Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Gaštanová polievka, hubové guličky, gaštanový džem

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Gaštanová polievka

Hoci sa jedlé gaštany pre mnohých ľudí spájajú so zimným obdobím a vianočnými trhmi, majú aj oveľa širšie využitie. Môžete si z nich pripraviť chutné dobroty, ktoré budú navyše zdravé, lebo gaštany sú plné vitamínov. A keďže neobsahujú lepok, môžu ich jesť aj celiatici.

Na polievku potrebujeme: 300 g jedlých gaštanov, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, maslo, 1 ČL sušeného zázvoru, muškátový oriešok, asi liter zeleninového vývaru, soľ, korenie

Postup: V hrnci roztopíme maslo a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej na tenké plátky nakrájaný cesnak, ten však už nerestujeme dlho, aby nezhorkol.

SkryťVypnúť reklamu

Pridáme celé jedlé gaštany, okoreníme, osolíme, pridáme zázvor a muškátový oriešok.

Všetko zalejeme vývarom a varíme, kým nie sú gaštany hotové.

Polievku rozmixujeme, ešte ju podľa potreby dochutíme a môžeme podávať.

Hodia sa k nej opečené chlebové krutóny a kopček kyslej smotany.

Hubové guličky

Potrebujeme: huby podľa vlastnej chuti – hodia sa hríby, dubáky, či suchohríby, prípadne ich mix, 2 cibule, asi 4 strúčiky cesnaku, 1 vajíčko, soľ, mleté čierne korenie, majorán, sójovú omáčku, med, olej, biele víno, vývar, petržlenovú vňať

Postup: V panvici rozohrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu. Pridáme k nej huby nakrájame na malé kúsky, osolíme ich, okoreníme a chvíľu ich restujeme.

Odstavíme ich a necháme vychladnúť, potom pridáme vajíčko, pretlačený cesnak a môžeme dodať aj obľúbené bylinky, napríklad majorán.

SkryťVypnúť reklamu

Zmes necháme postáť a potom z nej mokrými rukami formujeme guľky. Ak by bola zmes príliš riedka, môžeme ju zahustiť strúhankou, alebo ovsenými vločkami.

Guľky uvaríme v osolenej vode a odložíme ich na teplé miesto, kým si k ním pripravíme omáčku.

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a 2 strúčiky pretlačeného cesnaku. Pridáme k nej malú lyžičku medu a necháme všetko trochu skaramelizovať.

Ochutíme ich sójovou omáčkou a podlejeme bielym vínom.

Keď sa alkohol odparí, podlejeme mäsovým, alebo zeleninovým vývarom a chvíľu povaríme, aby sa omáčka zredukovala. Prípadne ju môžeme zahustiť solamylom.

Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať, prípadne osolíme a okoreníme a pred podávaním ňou prelejeme guľky.

Gaštanový džem

Potrebujeme: 2 kg jedlých gaštanov, cukor, trochu škorice, vodu, 1 vanilku, štipku soli

SkryťVypnúť reklamu

Jedlé gaštany dáme variť do vody. Najlepšie je predtým ich trochu narezať.

Približne po 50 minútach ich scedíme, ošúpeme a rozmixujeme.

Takto pripravené pyré musíme odvážiť a koľko máme gaštanov, toľko cukru si pripravíme.

Cukor vysypeme do hrnca, zalejeme ho tromi šálkami vody, pridáme vanilku a škoricu a varíme, kým sirup viditeľne nezhustne.

Ak sme použili celý vanilkový struk a celú škoricu, vyberieme ich, pridáme do sirupu rozmixované gaštany a spolu varíme ešte asi pol hodiny, či 40 minút.

Stále miešame, aby nám zmes neprihorela.

Marmeládu nalejeme do zaváraninových pohárov a odkryté necháme vychladnúť. Na vrch môžeme dať zopár kvapiek koňaku, alebo brandy a potom fľaše uzavrieme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 426
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 515
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 082
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 174
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 479
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 312
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 264
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu