Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom rusínske špeciality: Mačanka, gugeľ a tatarčané pirohy

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Tatarčane pirohy

Potrebujeme: 4 väčšie zemiaky, pohánkovú múku (množstvo je potrebné odhadnúť, mala by byť v pomere zhruba jednej štvrtiny k nastrúhaným zemiakom), 1 kg polohrubej múky, tvaroh alebo bryndza, soľ, pažítka alebo kôpor, olej, maslo, 3 dcl mlieka, hladká múka, cibuľa

Postup: Zemiaky nastrúhame, pridáme k nim pohánkovú múku a aj polohrubú múku a soľ.

Vymiesime cesto, ktoré by sa nemalo lepiť. Nepoužívame doň ani vodu, ani vajíčko.

Cesto rozvaľkáme a vykrojíme štvorce, ktoré budeme plniť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Môžeme si zvoliť napríklad tvarohovú plnku – tvaroh vymiešaný so soľou a nasekanou pažítkou, alebo bryndzovú, na tú si odložíme trochu uvarených zemiakov a zmiešame ich so soľou a bryndzou.

Štvorce preložíme a spojíme takže nám vzniknú, ako sa hovorí „pirohy o tri rohy“.

Dáme ich do vriacej a mierne osolenej vody a varíme. Hotové sú vtedy, keď vyplávajú na hladinu.

Podávať ich môžeme s opraženou cibuľkou a slaninkou.

Mačanka

Táto hustá polievka, alebo omáčka dostala názov vďaka spôsobu, ktorý sa je. Z chleba sa odlamujú väčšie kúsky a namáčajú sa do taniera. Mačanka sa varí buď s mäsom, alebo ako pôstna verzia, bez neho. Táto sa jedáva aj na Vianoce.

Potrebujeme: cca 300 ml kapustovej šťavy, údené mäso, či klobásu, slaninu, sušené huby, cibuľu, cesnak, bobkový list, bravčovú masť, hladkú múku, čierne mleté korenie, soľ, ocot

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Do jedného hrnca dáme variť údené mäso, klobásu.

Keď už údené je takmer hotové, v druhom hrnci na bravčovej masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, potom k nej dáme plátky cesnaku a zalejeme vodou a kapustovou šťavou. Do nej dáme variť huby (sušené je dobré vopred si namočiť).

Polievku zalejeme vodou z varenia údenín a prevaríme.

Hladkú múku nasucho opražíme, zalejeme vývarom a vlejeme do polievky.

Za stáleho miešania varíme asi 20 minút.

Pridáme nakrájané uvarené mäso, a klobásu a prevaríme. Dochutíme podľa uváženia mletým čiernym korením, štipkou cukru, soľou, prípadne octom.

Gugeľ

Potrebujeme: asi kilo zemiakov, soľ, čierne korenie, cesnak, hladkú múku, 2 vajíčka, majoránku, bravčovú masť, strúhanku

Postup: Zemiaky očistíme a postrúhame, ako keby sme šli robiť zemiakové placky.

SkryťVypnúť reklamu

Pridáme múku, vajcia, korenie, majoránku, cesnak a dobre vymiešame.

Plech s vyššími stenami vymastíme masťou, vysypeme strúhankou a naložíme do neho zemiakovú zmes.

V niektorých rusínskych dedinách a rodinách zvyknú gugeľ piecť aj v klasickom hrnci s pokrievkou.

Upečieme a môžeme podávať, ideálne s acidofilným mliekom.

TIP: Ak chcete skúsiť trochu nezvyčajnejšiu chuť, rozdeľte zemiakovú zmes na dve časti, prvú dajte na plech, potom poukladajte sušené slivky a zakryte druhou polovicou zemiakovej zmesi a upečte.

Recepty

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy

Ibiškovec jedlý poznali pestovatelia už pred 6000 rokmi.


a 1 ďalší 1
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 11 786
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 474
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 919
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 592
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 530
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 253
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 137
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 069
  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 30 640
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 187
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 617
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 964
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 947
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 802
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 464
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 829
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 30 640
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 187
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 617
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 964
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 947
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 802
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 464
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 829
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu