Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Karé s brusnicami, polievka z baranej hlavy, slivkový koláč s krémom

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Polievka z baranej hlavy

Z tejto huby, ktorá v origináli volá trúdnik klobúčkatý a zvykne narásť do obrovských rozmerov, môže byť veľmi chutná polievka.

Potrebujeme: baraniu hlavu, mrkvu, petržlen, kaleráb, 1 strúčik cesnaku, malú cibuľu, maslo, zeler, soľ, červenú papriku, čierne korenie

Postup: V hrnci roztopíme maslo, pridáme k nemu nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme ju. Potom k nej dodáme nakrájanú koreňovú zeleninu a chvíľu pražíme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Baraniu hlavu rozoberieme a dobre umyjeme. Necháme chvíľu osušiť a pokrájame na menšie kúsky.

SkryťVypnúť reklamu

Tie pridáme k orestovanej zelenine a spolu ešte chvíľu popražíme.

Osolíme, okoreníme, poprášime červenou paprikou, dobre premiešame a zalejeme vodou. Necháme variť.

Z vajíčka a asi 3 PL hrubej múky a soli si urobíme tuhé cesto, ktoré nastrúhame do polievky a dovaríme ju.

Bravčové karé s brusnicami

Potrebujeme: bravčové karé, veľkosť záleží od množstva stravníkov, ktorých chceme nakŕmiť, sterilizované brusnice, soľ, čierne korenie, mletú rascu, sladkú červenú papriku, vývar

Postup: Karé vcelku umyjeme a osušíme. Mäso potrieme olejom, osolíme, okoreníme, posypeme mletou rascou a dáme do pekáča.

Podlejeme vývarom, pekáč prikryjeme a pečieme. Počas pečenia priebežne podľa potrieb podlievame vývarom.

Dĺžka pečenia by mala byť okolo 1,5 hodiny. Potom pekáč odkryjeme, brusnice scedíme a ľudovo povedané „napatláme“ ich na mäso.

SkryťVypnúť reklamu

To znamená, že ich dáme na mäso a pokojne, aj rukou, ich na neho natlačíme. To, že nám brusnice popadajú do výpeku vôbec nevadí, bude o to chutnejší. Pokojne doň môžeme priliať aj brusnicovú šťavu.

Mäso s brusnicami pečieme ešte asi pol hodiny, aby sa vytvorila krusta.

Ako príloha sa hodí zemiaková kaša, alebo pučené zemiaky, nazývané aj „šťuchané“.

Slivkový koláč s krémom

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 75 g cukru, vanilkový cukor, soľ, polovicu kypriaceho prášku, 1 vajce, 125 g masla, slivky. Na krém: 250 ml mlieka, 2 PL hladkej múky, 1 vanilkový puding, 250 g smotany, 100 g cukru, 60 g masla

Postup: Zo surovín vypracujeme cesto. Polovicu vyvaľkáme a vložíme na dno vymastenej tortovej formy.

Z druhej polovice vytvoríme valček, uložíme ho po obvode dna a prstami ho vytiahneme hore po vrch formy.

SkryťVypnúť reklamu

Na cesto poukladáme polovičky vykôstkovaných sliviek.

Z mlieka, smotany, cukru, žĺtka a pudingového prášku uvaríme krém, ešte do horúceho pridáme maslo, premiešame a vylejeme na slivky.

Upečieme a maškrtíme.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 307
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 518
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 084
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 178
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 482
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 310
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 263
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu