Korzár logo Korzár
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom rusínske špeciality: Mačanka, gugeľ a tatarčané pirohy

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Tatarčane pirohy

Potrebujeme: 4 väčšie zemiaky, pohánkovú múku (množstvo je potrebné odhadnúť, mala by byť v pomere zhruba jednej štvrtiny k nastrúhaným zemiakom), 1 kg polohrubej múky, tvaroh alebo bryndza, soľ, pažítka alebo kôpor, olej, maslo, 3 dcl mlieka, hladká múka, cibuľa

Postup: Zemiaky nastrúhame, pridáme k nim pohánkovú múku a aj polohrubú múku a soľ.

Vymiesime cesto, ktoré by sa nemalo lepiť. Nepoužívame doň ani vodu, ani vajíčko.

Cesto rozvaľkáme a vykrojíme štvorce, ktoré budeme plniť.

Skryť Vypnúť reklamu

Môžeme si zvoliť napríklad tvarohovú plnku – tvaroh vymiešaný so soľou a nasekanou pažítkou, alebo bryndzovú, na tú si odložíme trochu uvarených zemiakov a zmiešame ich so soľou a bryndzou.

Štvorce preložíme a spojíme takže nám vzniknú, ako sa hovorí „pirohy o tri rohy“.

Dáme ich do vriacej a mierne osolenej vody a varíme. Hotové sú vtedy, keď vyplávajú na hladinu.

Podávať ich môžeme s opraženou cibuľkou a slaninkou.

Mačanka

Táto hustá polievka, alebo omáčka dostala názov vďaka spôsobu, ktorý sa je. Z chleba sa odlamujú väčšie kúsky a namáčajú sa do taniera. Mačanka sa varí buď s mäsom, alebo ako pôstna verzia, bez neho. Táto sa jedáva aj na Vianoce.

Potrebujeme: cca 300 ml kapustovej šťavy, údené mäso, či klobásu, slaninu, sušené huby, cibuľu, cesnak, bobkový list, bravčovú masť, hladkú múku, čierne mleté korenie, soľ, ocot

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Do jedného hrnca dáme variť údené mäso, klobásu.

Keď už údené je takmer hotové, v druhom hrnci na bravčovej masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, potom k nej dáme plátky cesnaku a zalejeme vodou a kapustovou šťavou. Do nej dáme variť huby (sušené je dobré vopred si namočiť).

Polievku zalejeme vodou z varenia údenín a prevaríme.

Hladkú múku nasucho opražíme, zalejeme vývarom a vlejeme do polievky.

Za stáleho miešania varíme asi 20 minút.

Pridáme nakrájané uvarené mäso, a klobásu a prevaríme. Dochutíme podľa uváženia mletým čiernym korením, štipkou cukru, soľou, prípadne octom.

Gugeľ

Potrebujeme: asi kilo zemiakov, soľ, čierne korenie, cesnak, hladkú múku, 2 vajíčka, majoránku, bravčovú masť, strúhanku

Postup: Zemiaky očistíme a postrúhame, ako keby sme šli robiť zemiakové placky.

Skryť Vypnúť reklamu

Pridáme múku, vajcia, korenie, majoránku, cesnak a dobre vymiešame.

Plech s vyššími stenami vymastíme masťou, vysypeme strúhankou a naložíme do neho zemiakovú zmes.

V niektorých rusínskych dedinách a rodinách zvyknú gugeľ piecť aj v klasickom hrnci s pokrievkou.

Upečieme a môžeme podávať, ideálne s acidofilným mliekom.

TIP: Ak chcete skúsiť trochu nezvyčajnejšiu chuť, rozdeľte zemiakovú zmes na dve časti, prvú dajte na plech, potom poukladajte sušené slivky a zakryte druhou polovicou zemiakovej zmesi a upečte.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 802
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 805
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 209
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 360
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 316
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 120
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 879
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 937
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 783
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 722
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Koronavírus v Bardejove: Odberné miesta otvorili, testuje sa už tretí deň (minúta po minúte)

Cieľom pilotného celoplošného testovania je spomaliť šírenie ochorenia Covid-19.

Testovanie v Bardejove.
Historikovi pripomína monotónna biela omietka zateplený panelák.
Interiér krematória prešiel úpravou.
Vizsolyská biblie, inak nazývaná aj Károlyiho biblia. Je vzácna, keďže ide o prvý maďarský preklad Svätého písma z roku 1590.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Oravčanov hanili za svadby, teraz sú vzorom. A poďakujte vojakom, znelo z každej dediny

Celoštátne testovanie ohrozuje neistá ochota zdravotníkov.

Rad v Donom Kubíne pred mestským kultúrnym strediskom o 8:55 h.

Prvá západná krajina, ktorá sa pokúša plošne testovať, píšu o Slovensku

Netreba odhaliť každého pozitívneho, vysvetľuje odborník.

Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.
Komentár Bena Cunninghama

Mýli sa pápež?

Akú hodnotu má vyhlásenie cirkvi, ak sa dá jednoducho zmeniť?

Ben Cunningham.
Limuzína, v ktorej sa viezol predseda parlamentu Boris Kollár.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop