Korzár logo Korzár
Utorok, 9. marec, 2021 | Meniny má FrantiškaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Gaštanová polievka, hubové guličky, gaštanový džem

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Gaštanová polievka

Hoci sa jedlé gaštany pre mnohých ľudí spájajú so zimným obdobím a vianočnými trhmi, majú aj oveľa širšie využitie. Môžete si z nich pripraviť chutné dobroty, ktoré budú navyše zdravé, lebo gaštany sú plné vitamínov. A keďže neobsahujú lepok, môžu ich jesť aj celiatici.

Na polievku potrebujeme: 300 g jedlých gaštanov, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, maslo, 1 ČL sušeného zázvoru, muškátový oriešok, asi liter zeleninového vývaru, soľ, korenie

Postup: V hrnci roztopíme maslo a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej na tenké plátky nakrájaný cesnak, ten však už nerestujeme dlho, aby nezhorkol.

Skryť Vypnúť reklamu

Pridáme celé jedlé gaštany, okoreníme, osolíme, pridáme zázvor a muškátový oriešok.

Všetko zalejeme vývarom a varíme, kým nie sú gaštany hotové.

Polievku rozmixujeme, ešte ju podľa potreby dochutíme a môžeme podávať.

Hodia sa k nej opečené chlebové krutóny a kopček kyslej smotany.

Hubové guličky

Potrebujeme: huby podľa vlastnej chuti – hodia sa hríby, dubáky, či suchohríby, prípadne ich mix, 2 cibule, asi 4 strúčiky cesnaku, 1 vajíčko, soľ, mleté čierne korenie, majorán, sójovú omáčku, med, olej, biele víno, vývar, petržlenovú vňať

Postup: V panvici rozohrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu. Pridáme k nej huby nakrájame na malé kúsky, osolíme ich, okoreníme a chvíľu ich restujeme.

Odstavíme ich a necháme vychladnúť, potom pridáme vajíčko, pretlačený cesnak a môžeme dodať aj obľúbené bylinky, napríklad majorán.

Skryť Vypnúť reklamu

Zmes necháme postáť a potom z nej mokrými rukami formujeme guľky. Ak by bola zmes príliš riedka, môžeme ju zahustiť strúhankou, alebo ovsenými vločkami.

Guľky uvaríme v osolenej vode a odložíme ich na teplé miesto, kým si k ním pripravíme omáčku.

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a 2 strúčiky pretlačeného cesnaku. Pridáme k nej malú lyžičku medu a necháme všetko trochu skaramelizovať.

Ochutíme ich sójovou omáčkou a podlejeme bielym vínom.

Keď sa alkohol odparí, podlejeme mäsovým, alebo zeleninovým vývarom a chvíľu povaríme, aby sa omáčka zredukovala. Prípadne ju môžeme zahustiť solamylom.

Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať, prípadne osolíme a okoreníme a pred podávaním ňou prelejeme guľky.

Gaštanový džem

Potrebujeme: 2 kg jedlých gaštanov, cukor, trochu škorice, vodu, 1 vanilku, štipku soli

Skryť Vypnúť reklamu

Jedlé gaštany dáme variť do vody. Najlepšie je predtým ich trochu narezať.

Približne po 50 minútach ich scedíme, ošúpeme a rozmixujeme.

Takto pripravené pyré musíme odvážiť a koľko máme gaštanov, toľko cukru si pripravíme.

Cukor vysypeme do hrnca, zalejeme ho tromi šálkami vody, pridáme vanilku a škoricu a varíme, kým sirup viditeľne nezhustne.

Ak sme použili celý vanilkový struk a celú škoricu, vyberieme ich, pridáme do sirupu rozmixované gaštany a spolu varíme ešte asi pol hodiny, či 40 minút.

Stále miešame, aby nám zmes neprihorela.

Marmeládu nalejeme do zaváraninových pohárov a odkryté necháme vychladnúť. Na vrch môžeme dať zopár kvapiek koňaku, alebo brandy a potom fľaše uzavrieme.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Porovnanie cien 4-izbových bytov v Bratislave. Poznáme víťaza
  2. Tichá hrozba menom oxidačný stres. Ako sa pred ním chrániť?
  3. Rovnaká, a predsa iná - Zelená energia od SSE
  4. Čo napĺňa v práci úspešné ženy v jednej z najznámejších firiem?
  5. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  6. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  7. Nové číslo Historickej revue
  8. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  9. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  10. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  1. Rovnaká, a predsa iná - Zelená energia od SSE
  2. Porovnanie cien 4-izbových bytov v Bratislave. Poznáme víťaza
  3. Tichá hrozba menom oxidačný stres. Ako sa pred ním chrániť?
  4. Metropolis sa stane ikonickou stavbou Bratislavy
  5. Čo napĺňa v práci úspešné ženy v jednej z najznámejších firiem?
  6. Svieže jarné ceny v PLANEO Elektro sú aj v marci extra výhodné
  7. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  8. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  9. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  10. Nové číslo Historickej revue
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 26 616
  2. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 15 712
  3. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 13 426
  4. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj 13 335
  5. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 11 591
  6. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele 8 645
  7. Nové číslo Historickej revue 8 628
  8. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní? 8 108
  9. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 7 926
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 7 297
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

Predsedníctvo Sme rodina bude v stredu o 12.00 hod.

7 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop