Roštárske gule
Potrebujeme: 10 surových zemiakov, 10 v šupke uvarených zemiakov, mleté čierne korenie, soľ, cesnak, 2 cibule, olej, sladkú papriku, 3 vajcia, bravčové plece, polohrubú múku (podľa potreby), smotanu, bobkový list, ocot
Postup: Surové zemiaky nastrúhame ako na halušky. Dáme stiecť na sitko a škrobovú vodu zo zemiakov dáme do vody, v ktorej sa budú variť guľky.
Uvarené zemiaky v šupke zbavíme šupky, pomelieme ich alebo pretlačíme na jemno.
Mäso pomelieme, osolíme, okoreníme, pridáme cesnak. Jednu väčšiu cibuľu pokrájame a speníme do zlata na oleji, pridáme červenú papriku a precedíme to do pomletého mäsa.
Zmiešame surové a uvarené zemiaky, pridáme soľ, mleté čierne korenie, cesnak, vajíčka.
Takúto zmes si po kúskoch berieme do rúk, kladieme do nej mäso a robíme guľky – podobne ako pri slivkových guľkách.
Vodu so škrobom dáme zovrieť a varíme v nej pripravené guľky, ktoré trocha pokotúľame v múke. Keď guľky vyjdú na vrch, varíme ich 10 minút. Vodu, v ktorej sa varili guľky odlejeme, podľa toho, koľko chceme omáčky, pridáme bobkový list, rozšľahanú smotanu s múkou, prevaríme, dochutíme a pridáme ocot.
Škorce s makom alebo slaninou
Škorce sú vlastne väčšie halušky z kukuričnej krupice a zvyknú sa pripravovať ako sladký, ale aj slaný pokrm.
Základ tohto jedla si pripravíme tak, že do pol litra vody dáme trochu soli a keď začne vrieť, vsypeme do nej asi 5 polievkových lyžíc kukuričnej krupice
Varíme, kým kaša nezhustne, odstavíme a začneme tvarovať škorce – halušky.
Lyžicou naberáme horúcu masu, a lepíme ju na okraj pripravenej misky.
Takto škorce necháme chladnúť a potom ich pozhadzujeme do misky. Tento postup opakujeme dovtedy, kým máme kukuričnú kašu.
Ak chceme sladké škorce, posypeme ich cukrom, makom, alebo orechmi a polejeme maslom.
V prípade, že máme skôr chuť na slané, prelejeme ich praženou slaninou.
Cíbliky z Rejdovej
Dalo by sa povedať, že ide o gemerský druh šúľancov, len sa nerobia zo zemiakového cesta a zväčša sa jedávajú slané s bryndzou.
Potrebujeme: cca 1,5 kg hladká múka, 3 - 4 dl teplej vody, soľ, bryndzu, smotanu, masť
Postup: Z múky, soli a teplej vody urobíme mäkké cesto.
Po kúskoch si z neho odkrajujeme a robíme tenké dlhšie šúľance.
Uvaríme ich v osolenej vode tradičným spôsobom – keď vyplávajú na hladinu, sú hotové.
Cíbliky dáme do misky bez oplachovania, rozmrvíme na ne bryndzu, môžeme pridať aj smotanu a polejeme ich podľa chuti, buď roztopeným maslom, alebo „šmalcom“, teda bravčovou masťou.
Gágoríky
V oblasti Gemera sa slávnostná slepačia či hovädzia polievka musela podávať s cestovinou nazvanou gágoríky. Vyrábajú sa z rezancového cesta, ktoré sa nakrája na fliačiky a pomocou vretena a brda z krosien sa tvarujú do správneho tvaru.
Potrebujeme: 300 g polohrubej múky, 1 vajce, soľ, vodu podľa potreby, brdo z krosien, prípadne niečo, čo vyzerá podobne a vreteno nahradíme tenkou vareškou, alebo paličkou so zastrúhaným koncom
Postup: Zo surovín uhnetieme mäkšie cesto, s ktorým sa bude dobre pracovať.
Rozvaľkáme ho a nakrájame najskôr na pásy a potom na štvorce.
Tie dávame na brdo a paličkou ich stáčame.
Hotové gágoríky zasypávame múkou, aby sa nezlepili, varíme ich v osolenej vode a používame do polievky.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.