Korzár logo Korzár
Piatok, 27. november, 2020 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Hubový tatarák, hruškové mafiny, špenátový koláč s koňakom

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Hubový tatarák

Potrebujeme: 1 kg dubákov, alebo iných húb, ½ cibule, 60 dg zelenej papriky, 2 dl kečupu, feferónky podľa toho, ako veľmi pálivé jedlá máme radi, soľ, korenie, olej

Postup: Na oleji podusíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej pokrájané dubáky, maličké kúsky papriky a všetko okoreníme a osolíme.

Dodáme feferónky a dusíme na miernom plameni. Dubáky potrebujú asi pol hodiny.

Na záver pridáme kečup a necháme zmes ešte prevrieť.

Takýto tatarák sa môže hneď konzumovať, alebo si ho môžete zavariť a odložiť na zimu. V tom prípade však hubovú zmes dusíme kratšie, stačí aj 40 minút, potom ju naložíme do pohárov a sterilizujeme asi 20 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Hodí sa nielen na hrianky, ale tiež ako hubová zmes na cestoviny.

Hruškovo-škoricové mafiny

Potrebujeme: 2 šálky (cca 300 g) hladkej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, 1a ½ lyžičky mletej škorice, 1/2 šálky kr. cukru, 2 vajcia, 1 šálka (cca 250 ml) mlieka, trištvrte šálky oleja, 2 hrušky

Postup: Aj pri príprave týchto mafinov postupujeme tradičným spôsobom, že si zmiešame zvlášť suché a zvlášť mokré suroviny.

V jednej miske teda vymiešame múku, prášok do pečiva, škoricu a cukor.

V druhej mlieko, vajcia a olej.

K mokrým surovinám pridáme hrušky, ktoré sme predtým ošúpali a nakrájali na malé kocky.

Tekutú časť vlejeme do suchej, jemne premiešame, aby nám vzniklo nadýchané cesto a naplníme ním mafinové košíčky, alebo vymastenú a vysypanú formu.

Vrch každého koláčika ešte posypeme škoricou a upečieme.

Skryť Vypnúť reklamu

Špenát s koňakom v lístkovom ceste

Potrebujeme: 1 lístkové cesto, balenie listového špenátu (môže byť čerstvý alebo mrazený), 1 syr Niva, 1 balenie tvarohu, menšiu cibuľu, 1 vajíčko, 1 PL koňaku, maslo, muškátový oriešok, biele korenie, soľ

Postup: Cibuľu orestujeme na masle, pridáme k nej špenát, ochutíme soľou, korením a pridáme koňak.

Podusíme len chvíľu, aby špenát nestratil vitamíny a necháme ho vychladiť. Potom do špenátu pridáme rozdrobenú nivu a tvaroh.

Z vaječného bielka vyšľaháme tuhý sneh a pridáme ho do špenátu, žĺtok si zatiaľ odložíme bokom.

Lístkové cesto rozdelíme na dve časti. Väčšiu rozvaľkáme a dáme do zapekacej misky, či formy tak, aby sme vyplnili aj boky.

Vylejeme na neho špenátovú zmes a prikryjeme ju menšou časťou cesta.

Vrch potrieme žĺtkom, trochu popicháme vidličkou a upečieme.

Skryť Vypnúť reklamu

Takýto špenátový koláč chutí teplý aj studený.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  2. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  3. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  4. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  5. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  6. Bývanie v meste predlžuje život
  7. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  8. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  9. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  10. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  2. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  5. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  6. Bývanie v meste predlžuje život
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  9. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  10. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 904
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 21 348
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 668
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 458
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 278
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 080
  7. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 022
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 881
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 607
  10. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 456
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Starosta má aj kvôli manželke problém s poslancami i políciou, obec kolabuje

Nezákonne jej predal pozemok. Stiahol exekúciu, odvolanie, nepýta nájomné.

Starosta Ján Vincenčík.
Testovanie v Herľanoch.

Jedna rana do srdca. Priznala sa k vražde syna, dostala 16 rokov

Košický súd vyniesol rozsudok v aprílovom prípade z Michaloviec.

Daniela sa o chvíľu dozvie rozsudok.
Skládka na ulici Československého odboja.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vagovič: Jankovská taktizuje, ešte sa jej rozviaže jazyk

Kniha Vlastnou hlavou sleduje Ficov pád.

Novinár Marek Vagovič.
Moniku Jankovskú privádzajú na NAKA v Nitre.
Dobré ráno

Dobré ráno: Boris Kollár mal iný režim ako zvyšok Slovenska

Šéf parlamentu v piatok nemocnicu opúšťa.

Norbert Bödör chodil do centrály Smeru, priznal Fico

Fico zastáva Jankovskú aj po priznaní sa k machináciám na súdoch.

Predseda Smeru Robert Fico.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop