Polievka z červenej šošovice
Potrebujeme: 200 g červenej šošovice, zeleninový vývar alebo vodu, olej, cibuľu, štipku mletého koriandru, soľ
Postup: Výhodou červenej šošovice je to, že ju vôbec netreba vopred namočiť do vody a aj tak sa uvarí rýchlo, omnoho rýchlejšie než klasická šošovica. Preto z nej bude polievka priam na počkanie.
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, a k nej pridáme opláchnutú šošovicu.
Posypeme ju mletým koriandrom a zalejeme vodou.
Najskôr varíme na silnejšom plameni, keď začne vrieť, teplotu znížme a povaríme ešte asi 15 minút.
Niektoré šošovicové zrná sa počas varenia rozpadnú, no to nevadí, lebo takto prirodzene zahustia polievku.
Keď už je šošovica mäkká, podľa potreby ju dosolíme a môžeme do nej kvapnúť trochu citrónovej šťavy, ktorá ju vhodne osvieži.
Pistáciová panenka
Potrebujeme: bravčovú panenku, nesolené pistácie, olej, citrónovú kôru, tymian, petržlenovú vňať, soľ, čierne mleté korenie,
Postup: Panenku umyjeme, odblaníme, osolíme, okorením a potrieme olivovým olejom zo všetkých strán.
Pistácie nasekáme buď nožom, alebo v mixéri na malé kúsky a v miske ich zmiešame s citrónovou kôrou, tymianom, petržlenovou vňaťou.
Do tejto zmesi dáme panenku a rukami na ňu oriešky dobre pritlačíme z každej strany.
Takto pripravené mäso dáme do zapekacej misy pokvapkanej olejom a upečieme.
Podávať môžeme so šalátom podľa vlastnej chuti, alebo so zemiakmi.
Jablková maškrta s mascarpone
Potrebujeme: jablká, kr. cukor, citrónovú šťavu, mascarpone, smotanu na šľahanie, práškový cukor, sušienky, likér Ameretto
Postup: Jablká očistíme, zbavíme jadierok a dáme ich do hrnca. Pridáme kryštálový cukor, množstvo závisí od sladkosti, či kyslosti jabĺk a aj od toho, či máme radšej sladučké, alebo osviežujúce dezerty.
Pridáme asi dve lyžice vody a na miernom ohni varíme, kým nie sú jablká polomäkké.
Necháme ich vychladnúť a zatiaľ si pripravíme krém.
Mascarpone dáme do misky a metličkou ho vyšľaháme. Pridáme k nemu šľahačkovú smotanu a práškový cukor.
Do dezertných misiek nadelíme sušienky, pokvapkáme ich likérom, na to uvarené jablká a na vrch krém z mascaporne.
Vrch môžeme dozdobiť podľa vlastnej fantázie.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.