Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Aj vy viete upiecť chlieb. A aj rožky a žemle

Inšpirujte sa dobrotami čitateľov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kváskový je najobľúbenejší

Medzi nadšencami je stále najobľúbenejší klasický kváskový chlieb. Pridať sa k nim nie je vôbec ťažké. Na internete si stačí zadať a vyhľadať kváskovú mapu, vďaka ktorej sa spojíte s človekom z vášho okolia, ktorý vám kvások ochotne podaruje. A keď nadobudnete skúsenosti, budete si vedieť vytvoriť vlastný kvások a starať sa oň.

Chlebík z kvásku

Na kvások na jeden chlieb potrebujeme: 20 g darovaného materského kvásku (asi 1 plná polievková lyžica), 150 g celozrnnej ražnej múky, 150 g vody

SkryťVypnúť reklamu

Večer zmiešajte tieto tri suroviny dokopy, prikryte a nechajte pri izbovej teplote odpočívať i pracovať približne 12 - 16 hodín. Takto získate 300 g kvásku na pečenie chleba. Z neho do čistej zaváracej fľaše odoberte 1 - 2 PL na ďalšie pečenie. Skladovať ho môžete i týždeň v chladničke.

Na samotný chlieb potrebujeme: 300 g vami vopred pripraveného kvásku (1 PL materského kvásku + 150 g vody + 150 g ražnej múky), 300 g pšeničnej hladkej múky, 170 ml vody, 1 ČL soli, 1 ČL mletej rasce, 1 ČL celej rasce, múku na pomúčenie

Postup: Kvások dajte do misy a pridajte k nemu múku zmiešanú so soľou a koreninami a vodu. Vymieste redšie cesto. Či sa už rozhodne ručne, alebo v robote s hákom, mali by ste ho miesiť asi 6 - 10 minút, aby sa vypracoval lepok.

SkryťVypnúť reklamu

Cesto vyklopte na pomúčenú dosku, premieste ho s múkou podľa potreby, trošku vytvarujte a nechajte ho prikryté odpočívať asi 20 - 30 minút.

Vytvarujte bochník a preložte ho do pomúčenej ošítky na chlieb alebo do hrnca či misy vystlatej pomúčenou utierkou.

Bochník nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Môže to trvať 3 - 5 hodín, pretože kvások sa rozvíja pomalšie ako droždie.

Rúru predhrejte na 230 - 250 stupňov. Hotový bochník preklopte do hrnca alebo jenskej misy. Na povrchu urobte ostrým nožom zopár zárezov.

Na dno rúry môžete pridať plech s vodou. Pečte približne 35 - 40 minút. Hotový chlieb nechajte vychladnúť na mriežke. Skladujte zabalený v utierke.

Rýchly chlieb z droždia

Na 2 bochníky potrebujeme: 1 liter teplej prevarenej vody, 50 g čerstvého droždia, 1,5 kg polohrubej múky (môže byť aj hrubá ak máte radi), 3 PL rastlinného oleja, 2 ČL soli, 1 PL cukru,

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Ako prvé si namočte do vody droždie a jednu ingredienciu po druhej pomaly pridávajte olej, cukor, soľ a postupne múku.

Cesto stále pomaličky premiešavame. Keď máme všetko v jednej mise, jemne ale dôkladne cesto premiesime.

Keď ste cesto dobre premiesili zakryte misu utierkou a odložte na teplé miesto aspoň na 2-3 hodiny. Priebežne na cesto občas nakuknite a keď sa poriadne zdvihne rozdeľte ho na dve časti a nechajte ešte polhodinku podkysnúť.

Medzitým si predhrejte rúru na 220 stupňov a chlieb pečte vo formách. Nechajte pripiecť do zlatista asi 40-45 minút.

Počas pečenia nikdy neotvárajte rúru! Keď je chlieb upečený, vyberte ho z tepla, ideálne je položiť ho na drevenú dosku a prikryte ho suchou utierkou.

Domáce rožky z droždia

Potrebujeme na cca 16 kusov: 0,5 kg hladkej múky, ¼ litra mlieka, 1 droždie, 60 g ľubovoľného tuku, lyžičku soli a cukru.

Postup: Droždie s vodou a trochou cukru necháme podkysnúť a zmiešame s múkou, zvyškom mlieka, tuku a soli.

Či už pomocou kuchynského robota alebo ručne vymieste jemné, ale pomerne husté cesto.

Malo by sa odlepovať od okrajov misky.

Cesto necháme vykysnúť. Ak ho zamiesime večer, ráno môžeme napiecť čerstvé rožky.

Bochník cesta necháme na štyri rovnaké časti, vyvaľkáme ich na hrúbku asi 4 milimetre.

Tie rozdelíme na štvrtiny a sformujeme z nich rožky.

Necháme ich 20 minút kysnúť, kým nenadobudnú dve tretiny konečnej veľkosti.

Pečieme pri teplote 180 °C asi 15 minút.

Ak máte elektrickú rúru s teplovzdušným ohrevom, súčasne môžete upiecť na dvoch plechoch celú dávku.

Domáce žemle

Potrebujeme na 6 kusov: Na cesto - 500 g hladkej múky, kúsok čerstvého droždia, 1/2 PL soli

1/2 PL medu, 300 ml vlažnej vody. Na potieranie a posýpanie: voda so soľou, soľ hrubozrnná, rasca alebo zrniečka podľa chuti

Postup: Všetky suroviny na cesto spolu zmiešajte a dobre vypracujte.

Cesto nechajte na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Nakysnutý bochník rozrežte na 6 rovnakých kusov a vytvarujte na žemle. Naukladajte ich na plech na pečenie vystlaný papierom a nechajte pod utierkou nakysnúť.

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Žemle v strede prekrojte, potrite ich slanou vodou a posypte podľa chuti.

Vložte ich do rúry až keď je naozaj vyhriata a pečte približne 30-40 minút. Po upečení nechajte na mriežke vychladnúť a skladujte zabalené v utierke.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 13 569
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 570
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 087
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 203
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 512
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 271
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 238
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 978
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 9 165
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 030
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 675
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 677
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 718
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 678
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák! 4 998
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 978
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 9 165
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 030
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 675
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 677
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 718
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 678
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák! 4 998
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu