Korzár logo Korzár
Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Aj vy viete upiecť chlieb. A aj rožky a žemle

Inšpirujte sa dobrotami čitateľov.

Kváskový je najobľúbenejší

Medzi nadšencami je stále najobľúbenejší klasický kváskový chlieb. Pridať sa k nim nie je vôbec ťažké. Na internete si stačí zadať a vyhľadať kváskovú mapu, vďaka ktorej sa spojíte s človekom z vášho okolia, ktorý vám kvások ochotne podaruje. A keď nadobudnete skúsenosti, budete si vedieť vytvoriť vlastný kvások a starať sa oň.

Chlebík z kvásku

Na kvások na jeden chlieb potrebujeme: 20 g darovaného materského kvásku (asi 1 plná polievková lyžica), 150 g celozrnnej ražnej múky, 150 g vody

Skryť Vypnúť reklamu

Večer zmiešajte tieto tri suroviny dokopy, prikryte a nechajte pri izbovej teplote odpočívať i pracovať približne 12 - 16 hodín. Takto získate 300 g kvásku na pečenie chleba. Z neho do čistej zaváracej fľaše odoberte 1 - 2 PL na ďalšie pečenie. Skladovať ho môžete i týždeň v chladničke.

Na samotný chlieb potrebujeme: 300 g vami vopred pripraveného kvásku (1 PL materského kvásku + 150 g vody + 150 g ražnej múky), 300 g pšeničnej hladkej múky, 170 ml vody, 1 ČL soli, 1 ČL mletej rasce, 1 ČL celej rasce, múku na pomúčenie

Postup: Kvások dajte do misy a pridajte k nemu múku zmiešanú so soľou a koreninami a vodu. Vymieste redšie cesto. Či sa už rozhodne ručne, alebo v robote s hákom, mali by ste ho miesiť asi 6 - 10 minút, aby sa vypracoval lepok.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesto vyklopte na pomúčenú dosku, premieste ho s múkou podľa potreby, trošku vytvarujte a nechajte ho prikryté odpočívať asi 20 - 30 minút.

Vytvarujte bochník a preložte ho do pomúčenej ošítky na chlieb alebo do hrnca či misy vystlatej pomúčenou utierkou.

Bochník nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Môže to trvať 3 - 5 hodín, pretože kvások sa rozvíja pomalšie ako droždie.

Rúru predhrejte na 230 - 250 stupňov. Hotový bochník preklopte do hrnca alebo jenskej misy. Na povrchu urobte ostrým nožom zopár zárezov.

Na dno rúry môžete pridať plech s vodou. Pečte približne 35 - 40 minút. Hotový chlieb nechajte vychladnúť na mriežke. Skladujte zabalený v utierke.

Rýchly chlieb z droždia

Na 2 bochníky potrebujeme: 1 liter teplej prevarenej vody, 50 g čerstvého droždia, 1,5 kg polohrubej múky (môže byť aj hrubá ak máte radi), 3 PL rastlinného oleja, 2 ČL soli, 1 PL cukru,

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Ako prvé si namočte do vody droždie a jednu ingredienciu po druhej pomaly pridávajte olej, cukor, soľ a postupne múku.

Cesto stále pomaličky premiešavame. Keď máme všetko v jednej mise, jemne ale dôkladne cesto premiesime.

Keď ste cesto dobre premiesili zakryte misu utierkou a odložte na teplé miesto aspoň na 2-3 hodiny. Priebežne na cesto občas nakuknite a keď sa poriadne zdvihne rozdeľte ho na dve časti a nechajte ešte polhodinku podkysnúť.

Medzitým si predhrejte rúru na 220 stupňov a chlieb pečte vo formách. Nechajte pripiecť do zlatista asi 40-45 minút.

Počas pečenia nikdy neotvárajte rúru! Keď je chlieb upečený, vyberte ho z tepla, ideálne je položiť ho na drevenú dosku a prikryte ho suchou utierkou.

Domáce rožky z droždia

Potrebujeme na cca 16 kusov: 0,5 kg hladkej múky, ¼ litra mlieka, 1 droždie, 60 g ľubovoľného tuku, lyžičku soli a cukru.

Postup: Droždie s vodou a trochou cukru necháme podkysnúť a zmiešame s múkou, zvyškom mlieka, tuku a soli.

Či už pomocou kuchynského robota alebo ručne vymieste jemné, ale pomerne husté cesto.

Malo by sa odlepovať od okrajov misky.

Cesto necháme vykysnúť. Ak ho zamiesime večer, ráno môžeme napiecť čerstvé rožky.

Bochník cesta necháme na štyri rovnaké časti, vyvaľkáme ich na hrúbku asi 4 milimetre.

Tie rozdelíme na štvrtiny a sformujeme z nich rožky.

Necháme ich 20 minút kysnúť, kým nenadobudnú dve tretiny konečnej veľkosti.

Pečieme pri teplote 180 °C asi 15 minút.

Ak máte elektrickú rúru s teplovzdušným ohrevom, súčasne môžete upiecť na dvoch plechoch celú dávku.

Domáce žemle

Potrebujeme na 6 kusov: Na cesto - 500 g hladkej múky, kúsok čerstvého droždia, 1/2 PL soli

1/2 PL medu, 300 ml vlažnej vody. Na potieranie a posýpanie: voda so soľou, soľ hrubozrnná, rasca alebo zrniečka podľa chuti

Postup: Všetky suroviny na cesto spolu zmiešajte a dobre vypracujte.

Cesto nechajte na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Nakysnutý bochník rozrežte na 6 rovnakých kusov a vytvarujte na žemle. Naukladajte ich na plech na pečenie vystlaný papierom a nechajte pod utierkou nakysnúť.

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Žemle v strede prekrojte, potrite ich slanou vodou a posypte podľa chuti.

Vložte ich do rúry až keď je naozaj vyhriata a pečte približne 30-40 minút. Po upečení nechajte na mriežke vychladnúť a skladujte zabalené v utierke.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 19 222
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 062
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 153
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 031
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 661
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 371
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 995
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 600
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 314
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 312
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Košice predali parcely na verejné parkoviská, sú súkromné. Brixi: Nič sa nedá robiť

Za Rašiho to tak schválili, developer nevie prečo. Najviac má Hreha.

Mesto predalo pozemky na verejné parkovacie miesta. Od developera ich získali po 3-tisíc eur s DPH majitelia bytov.

Líder farmárov Oravec namieta košických krajských sudcov

Rozhodovať majú v prípade, v ktorom ho mal napadnúť expolicajt.

František Oravec po incidente na poli.

Hydrometeorológ: Je možné, že dlhú a tuhú zimu už nezažijeme

Ľudia počúvajú len polovicu toho, čo o globálnom otepľovaní hovoríme.

Hydrometeorológ Pavel Šťastný hovorí, že takmer 80 percent škôd pri povodniach vzniká po nevhodných ľudských zásahoch do prostredia.
Rozhovor

Bardejovčana formovala akadémia Legie Varšava. Zahral si aj proti AC Miláno

Po zlomenine Marko Lukáč takmer rok nehral.

Marko Lukáč (vľavo) má pestrý futbalový životopis.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Na Covid zomrú desiatky ľudí denne. Pokles možno očakávať najskôr o dva týždne

Pre koronu zomierajú ľudia s inými ochoreniami, ktorí by inak žili.

V piatok sa na Slovensku urobilo v súvislosti s ochorením Covid - 19 šestnásť pitiev.

Špeciálny prokurátor Kováčik ide do väzby, rozhodol súd

Súd zobral do väzby aj druhého obvineného Norberta Pakšiho.

Policajná eskorta a príslušníci Národnej kriminálnej agentúry privádzajú vysokého postaveného policajného funkcionára Norberta Pakšiho a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na pojednávanie na Špecializovaný trestný súd v Pezinku.
Podcast Dobré Ráno.
Komentár Zuzany Kepplovej

Tak prrr! Neleteli sme na Mars

Ľudia ukázali ochotu a dôveru. Pokaziť to vždy môže nedostatok pokory lídrov.

Zuzana Kepplová.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop