Korzár logo Korzár
Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom špeciality z Gemera: Roštárske gule, cíbliky, gágoríky a škorce

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Roštárske gule

Potrebujeme: 10 surových zemiakov, 10 v šupke uvarených zemiakov, mleté čierne korenie, soľ, cesnak, 2 cibule, olej, sladkú papriku, 3 vajcia, bravčové plece, polohrubú múku (podľa potreby), smotanu, bobkový list, ocot

Postup: Surové zemiaky nastrúhame ako na halušky. Dáme stiecť na sitko a škrobovú vodu zo zemiakov dáme do vody, v ktorej sa budú variť guľky.

Uvarené zemiaky v šupke zbavíme šupky, pomelieme ich alebo pretlačíme na jemno.

Mäso pomelieme, osolíme, okoreníme, pridáme cesnak. Jednu väčšiu cibuľu pokrájame a speníme do zlata na oleji, pridáme červenú papriku a precedíme to do pomletého mäsa.

Skryť Vypnúť reklamu

Zmiešame surové a uvarené zemiaky, pridáme soľ, mleté čierne korenie, cesnak, vajíčka.

Takúto zmes si po kúskoch berieme do rúk, kladieme do nej mäso a robíme guľky – podobne ako pri slivkových guľkách.

Vodu so škrobom dáme zovrieť a varíme v nej pripravené guľky, ktoré trocha pokotúľame v múke. Keď guľky vyjdú na vrch, varíme ich 10 minút. Vodu, v ktorej sa varili guľky odlejeme, podľa toho, koľko chceme omáčky, pridáme bobkový list, rozšľahanú smotanu s múkou, prevaríme, dochutíme a pridáme ocot.

Škorce s makom alebo slaninou

Škorce sú vlastne väčšie halušky z kukuričnej krupice a zvyknú sa pripravovať ako sladký, ale aj slaný pokrm.

Základ tohto jedla si pripravíme tak, že do pol litra vody dáme trochu soli a keď začne vrieť, vsypeme do nej asi 5 polievkových lyžíc kukuričnej krupice

Skryť Vypnúť reklamu

Varíme, kým kaša nezhustne, odstavíme a začneme tvarovať škorce – halušky.

Lyžicou naberáme horúcu masu, a lepíme ju na okraj pripravenej misky.

Takto škorce necháme chladnúť a potom ich pozhadzujeme do misky. Tento postup opakujeme dovtedy, kým máme kukuričnú kašu.

Ak chceme sladké škorce, posypeme ich cukrom, makom, alebo orechmi a polejeme maslom.

V prípade, že máme skôr chuť na slané, prelejeme ich praženou slaninou.

Cíbliky z Rejdovej

Dalo by sa povedať, že ide o gemerský druh šúľancov, len sa nerobia zo zemiakového cesta a zväčša sa jedávajú slané s bryndzou.

Potrebujeme: cca 1,5 kg hladká múka, 3 - 4 dl teplej vody, soľ, bryndzu, smotanu, masť

Postup: Z múky, soli a teplej vody urobíme mäkké cesto.

Po kúskoch si z neho odkrajujeme a robíme tenké dlhšie šúľance.

Skryť Vypnúť reklamu

Uvaríme ich v osolenej vode tradičným spôsobom – keď vyplávajú na hladinu, sú hotové.

Cíbliky dáme do misky bez oplachovania, rozmrvíme na ne bryndzu, môžeme pridať aj smotanu a polejeme ich podľa chuti, buď roztopeným maslom, alebo „šmalcom“, teda bravčovou masťou.

Gágoríky

V oblasti Gemera sa slávnostná slepačia či hovädzia polievka musela podávať s cestovinou nazvanou gágoríky. Vyrábajú sa z rezancového cesta, ktoré sa nakrája na fliačiky a pomocou vretena a brda z krosien sa tvarujú do správneho tvaru.

Potrebujeme: 300 g polohrubej múky, 1 vajce, soľ, vodu podľa potreby, brdo z krosien, prípadne niečo, čo vyzerá podobne a vreteno nahradíme tenkou vareškou, alebo paličkou so zastrúhaným koncom

Postup: Zo surovín uhnetieme mäkšie cesto, s ktorým sa bude dobre pracovať.

Rozvaľkáme ho a nakrájame najskôr na pásy a potom na štvorce.

Tie dávame na brdo a paličkou ich stáčame.

Hotové gágoríky zasypávame múkou, aby sa nezlepili, varíme ich v osolenej vode a používame do polievky.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  2. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  3. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  4. Študuj v malom a ži vo veľkom
  5. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  6. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  7. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  8. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  9. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  10. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 16 356
  2. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 16 332
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 361
  4. Aká je chémia vôní 12 054
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 320
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 812
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 609
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 273
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 722
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 869
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Matovič
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Gröhling je zrelý na demisiu

V Hirošime otvorili školy dva mesiace po naozajstnej atómovke.

Peter Tkačenko
Kandidát na generálneho prokurátora Maroš Žilinka počas schôdze Ústavnoprávneho výboru NR SR, ktorý vypočúva kandidátov na generálneho prokurátora.
Donedávna herečka Ellen Page, dnes herec Elliot Page.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop