Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Polievka s hubami, hubové rožky, mäso s hubovo-uhorkovou omáčkou

Ďalšie hubové nápady do kuchyne.

Sviatočná hubová polievka

Potrebujeme: cca 400 g čerstvých húb 200 ml smotany, 1 žĺtok, zeler, mrkvu, cibuľu, 40 g masti, 30 g hladkej múky, 100 g uvarených rezancov, 1,2 l vývaru, petržlenovú vňať, čierne korenie, soľ

Postup: Huby očistíme, nakrájame na plátky a opražíme na masti. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler.
Posypeme to múkou, opražíme a zalejeme vývarom.
Keď sú huby a zelenina uvarené, vlejeme do polievky smotanu, v ktorej sme rozmiešali žĺtok.
Dosolíme, dokoreníme, polievku prevaríme a nakoniec posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s rezancami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mäso s uhorkovo hubovou omáčkou

Potrebujeme: mäso podľa vlastnej chuti, hodí sa kuracie, bravčové, aj hovädzia sviečkovica, 6-7 nakladaných uhoriek, asi 2 hrste nakrájaných húb, šľahačkovú smotanu, maslo, hladkú múku, olej, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Mäso nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke.

Sprudka opečieme na rozpálenom oleji z každej strany, potom ho podlejeme horúcou vodou a dusíme, kým nie je mäkké.

Potom ho vyberieme z panvice a odložíme na teplé miesto.

Do výpeku pridáme asi lyžicu masla, na maličké kúsky nakrájané kyslé uhorky a na trochu väčšie kúsky nakrájané huby.

Keď sú huby takmer hotové, prilejeme jednu šľahačkovú smotanu a za stáleho miešania omáčku zredukujeme na primeranú hustotu.

Potom do nej vrátime mäso a môžeme podávať.

SkryťVypnúť reklamu

Hubové rožky

Potrebujeme na cesto: 250 g polohrubej múky, soľ, 150 g masla, 2 žĺtky, 50 ml mlieka, pol balíčka čerstvého droždia, trochu cukru do kvásku. Na hubovú náplň: cca 100 g húb, 1 cibuľu, tvrdý syr, nasekané čerstvé bylinky, soľ, mleté čierne korenie, olej, žĺtok na potretie koláčikov

Postup: Zo surovín spracujeme kvások a cesto. Ak si chceme prácu zjednodušiť, použiť môžeme aj hotové lístkové cesto.

Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme k nej huby nakrájané na malé kúsky.

Osolíme, okoreníme a pridáme aj obľúbené bylinky.

Odstavíme z ohňa a vsypeme nahrubo nastrúhaný tvrdý syr.

Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske tak, aby nám vznikol kruh.

Pokrájame ho na dieliky, každý naplníme hubovou zmesou a zabalíme ho ako rohlík, teda začneme pri širšej strane a skončíme pri cípe.

SkryťVypnúť reklamu

Dobre pozatláčame, aby nám pri pečení obsah nevytiekol, vrch potrieme rozšľahanými a osolenými žĺtkami.

Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme.

Recepty

Čo si uvariť na štedrý večer? Pozrite si naše tipy na jedno predjedlo, polievku, hlavný chod, koláčiky a nápoj.

Pripravte si štedrú večeru podľa receptov na polievku, hlavný chod a koláčiky.


redakcia SME ženy 5
Hloh obyčajný

Boľavé srdce tíši hloh.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  2. Kto pomôže tým, čo pomáhajú?
  3. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  4. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  5. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  6. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  7. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  8. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  1. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  2. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  3. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  4. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  5. Kto pomôže tým, čo pomáhajú?
  6. Gazdovať sa dá aj na jalovej pôde
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  8. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 14 502
  2. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 5 855
  3. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 5 791
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 492
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 4 435
  6. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 3 837
  7. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 2 728
  8. Keď sa z brigády stane kariéra 2 659
  1. Ľuboš Vodička: Plávajúci mlyn v Kolárove, slovenský unikát
  2. Jan Pražák: Biomatka
  3. Ján Komrska: Štít Little Bear, Colorado
  4. Viera Gáliková: "Začína sa na M"
  5. Irena Šimuneková: Miesto ticha a tajomstiev, Katarínka
  6. Vladimír Bojničan: Posledná krížová výprava proti racionalite, slobode a demokracií
  7. Jaroslav Liptak: TASS - Ruské média a ich pohľad na svet
  8. Věra Tepličková: O ne/spravodlivosti alebo Keď Cintulovia rastú ako huby po daždi
  1. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 22 531
  2. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 16 516
  3. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 10 832
  4. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 6 871
  5. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 6 145
  6. Ján Valchár: Ideme budovať humanitárne centrum v Rusku!!! 4 689
  7. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde 4 310
  8. Ján Valchár: Nestačilo Stačilo a Konečná Konečnej (Grad pošól na***!) 3 879
  1. Věra Tepličková: O ne/spravodlivosti alebo Keď Cintulovia rastú ako huby po daždi
  2. Marcel Rebro: Volám sa Marcel, dnes mám 57 rokov a k narodeninám si želám mier!
  3. Radko Mačuha: Robert Fico sa stáva premiérom záhrobia.
  4. Věra Tepličková: Zvrat to ozaj nečakaný, Oskar je vraj uprataný
  5. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije!
  6. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  7. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  8. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu