky.

Občas premiešame a keď halušky vyplávajú na hladinu, scedíme ich a dáme do misky.

K haluškám primiešame čerstvú ničím neriedenú bryndzu a opraženú slaninku, ozdobiť môžeme čerstvou pažítkou.

Švábovníky

Potrebujeme: 1 kg polohrubej múky, 1 kocku droždia, 0,5 l mlieka, 2 ČL soli, 3 PL kryštálového cukru, 2 dcl oleja, 1kg varených zemiakov, 250 g bryndze

Postup: Zmiešame múku, soľ a cukor. Do zmiešanej hmoty vlejeme kvások, mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Necháme kysnúť cca 45 minút.

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. Pokrájame na štvorce (cca 24 ks). Pripravíme si plnku a to tak, že uvarené zemiaky popučíme, zmiešame s bryndzou a trochou soli.

SkryťVypnúť reklamu

Štvorce plníme plnkou, vytvarujeme buchtu a poukladáme na vymastený plech. Ukladáme redšie. Každú z nich totiž rukou roztlačíme na plochejší tvar.

Pečieme na 250° cca 10-15 min.

Recepty

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy

Ibiškovec jedlý poznali pestovatelia už pred 6000 rokmi.


a 1 ďalší 1
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 12 002
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 437
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 931
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 971
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 478
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 338
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 077
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 051
  1. Branislav Gröhling: Gröhling odpovedá Ficovi na list
  2. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho.
  3. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  4. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  5. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  6. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pri pohľadoch na vysoké veže
  7. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  8. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 29 582
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 15 913
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 679
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 12 489
  5. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 089
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 964
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 7 276
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 915
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Branislav Gröhling: Gröhling odpovedá Ficovi na list
  2. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho.
  3. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  4. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  5. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  6. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pri pohľadoch na vysoké veže
  7. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  8. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 29 582
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 15 913
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 679
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 12 489
  5. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 089
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 964
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 7 276
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 915
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu