Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom goralské tradičné jedlá: Začurka, polesniky, moskol

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Začurka

Potrebujeme: zemiaky, hladkú múku, vajce, juchu (šťavu z kyslej kapusty), trochu kyslej kapusty, cibuľu, olej, soľ, čierne korenie, olej

Postup: Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Pridáme k nim kyslú kapustu a pripravíme si začurku, teda cesto.

Spracujeme hladkú múku s vajíčkom soľou a vodou, prehnetieme ho a z cesta rukou budeme trhať kúsky a hádzať do vriacej vody so zemiakmi a kapustou.

Kým sa varí, na oleji speníme cibuľu, pridáme trochu hladkej múky a urobíme zápražku.

SkryťVypnúť reklamu

Zalejeme ju šťavou z kapusty a vlejeme do polievky.

Ochutíme, necháme povariť a podávame.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zamagurský moskol

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, soľ, vodu, polovica balíčka prášku do pečiva, maslo, slanina

Postup: Do misky dáme múku, soľ, prášok do pečiva, premiešame a pridávame vodu, podľa toho, koľko si múka žiada.

Vypracujeme vláčne cesto a z misky ho premiestnime na pomúčenú dosku.

Cesto rozdelíme na menšie bochníky a tie rozvaľkáme na placky.

Z placiek na sporákovej platni, alebo na suchej panvici upečieme posúchy.

Hotový moskol jeme poliaty roztopeným maslom, alebo praženou slaninou.

Goralské polesniky

Potrebujeme: zemiaky, hladkú múku, soľ, vajíčko – množstvo podľa oka

Postup: Zemiaky postrúhame najemno, buď tradičným spôsobom na strúhadle, alebo použijeme moderné mixéry.

SkryťVypnúť reklamu

Pridáme múku, vajíčko, soľ, dobre premiešame a pečieme nasucho. Buď priamo na elektrickej platni, alebo na liatinovej doštičke, ktorá je súčasťou plynových sporákov.

Upečené polesniky ukladáme do taniera a striedavo ich zalievame roztopeným maslom.

Jedia sa tak, že si z nich kúsok odlamujeme a máčame v masle.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 657
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 503
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 153
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 466
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 322
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 268
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu