Slepá kura
Potrebujeme: 3 litre vody z kyslej kapusty, 500 g kyslej kapusty, 1 údené koleno, sušené huby, 750 g zemiakov, cesnak, cibuľu, celé čierne korenie, paradajkový pretlak, domáce hrubé rezance.
Na slepú kuru: 4 rožky, 4 vajcia, zelená petržlenovú vňať, cibuľu, cesnak, údenú slaninu, masť
Postup: Do kyslej kapustovej vody dáme asi 3 hrste kyslej kapusty a dáme do nej variť údené koleno.
Pridáme vopred namočené sušené huby a varíme, kým nie je koleno polomäkké.
Potom dáme do polievky na kocky nakrájané zemiaky, cesnak, cibuľu, celé korenie a kvôli farbe paradajkový pretlak.
Necháme variť a asi 20 minút pred dokončením dáme do polievky slepú kuru.
Ide vlastne o druh plnky, ktorú si pripravíme tak, že cibuľku pokrájame nadrobno a opražíme ju na masti spolu s nakrájanou slaninkou. Rožky nakrájame na kolieska, pridáme vajcia, slaninku s cibuľkou, nakrájanú zelenú petržlenovú vňať a pretlačený cesnak.
Z tejto hmoty tvarujeme veľké gule, ktoré dáme variť do polievky. Či je uvarené zistíme pomocou špajdle.
Gúľ by malo byť toľko, aby sme do každého taniera dali po jednej.
Liptovské halušky s bryndzou
Potrebujeme: asi 600 g zemiakov, 400 g hladkú múku, 450 g bryndzu, 1 vajce, soľ, trochu vody, slaninu, pažítku
Postup: Zemiaky ošúpeme, postrúhame na strúhadle alebo mixéri.
Pridáme k nim hladkú múku, trochu soli, 1 vajce a trochu vody.
Dáme do hrnca vodu, s trochou soli keď voda začne vrieť, hádžeme do nej halušky.
Občas premiešame a keď halušky vyplávajú na hladinu, scedíme ich a dáme do misky.
K haluškám primiešame čerstvú ničím neriedenú bryndzu a opraženú slaninku, ozdobiť môžeme čerstvou pažítkou.
Švábovníky
Potrebujeme: 1 kg polohrubej múky, 1 kocku droždia, 0,5 l mlieka, 2 ČL soli, 3 PL kryštálového cukru, 2 dcl oleja, 1kg varených zemiakov, 250 g bryndze
Postup: Zmiešame múku, soľ a cukor. Do zmiešanej hmoty vlejeme kvások, mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Necháme kysnúť cca 45 minút.
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. Pokrájame na štvorce (cca 24 ks). Pripravíme si plnku a to tak, že uvarené zemiaky popučíme, zmiešame s bryndzou a trochou soli.
Štvorce plníme plnkou, vytvarujeme buchtu a poukladáme na vymastený plech. Ukladáme redšie. Každú z nich totiž rukou roztlačíme na plochejší tvar.
Pečieme na 250° cca 10-15 min.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.