Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Batátová polievka, zapekané mäsové guľky, cviklový šalát s orechmi

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Batátová polievka

Potrebujeme: 4 batáty, 1 cibuľu, 2 mrkvy, 1 PL čerstvého zázvoru, maslo, kyslá smotana, šľahačková smotana, petržlenová vňať, soľ, čierne korenie

Postup: Batáty ošúpeme a nakrájame na kocky, očistenú mrkvu na kolieska.

Cibuľu nasekáme nadrobno a osmažíme ju na roztopenom masle. Pridáme k nej batáty a mrkvu a spolu orestujeme.

Zeleninu zalejeme vodou, osolíme, okoreníme a povaríme.

Keď už je mäkká, hrniec dáme zo sporáka dole a polievku rozmixujeme.

Potom do nej vlejeme šľahačkovú smotanu, povaríme, prípadne dochutíme soľou a korením. Na záver do nej vmiešame nastrúhaný zázvor.

SkryťVypnúť reklamu

Podávame s kopčekom kyslej smotany a petržlenovou vňaťou. Kto má rád štipľavejšie jedlo, môže si pridať trochu nasekaných čili papričiek.

Zapekané guľky s paradajkovou omáčkou

Potrebujeme: 400 g mletého hovädzieho mäsa, trochu údeného mäsa, alebo klobásu, 3 paradajky, 3 strúčiky cesnaku, sterilizované pasírované paradajky, tymián, bazalku, soľ, čierne mleté korenie

Postup: Do mletého mäsa zamiešame na drobučké časti nakrájané údené mäso. Ak použijeme klobásu, predtým ju treba zbaviť črievka.

Mäso osolíme, okoreníme, dobre premiešame a tvarujeme z neho neveľké guľky, ktoré poukladáme do zapekacej misy.

Čerstvé paradajky zbavíme šupky, nakrájame na kúsky a pridáme k mäsovým guličkám. Prihodíme k nim nakrájaný cesnak a všetko zalejeme omáčkou, ktorú sme si pripravili z pasírovaných paradajok, tymianu, bazalky, soli a korenia.

SkryťVypnúť reklamu

Všetko upečieme v rúre, počas pečenia guličky môžeme pootáčať, prípadne, ak by sa šťava rýchlo odparila, môžeme podliať vodou.

Cviklový šalát s orechmi

Potrebujeme: 2 – 3 stredne veľké cvikly, balkánsky syr, 60 g vlašských orechov, biely jogurt, 2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie

Postup: Cviklu ošúpeme a dáme variť do mierne osolenej vody. Nesmie sa nám uvariť celkom do mäkka, mala by si zachovať svoju „chrumkavosť“.

Nakrájame si ju na hrubom strúhadle, no môže byť aj nakrájaná na kocky.

Rozmrvíme k nej balkánsky syr, pridáme vlašské orechy, biely jogurt, pretlačený cesnak a všetko osolíme a okoreníme.

Jemne premiešame, aby sa cvikla nepopučila a dáme vychladiť.

Pred podávaním môžeme posypať petržlenovou vňaťou či tymianom.

Recepty

Špargľová kúra aktivizuje metabolizmus celého organizmu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 14 715
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 824
  3. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 270
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 149
  5. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 3 030
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 000
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 687
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 090
  1. Vladimír Bojničan: Vizionárska a reformná impotencia konzervatívcov a klerikálov
  2. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Prvá časť.
  3. Martin Greguš: Diera v hniezde, alebo ako Petržalka prišla o perie...
  4. Martin Fronk: Ako šľachtu nahradili oligarchovia
  5. Tomas Hlavaty: Lev XIV. vidi budúcnost
  6. Milan Srnka: S Matovičom sa vládnuť nedá, no bez neho to zrejme nepôjde
  7. Blažej Pánik: Ľavica či pravica?
  8. Martin Fronk: Tichá symfónia času – Spomienka na fontánu
  1. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 530
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 049
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 888
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 658
  5. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 8 008
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 500
  7. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 024
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 488
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Vladimír Bojničan: Vizionárska a reformná impotencia konzervatívcov a klerikálov
  2. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Prvá časť.
  3. Martin Greguš: Diera v hniezde, alebo ako Petržalka prišla o perie...
  4. Martin Fronk: Ako šľachtu nahradili oligarchovia
  5. Tomas Hlavaty: Lev XIV. vidi budúcnost
  6. Milan Srnka: S Matovičom sa vládnuť nedá, no bez neho to zrejme nepôjde
  7. Blažej Pánik: Ľavica či pravica?
  8. Martin Fronk: Tichá symfónia času – Spomienka na fontánu
  1. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 530
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 049
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 888
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 658
  5. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 8 008
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 500
  7. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 024
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 488
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu