Hajtvaňoše
Sladká dobrota spríjemní jesenné večery.
Potrebujeme: 1 kg hladkej múky, malú lyžičku sódy bikarbóny, soľ, bravčovú masť, maslo, práškový cukor, vodu
Postup: Múku dáme do misy, pridáme k nej sódu bikarbónu, soľ a pridávame toľko vlažnej vody, aby vzniklo vláčne cesto.
Vodu pokojne môžeme nahradiť aj kyslým mliekom.
V malom kastróliku roztopíme bravčovú masť a zatiaľ cesto vyklopíme na dosku a rozvaľkáme.
Cesto natrieme roztopenou masťou a zhnetieme ho späť.
Keď sa masť vstrebe, cesto opäť rozvaľkáme a zase ho natrieme roztopenou bravčovou masťou.
Proces zopakujeme aspoň trikrát.
Napokon cesto rozvaľkáme na hrúbku cca pol centimetra a môžeme z neho vykrajovať placky. Prípadne môžeme z cesta oddeľovať menšie kusy a každý zvlášť rozvaľkať.
Placky pečieme priamo na horúcej platni, alebo na suchej panvici, ešte teplé ich polejeme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.
Bošpor
Kaša, ktorá zasýti každého.
Potrebujeme: hladkú múku, vodu, cibuľu, masť, sladkú mletú papriku, kyslú kapustu
Postup: V hrnci na sucho opražíme múku, keď je svetlohnedá, hrniec vezmeme z ohňa, posypeme červenou paprikou a zalejeme ju vodou. Nemala by byť príliš riedka ani hustá, mala by mať kašovitú konzistenciu.
Kašu osolíme a okoreníme, podľa chuti môžeme pridať napríklad aj ocot.
V druhom hrnci na bravčovej masti opražíme cibuľu do zlatista.
Bošpor naložíme do taniera a na vrch dáme opraženú cibuľu. Pridať môžeme surovú kyslú kapustu a podávame s chlebom.
Ciberej
Ide o typickú abovskú bielu, teda smotanovú polievku so zemiakmi.
Potrebujeme: zemiaky, bobkový list, mlieko, hladkú múku, vajíčko, kyslú smotanu, soľ
Postup: Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a spolu s bobkovým listom a soľou dáme variť do vody. Stačí jej toľko, aby zakryla zemiaky.
Do pohára nalejeme mlieko, do neho vmiešame kyslú smotanu, jedno vajíčko a asi dve lyžice hladkej múky.
Zmes dobre vyšľaháme a keď sú zemiaky mäkké, vlejeme ju k nim.
Všetko dobre premiešame, ak je to potrebné dosolíme a dokoreníme a podávame.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.