Sviatočná hubová polievka
Potrebujeme: cca 400 g čerstvých húb 200 ml smotany, 1 žĺtok, zeler, mrkvu, cibuľu, 40 g masti, 30 g hladkej múky, 100 g uvarených rezancov, 1,2 l vývaru, petržlenovú vňať, čierne korenie, soľ
Postup: Huby očistíme, nakrájame na plátky a opražíme na masti. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler.
Posypeme to múkou, opražíme a zalejeme vývarom.
Keď sú huby a zelenina uvarené, vlejeme do polievky smotanu, v ktorej sme rozmiešali žĺtok.
Dosolíme, dokoreníme, polievku prevaríme a nakoniec posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s rezancami.
Mäso s uhorkovo hubovou omáčkou
Potrebujeme: mäso podľa vlastnej chuti, hodí sa kuracie, bravčové, aj hovädzia sviečkovica, 6-7 nakladaných uhoriek, asi 2 hrste nakrájaných húb, šľahačkovú smotanu, maslo, hladkú múku, olej, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Mäso nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke.
Sprudka opečieme na rozpálenom oleji z každej strany, potom ho podlejeme horúcou vodou a dusíme, kým nie je mäkké.
Potom ho vyberieme z panvice a odložíme na teplé miesto.
Do výpeku pridáme asi lyžicu masla, na maličké kúsky nakrájané kyslé uhorky a na trochu väčšie kúsky nakrájané huby.
Keď sú huby takmer hotové, prilejeme jednu šľahačkovú smotanu a za stáleho miešania omáčku zredukujeme na primeranú hustotu.
Potom do nej vrátime mäso a môžeme podávať.
Hubové rožky
Potrebujeme na cesto: 250 g polohrubej múky, soľ, 150 g masla, 2 žĺtky, 50 ml mlieka, pol balíčka čerstvého droždia, trochu cukru do kvásku. Na hubovú náplň: cca 100 g húb, 1 cibuľu, tvrdý syr, nasekané čerstvé bylinky, soľ, mleté čierne korenie, olej, žĺtok na potretie koláčikov
Postup: Zo surovín spracujeme kvások a cesto. Ak si chceme prácu zjednodušiť, použiť môžeme aj hotové lístkové cesto.
Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme k nej huby nakrájané na malé kúsky.
Osolíme, okoreníme a pridáme aj obľúbené bylinky.
Odstavíme z ohňa a vsypeme nahrubo nastrúhaný tvrdý syr.
Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske tak, aby nám vznikol kruh.
Pokrájame ho na dieliky, každý naplníme hubovou zmesou a zabalíme ho ako rohlík, teda začneme pri širšej strane a skončíme pri cípe.
Dobre pozatláčame, aby nám pri pečení obsah nevytiekol, vrch potrieme rozšľahanými a osolenými žĺtkami.
Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.