Morčacia rolka s hroznom a vínom
Potrebujeme: morčacie prsia, plátkový syr napríklad goudu, alebo čedar, červené hrozno, rozmarín, šunku, olivový olej, víno (skvelé je ružové), med, hnedý cukor, čierne mleté korenie, soľ
Postup: Morčacie prsia naklepeme, osolíme a okoreníme. Poukladáme naň plátky syra, šunky a prekrojené hrozno. Posypeme rozmarínom, zrolujeme a upevníme buď špáradlom, ihlou, alebo niťou.
Morčacie rolky prudko opečieme na panvici, preložíme ich do pekáča, zalejeme výpekom a upečieme v rúre. Stačí im asi 10-15 minút, aby sa nevysušili.
Panvicu, kde sme mäso opekali, neutierame, dáme do nej maslo, med, trstinový cukor, víno a nakrájané hrozno. Chvíľu spolu povaríme, podľa potreby dochutíme a touto omáčkou prelievame morčacie rolky.
Banánovo-orechový koláč
Potrebujeme: 2-3 zrelé banány, 4 vajíčka, 170 g hnedého cukru, 150 ml oleja, 190 ml mlieka, 450 g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 100 g nasekaných orechov, tuk a múku na vymazanie a vysypanie formy
Postup: Banány ošúpeme a roztlačíme vidličkou. Oddelíme žĺtky a bielky. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s hnedým cukrom, primiešame olej, mlieko, múku zmiešanú s práškom do pečiva, roztlačené banány, nasekané orechy a nakoniec sneh z bielkov.Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme.
Hotový koláč poprášime práškovým cukrom alebo polejeme čokoládou či tvarohovo-smotanovým krémom.
Šalát so syrom a orechmi
Potrebujeme: kapustu, 2 mrkvy, 1 jablko, hrsť hrozna, 100 g syra gorgonzola, hrsť vlašských orechov. Na zálievku: 4 PL majonézy, 1 PL bieleho jogurtu, citrónovú šťavu, soľ, korenie, petržlenovú vňať
Postup: Mrkvu očistíme, jablko zbavíme jaderníka a všetko pokrájame na rezance.
Kapustu nastrúhame a guľky hrozna prekrojíme na štvrtky, petržlenovú vňať nasekáme nadrobno.
Takto pripravené ingrediencie dáme do misky a zalejeme vymiešanou zálievkou.
Navrch nadrobíme syr gorgonzola a vlašské orechy nasekané a nasucho opražené.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.