Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Päť lahodných krémových polievok plných vitamínov

Uvarte si brokolicovú, dúbákovú, karfiolovú, cuketovú, cesnakovú.

Brokolicovo-syrová

Potrebujeme: jednu brokolicu, cca liter zeleninového vývaru, tavený syr, šľahačkovú smotanu, 3 strúčiky cesnaku, muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Brokolicu očistíme, rozdelíme na ružičky, tie opláchneme a dáme do hrnca.

Zalejeme ju zeleninovým vývarom a povaríme, kým nebude mäkká.

Do polievky pridáme pretlačený cesnak, soľ, mleté čierne korenie a muškátový oriešok.

Kým sa polievka varí, v mištičke zmiešame smotanu s taveným syrom.

Keď je brokolica mäkká, všetko rozmixujeme ponorným mixérom a do polievky vlejeme smotanovo syrovú zmes.

SkryťVypnúť reklamu

Lejeme pomaly a celý čas jemne miešame.

Necháme prevariť a môžeme podávať. Hodí sa k nej opražená anglická slanina i chlebové krutóny, či cesnaková bageta.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cuketová s pórom

Potrebujeme: 2 – 3 menšie cukety, 2 veľké zemiaky, 1 pór, maslo, 500 ml mlieka, 500 ml vody, 200 ml kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie citrónovú šťavu, cukor, ocot, kôpor, krutóny

Postup: Ak je cuketa mladá, stačí ju umyť a nakrájať na kocky, netreba ju šúpať. Zemiaky ošúpeme a tiež ich nakrájame na kocky.

V hrnci roztopíme maslo a opečieme na ňom zeleninu.

Zalejeme ju vodou, pridáme soľ, korenie a mlieko.

Varíme, kým zelenina nezmäkne.

Pred koncom varenia pridáme kyslú smotanu a polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou a môžete servírovať.

SkryťVypnúť reklamu

Dubáková biela

Potrebujeme: čerstvé alebo sušené dubáky, cibuľu, cesnak, bobkový list, soľ, mletú červenú papriku, maslo, zemiaky, mlieko, sladkú 33% smotanu, tymian

Postup: Dubáky pokrájané na plátky chvíľu povaríme.

V druhom hrnci na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku a pretlačený cesnak.

Pridáme zemiaky pokrájané na malé kocky a tiež orestujeme.

Predvarené dubáky scedíme a pridáme k zemiakom a cibuľke.

Chváíľu popražíme, posypeme červenou paprikou a potom zalejeme vodou, osolíme, pridáme bobkový list, štipku tymianu a povaríme.

Keď sú zemiaky polomäkké, vlejeme do polievky mlieko zmiešané so smotanou, dochutíme a môžeme podávať.

Krémová cesnaková

Potrebujeme: vodu, zemiaky, mlieko, 4-5 strúčikov cesnaku, 1 žĺtok, trochu masla, soľ, petržlenovú vňať.

SkryťVypnúť reklamu

Očistené a pokrájané zemiaky uvaríme v posolenej vode. Pridáme mlieko, krátko povaríme a necháme vychladnúť.

Polievku dáme do mixéra, pridáme žĺtok a rozmixujeme na redšiu kašu.

Pretlačený cesnak uvaríme v pol litri vody, pridáme rozmixovanú zemiakovú kašu, dobre premiešame, dosolíme, zjemníme lyžicou masla a môžeme podávať. Polievku už nevaríme, iba ju prehrejeme.

Do hotovej dáme krutóny a petržlenovú vňať.

Sýta karfiolová

Potrebujeme: 1 karfiol, zeleninový vývar, menšiu cibuľu, maslo, smotanu na varenie, syr v črievku, soľ, mleté biele korenie

Postup: Cibuľu orestujeme na masle a pridáme k nej očistený a na ružičky rozobratý a umytý karfiol.

Varíme, kým karfiol nezmäkne a potom ho ponorným mixérom rozmixujeme dohladka.

Pridáme syr , smotanu, soľ, korenie a krátko prevaríme.

Pred servírovaním dozdobíme polievku opečenou slaninou, alebo vajíčkom uvareným na tvrdo.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 426
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 515
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 082
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 174
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 479
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 312
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 264
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu