Čokoládové kačacie prsia
Potrebujeme: kačacie prsia, 2 PL brusnicového džemu, biele korenie, soľ, 100 g horkej čokolády, 30 g brusníc, mandľové lupienky.
Postup: Na panvici opražíme kačacie prsia kožou dole dočervena. Mäso dochutíme soľou, obrátime a opečieme druhú stranu. Potom prsia vložíme do vyhriatej rúry na 55° C a pečieme 1-2 hodiny (všetko záleží od veľkosti a hrúbky mäsa). Jablko zbavíme jadrovníka, nakrájame na tenké plátky a opražíme z oboch strán. Čokoládu rozlámeme na kúsky, rozpustíme nad vodným kúpeľom, pridáme brusnicový džem, brusnice a dochutíme korením. Na spodok taniera naukladáme opečené jabĺčka, navrch dáme opečené kačacie prsia nakrájané na kúsky, všetko polejeme pripravenou čokoládovou omáčkou a posypeme mandľovými lupienkami.
Kačacie prsia s gaštanmi a hruškami
Potrebujeme: 4 kačacie prsia s kožou bez kosti, maslo, 3 hrušky, 300 g predvarených olúpaných gaštanov, kurací vývar, 2 PL sójovej omáčky, 100 ml vína, 2 PL hnedého cukru,
2 PL medu, celú škoricu, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Kačacie prsia osolíme, okoreníme, kožu narežme šikmým rezom a upečieme na rozohriatej panvici s maslom.
Začíname piecť kožou nadol, asi po piatich minútach ich otočíme na druhú stranu.
Opečené prsia preložíme do zapekacej misy, vložíme do rúry. Pečieme asi 15 – 20 minút.
Medzitým na panvici do výpeku pridáme hnedý cukor a necháme ho chvíľu karamelizovať.
Zalejeme vývarom, pridáme víno, celú škoricu, med a sójovú omáčku. Pomaly zahrievame spolu s gaštanmi a na kocky pokrájanými hruškami. Varíme prikryté asi 8 – 10 minút.
Hotové prsia vyberieme na tanier a necháme ich päť minút postáť. Servírujeme rozkrájané prsia preliate omáčkou.
Studená kačica so slivkovou omáčkou
Potrebujeme: 1 kačku, soľ, čierne korenie, 50 g masla, vývar alebo vodu. Na omáčku: 1 slivkový kompót, 2 PL vermútu, soľ, zázvor, mleté klinčeky, škoricu, červenú papriku, nastrúhanú citrónovú kôru, maizenu
Postup: Pripravenú kačicu nasolíme, potrieme čiernym korením a necháme postáť.
Do pekáča dáme tuk, trochu ho rozpustíme, dáme do neho kačicu a pečieme ju pri teplote 200 stupňov C.
Občas ju podlievame vývarom alebo vodou, krátko pred dopečením ju potrieme maslom a to hlavne časť, kde sú prsia.
Ešte chvíľu ju pečieme, potom dáme vychladiť a rozdelíme na porcie.
Pripravíme si omáčku – dve tretiny sliviek vykôstkujeme, dáme ich povariť a potom prepasírujeme cez sitko. Pridáme vermút a korenie, ak máme omáčku príliš riedku, môžeme ju zahustiť maizenou. Zvyšné slivky prekrojíme na polovice a vložíme do hotovej omáčky.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.