Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Hubový tatarák, hruškové mafiny, špenátový koláč s koňakom

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Hubový tatarák

Potrebujeme: 1 kg dubákov, alebo iných húb, ½ cibule, 60 dg zelenej papriky, 2 dl kečupu, feferónky podľa toho, ako veľmi pálivé jedlá máme radi, soľ, korenie, olej

Postup: Na oleji podusíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej pokrájané dubáky, maličké kúsky papriky a všetko okoreníme a osolíme.

Dodáme feferónky a dusíme na miernom plameni. Dubáky potrebujú asi pol hodiny.

Na záver pridáme kečup a necháme zmes ešte prevrieť.

Takýto tatarák sa môže hneď konzumovať, alebo si ho môžete zavariť a odložiť na zimu. V tom prípade však hubovú zmes dusíme kratšie, stačí aj 40 minút, potom ju naložíme do pohárov a sterilizujeme asi 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Hodí sa nielen na hrianky, ale tiež ako hubová zmes na cestoviny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hruškovo-škoricové mafiny

Potrebujeme: 2 šálky (cca 300 g) hladkej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, 1a ½ lyžičky mletej škorice, 1/2 šálky kr. cukru, 2 vajcia, 1 šálka (cca 250 ml) mlieka, trištvrte šálky oleja, 2 hrušky

Postup: Aj pri príprave týchto mafinov postupujeme tradičným spôsobom, že si zmiešame zvlášť suché a zvlášť mokré suroviny.

V jednej miske teda vymiešame múku, prášok do pečiva, škoricu a cukor.

V druhej mlieko, vajcia a olej.

K mokrým surovinám pridáme hrušky, ktoré sme predtým ošúpali a nakrájali na malé kocky.

Tekutú časť vlejeme do suchej, jemne premiešame, aby nám vzniklo nadýchané cesto a naplníme ním mafinové košíčky, alebo vymastenú a vysypanú formu.

Vrch každého koláčika ešte posypeme škoricou a upečieme.

SkryťVypnúť reklamu

Špenát s koňakom v lístkovom ceste

Potrebujeme: 1 lístkové cesto, balenie listového špenátu (môže byť čerstvý alebo mrazený), 1 syr Niva, 1 balenie tvarohu, menšiu cibuľu, 1 vajíčko, 1 PL koňaku, maslo, muškátový oriešok, biele korenie, soľ

Postup: Cibuľu orestujeme na masle, pridáme k nej špenát, ochutíme soľou, korením a pridáme koňak.

Podusíme len chvíľu, aby špenát nestratil vitamíny a necháme ho vychladiť. Potom do špenátu pridáme rozdrobenú nivu a tvaroh.

Z vaječného bielka vyšľaháme tuhý sneh a pridáme ho do špenátu, žĺtok si zatiaľ odložíme bokom.

Lístkové cesto rozdelíme na dve časti. Väčšiu rozvaľkáme a dáme do zapekacej misky, či formy tak, aby sme vyplnili aj boky.

Vylejeme na neho špenátovú zmes a prikryjeme ju menšou časťou cesta.

Vrch potrieme žĺtkom, trochu popicháme vidličkou a upečieme.

SkryťVypnúť reklamu

Takýto špenátový koláč chutí teplý aj studený.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 506
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 509
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 170
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 475
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 313
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 264
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu