Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Tipy na sladké jesenné maškrty z gaštanov, orechov a hrozna

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Orechová bábovka

Potrebujeme: 300 g polohrubej múky, 80 g práškového cukru, 120 g medu, 150 g masla, 250 ml šľahačkovej smotany, 100 g najemno pomletých orechov, 1/2 ČL mletej škorice, 4 vajíčka, balíček prášku do pečiva, hrsť sušeného ovocia pokrájaného na drobné kocky, tuk a múku na vymastenie formy

Postup: Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a žĺtkami do peny. Za stáleho premiešavania elektrickým šľahačom pridáme med, pomleté orechy, nasekané kúsky sušeného ovocia a šľahačku.
Múku premiešame so škoricou a práškom do pečiva a vmiešame ju do cesta. Nakoniec zľahka primiešame varechou sneh z bielkov.
Cesto vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170 stupňov najmenej hodinu a pol. Hotovú bábovku môžeme pred servírovaním dozdobiť práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Hroznové bonbóny

Potrebujeme: bobule farebného hrozna, 100 g trstinového cukru, pol deci pomarančovej šťavy, 3 lyžice citrónovej šťavy, strúhaný kokos.

Postup: Umyté a odstopkované bobule hrozna osušíme. Cukor so šťavami za stáleho miešania uvaríme na karamel. Keď začne chladnúť, namáčame v ňom bobule.

Potom ich môžeme obaliť v kokose, prípadne v nasekaných orieškoch a uložiť do papierových košíčkov.

Gaštanová dobrota

Potrebujeme: balenie gaštanového pyré, balík maslových keksov, 150 g práškového cukru, 125 g masla, 1 balíček lúpaných mandlí, 3 PL rumu, maslo a čokoládu na varenie na polevu

Postup: Gaštanové pyré necháme rozmraziť, piškóty popučíme alebo pomelieme.

Zmiešame pyré, piškóty a zmäknuté maslo.

Potom pridáme práškový cukor, ak nechceme príliš sladký dezert, pokojne ho môžeme dať menej.

SkryťVypnúť reklamu

Chuť gaštanovým guličkám dodá aj trochu rumu.

Hmotu premiesime a odložíme na chvíľu do chladničky. Vďaka tomu sa s ňou bude lepšie pracovať.

Potom tvarujeme malé guľky, do každej dáme mandľu a poukladáme ich na plech vystlaný papierom, alebo na špeciálnu mriežku a dobre ich pooblievame roztopenou čokoládovou polevou.

Po stuhnutí preložíme guľky do papierových košíčkov.

Smoothie s hruškami a škoricou

Nie je to síce čokoláda a neobsahuje ani umelý cukor, ale aj taký chutný ovocný nápoj môže uspokojiť chúťky na sladké.

Potrebujeme: 2 jablká, 2 hrušky, 1 pomaranč, cca pol lyžičky škorice, cca štvrť lyžičky muškátového orieška

Postup: Ovocie ošúpeme, nakrájame na malé kocky a dáme do mixéra. Pridáme šťavu z čerstvého pomaranča, škoricu a muškátový oriešok a zdravý zázrak je hotový.

SkryťVypnúť reklamu

Vysoký obsah cukrov robí z hrušiek prirodzený zdroj energie. Vďaka vláknine podporujú trávenie a sú dobrou zbraňou proti nafúknutému bruchu. Sú bohaté na vitamín A, ktorý pôsobí ako antioxidant. Môžu znižovať účinky starnutia kože a bojujú aj proti vypadávaniu vlasov.

Recepty

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji.


redakcia SME ženy

Tá, čo čaká pri ceste a nevädne.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  2. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Prvý mobil: míľnik dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  5. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  6. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  7. Na potulkách chuťami: od zemiakov po syry, všetko je doma
  8. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  1. Po mape s EUROVIA SK: Objavujeme Spiš a Gemer
  2. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  3. Nie je to len ihrisko: V K Parku deti opäť nájdu radosť z pohybu
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  5. Jesenné tvorenie pre krajší domov aj nápaditý šatník
  6. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  7. AL-AUTO dokazuje, že špičkový autoservis môže byť women-friendly
  8. Naši starí rodičia si peniaze zakopávali do zeme
  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 6 588
  2. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 6 151
  3. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 6 037
  4. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 5 508
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 857
  6. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 475
  7. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 3 639
  8. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac? 2 996
  1. Martin Balajty: Cherry picking v článku na portály Closer.
  2. Simona Šramová: Hodnoty v AI: Technológia s dušou svojich tvorcov
  3. Štefan Šturdzík: Vtip roka - štát na sebe ušetrí 1,3 miliardy eur. Pre socialistov fikcia.
  4. Ján Valchár: Cui bono Kirk? Cui bono poľské drony?
  5. Marek Tocimák: Zrkadlo Stáda
  6. Jozef Černek: Muž s fotoaparátom v detskom parku
  7. Dávid Polák: Izrael, Západný breh a medzinárodné právo. Časť 2.
  8. Ivan R. V. Rumánek: Kréťania
  1. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 64 859
  2. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 12 240
  3. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa, ktorú takmer nikto nepozná, a pritom z nej Malá Fatra ukazuje svoju pravú krásu! 9 434
  4. Monika Albertiová: SLOVENSKOOO! A je to tu! Nenávisť a tuposť 8 165
  5. Daniel Guľaš: Svetový šašo 6 270
  6. Tomáš Csicsó: Ako školy vyberajú výpalné od študentov 6 207
  7. Ján Valchár: Ešte jeden večerný blog 5 006
  8. Rudolfa Vallová: Hrmelo už dávno, no Booking.com sa neobával 4 361
  1. Marcel Rebro: Drony ako oči a zbraň pechoty: Reportáž z bojových pozícií AZOV
  2. Roman Kebísek: Clementisová: Po poprave manžela jeho popol vysypali do stoky
  3. Věra Tepličková: Má to ťažké Kamenický...
  4. Věra Tepličková: ... a voľ nebyť, ako byť otrokom
  5. Igor Pogány: Nano Banana: Nová AI od Google premení vaše fotky na realitu (a splní sny)
  6. Marian Nanias: Jadrové zariadenia, doteraz použité na Mesiaci.
  7. Post Bellum SK: Začiatok konca pre desaťtisíce slovenských Židov: 9. september 1941
  8. Radko Mačuha: Pre Ficových šimpanzizantov.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu