Začurka
Potrebujeme: zemiaky, hladkú múku, vajce, juchu (šťavu z kyslej kapusty), trochu kyslej kapusty, cibuľu, olej, soľ, čierne korenie, olej
Postup: Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Pridáme k nim kyslú kapustu a pripravíme si začurku, teda cesto.
Spracujeme hladkú múku s vajíčkom soľou a vodou, prehnetieme ho a z cesta rukou budeme trhať kúsky a hádzať do vriacej vody so zemiakmi a kapustou.
Kým sa varí, na oleji speníme cibuľu, pridáme trochu hladkej múky a urobíme zápražku.
Zalejeme ju šťavou z kapusty a vlejeme do polievky.
Ochutíme, necháme povariť a podávame.
Zamagurský moskol
Potrebujeme: 500 g hladkej múky, soľ, vodu, polovica balíčka prášku do pečiva, maslo, slanina
Postup: Do misky dáme múku, soľ, prášok do pečiva, premiešame a pridávame vodu, podľa toho, koľko si múka žiada.
Vypracujeme vláčne cesto a z misky ho premiestnime na pomúčenú dosku.
Cesto rozdelíme na menšie bochníky a tie rozvaľkáme na placky.
Z placiek na sporákovej platni, alebo na suchej panvici upečieme posúchy.
Hotový moskol jeme poliaty roztopeným maslom, alebo praženou slaninou.
Goralské polesniky
Potrebujeme: zemiaky, hladkú múku, soľ, vajíčko – množstvo podľa oka
Postup: Zemiaky postrúhame najemno, buď tradičným spôsobom na strúhadle, alebo použijeme moderné mixéry.
Pridáme múku, vajíčko, soľ, dobre premiešame a pečieme nasucho. Buď priamo na elektrickej platni, alebo na liatinovej doštičke, ktorá je súčasťou plynových sporákov.
Upečené polesniky ukladáme do taniera a striedavo ich zalievame roztopeným maslom.
Jedia sa tak, že si z nich kúsok odlamujeme a máčame v masle.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.