Gaštanová polievka
Hoci sa jedlé gaštany pre mnohých ľudí spájajú so zimným obdobím a vianočnými trhmi, majú aj oveľa širšie využitie. Môžete si z nich pripraviť chutné dobroty, ktoré budú navyše zdravé, lebo gaštany sú plné vitamínov. A keďže neobsahujú lepok, môžu ich jesť aj celiatici.
Na polievku potrebujeme: 300 g jedlých gaštanov, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, maslo, 1 ČL sušeného zázvoru, muškátový oriešok, asi liter zeleninového vývaru, soľ, korenie
Postup: V hrnci roztopíme maslo a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej na tenké plátky nakrájaný cesnak, ten však už nerestujeme dlho, aby nezhorkol.
Pridáme celé jedlé gaštany, okoreníme, osolíme, pridáme zázvor a muškátový oriešok.
Všetko zalejeme vývarom a varíme, kým nie sú gaštany hotové.
Polievku rozmixujeme, ešte ju podľa potreby dochutíme a môžeme podávať.
Hodia sa k nej opečené chlebové krutóny a kopček kyslej smotany.
Hubové guličky
Potrebujeme: huby podľa vlastnej chuti – hodia sa hríby, dubáky, či suchohríby, prípadne ich mix, 2 cibule, asi 4 strúčiky cesnaku, 1 vajíčko, soľ, mleté čierne korenie, majorán, sójovú omáčku, med, olej, biele víno, vývar, petržlenovú vňať
Postup: V panvici rozohrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu. Pridáme k nej huby nakrájame na malé kúsky, osolíme ich, okoreníme a chvíľu ich restujeme.
Odstavíme ich a necháme vychladnúť, potom pridáme vajíčko, pretlačený cesnak a môžeme dodať aj obľúbené bylinky, napríklad majorán.
Zmes necháme postáť a potom z nej mokrými rukami formujeme guľky. Ak by bola zmes príliš riedka, môžeme ju zahustiť strúhankou, alebo ovsenými vločkami.
Guľky uvaríme v osolenej vode a odložíme ich na teplé miesto, kým si k ním pripravíme omáčku.
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a 2 strúčiky pretlačeného cesnaku. Pridáme k nej malú lyžičku medu a necháme všetko trochu skaramelizovať.
Ochutíme ich sójovou omáčkou a podlejeme bielym vínom.
Keď sa alkohol odparí, podlejeme mäsovým, alebo zeleninovým vývarom a chvíľu povaríme, aby sa omáčka zredukovala. Prípadne ju môžeme zahustiť solamylom.
Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať, prípadne osolíme a okoreníme a pred podávaním ňou prelejeme guľky.
Gaštanový džem
Potrebujeme: 2 kg jedlých gaštanov, cukor, trochu škorice, vodu, 1 vanilku, štipku soli
Jedlé gaštany dáme variť do vody. Najlepšie je predtým ich trochu narezať.
Približne po 50 minútach ich scedíme, ošúpeme a rozmixujeme.
Takto pripravené pyré musíme odvážiť a koľko máme gaštanov, toľko cukru si pripravíme.
Cukor vysypeme do hrnca, zalejeme ho tromi šálkami vody, pridáme vanilku a škoricu a varíme, kým sirup viditeľne nezhustne.
Ak sme použili celý vanilkový struk a celú škoricu, vyberieme ich, pridáme do sirupu rozmixované gaštany a spolu varíme ešte asi pol hodiny, či 40 minút.
Stále miešame, aby nám zmes neprihorela.
Marmeládu nalejeme do zaváraninových pohárov a odkryté necháme vychladnúť. Na vrch môžeme dať zopár kvapiek koňaku, alebo brandy a potom fľaše uzavrieme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.