Korzár logo Korzár
Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom abovské tradičné jedlá: hajtvaňoše, ciberej, bošpor

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Hajtvaňoše

Sladká dobrota spríjemní jesenné večery.

Potrebujeme: 1 kg hladkej múky, malú lyžičku sódy bikarbóny, soľ, bravčovú masť, maslo, práškový cukor, vodu

Postup: Múku dáme do misy, pridáme k nej sódu bikarbónu, soľ a pridávame toľko vlažnej vody, aby vzniklo vláčne cesto.

Vodu pokojne môžeme nahradiť aj kyslým mliekom.

V malom kastróliku roztopíme bravčovú masť a zatiaľ cesto vyklopíme na dosku a rozvaľkáme.

Cesto natrieme roztopenou masťou a zhnetieme ho späť.

Keď sa masť vstrebe, cesto opäť rozvaľkáme a zase ho natrieme roztopenou bravčovou masťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Proces zopakujeme aspoň trikrát.

Napokon cesto rozvaľkáme na hrúbku cca pol centimetra a môžeme z neho vykrajovať placky. Prípadne môžeme z cesta oddeľovať menšie kusy a každý zvlášť rozvaľkať.

Placky pečieme priamo na horúcej platni, alebo na suchej panvici, ešte teplé ich polejeme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.

Bošpor

Kaša, ktorá zasýti každého.

Potrebujeme: hladkú múku, vodu, cibuľu, masť, sladkú mletú papriku, kyslú kapustu

Postup: V hrnci na sucho opražíme múku, keď je svetlohnedá, hrniec vezmeme z ohňa, posypeme červenou paprikou a zalejeme ju vodou. Nemala by byť príliš riedka ani hustá, mala by mať kašovitú konzistenciu.

Kašu osolíme a okoreníme, podľa chuti môžeme pridať napríklad aj ocot.

V druhom hrnci na bravčovej masti opražíme cibuľu do zlatista.

Skryť Vypnúť reklamu

Bošpor naložíme do taniera a na vrch dáme opraženú cibuľu. Pridať môžeme surovú kyslú kapustu a podávame s chlebom.

Ciberej

Ide o typickú abovskú bielu, teda smotanovú polievku so zemiakmi.

Potrebujeme: zemiaky, bobkový list, mlieko, hladkú múku, vajíčko, kyslú smotanu, soľ

Postup: Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a spolu s bobkovým listom a soľou dáme variť do vody. Stačí jej toľko, aby zakryla zemiaky.

Do pohára nalejeme mlieko, do neho vmiešame kyslú smotanu, jedno vajíčko a asi dve lyžice hladkej múky.

Zmes dobre vyšľaháme a keď sú zemiaky mäkké, vlejeme ju k nim.

Všetko dobre premiešame, ak je to potrebné dosolíme a dokoreníme a podávame.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 17 918
  2. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 17 703
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 880
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 594
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 373
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 8 112
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 7 023
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 829
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 716
  10. Na Slovensko prišlo výnimočné dielo s posolstvom ľudskosti 4 412
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Miroslav Radačovský s údajným dôkazom.

Do Popradu doviezli prvú zubačku zo Švajčiarska

Nové hybridné vlaky pomenujú podľa menej známych tatranských štítov.

Novú zubačku priviezli po častiach na troch kamiónoch.

Personál sociálnych zariadení košickej župy zaočkujú v Barci

Doposiaľ ochoreniu Covid-19 podľahlo 14 klientov a 1 zamestnankyňa.

Zariadenie sociálnych služieb Lux v Košiciach.

Matovič verzus Sulík. Dopady ich sporu cítiť aj v regiónoch

Politológ: Premiér našiel univerzálneho vinníka.

Sú v ostrom konflikte. Matovič dokonca nedávno označil Sulíka za idiota a vyhlásil, že by uvítal jeho demisiu.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Matovič naďalej trvá na celoplošnom testovaní (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 220-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 362 obetí. V okrese Nitra platí sprísnený lockdown.

Cynická obluda

Dôkaz o účinnosti homeopatík

Ako to, že Cibulková netrvala na tom, aby jej vakcínu najskôr miliardukrát rozriedili?

Polícia pokutu päťsto eur za cestu po drevo na kúrenie obhajuje

Výber pokút nie je prioritou polície, tvrdia policajti.

Rómovia v Moldave nad Bodvou žijú vo veľkej biede.
Koronavírusom sa nakazilo už viac ako 55 miliónov ľudí.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop