Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Bravčové na hruškách, brusnicový koláč, jablkové čatní

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Bravčové na hruškách

Potrebujeme: 1 PL oleja, 2 červené cibule, 2 veľké neolúpané hrušky, niekoľko vetvičiek rozmarínu, bravčové kotlety, syr s modrou plesňou, soľ, čierne mleté korenie

Postup: Na sporáku si zapneme dva horáky a položíme na ne pekáč, do ktorého dáme olej.

Keď je olej zohriaty, vysypeme doň cibuľu nakrájanú na tenké mesiačiky. Potom pridáme hrušky zbavené jaderníkov a prekrojené na štvrtky a lístky rozmarínu.

Opekáme asi päť minút, kým nezačnú karamelizovať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Medzitým zohrejeme rúru na maximálnu teplotu.

SkryťVypnúť reklamu

Kotlety osolíme, okoreníme a rozložíme k hruškám do pekáča. Chvíľu ich opekáme z oboch strán, potom pridáme syr s modrou plesňou, zvyšky rozmarínu a vložíme do rozohriatej rúry.

Zapekáme, kým sa syr nezačne rozpúšťať a môžeme podávať.

Jemne pikantné jablkové čatní

Táto pochúťka síce pochádza, pravdepodobne, z Indie, no vzhľadom k tomu, že sa vyrába z jabĺk, ktorých u nás máme dosť, ľahko sa udomácnila aj v našich kuchyniach. Výborne sa hodí k rôznym duseným mäsám a ryži, ale napríklad aj ku grilovanému mäsku.

Potrebujeme: 4 kyslejšie jablká, 60 g zázvoru, 5 strúčikov cesnaku, pol balíčka hrozienok, zopár klinčekov, 8 PL octu, mleté čierne korenie, 8 PL hnedého cukru, 4 PL citrónovej šťavy, soľ, červené čili papričky

Postup: Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.

SkryťVypnúť reklamu

Očistený zázvor nastrúhame na jemnom strúhadle, hrozienka sparíme horúcou vodou a necháme odkvapkať.

Do hrnca dáme jablká, pridáme pretlačený cesnak, zázvor, hrozienka a všetky ostatné ingrediencie.

Varíme, kým nie je všetko celkom rozvarené.

Potom jablkovú zmes rozmixujeme a čatní je hotové.

Môžeme ho konzumovať hneď, alebo ho nalejeme do zaváraninových fliaš, zatvoríme a otočíme hore dnom. V chladničke ho potom môžeme skladovať aj zopár týždňov.

Brusnicový koláč

Potrebujeme na cesto: 6 PL kr. cukru, 6 Pl hrubej múky, 6 vajec, 1 lyžičku kakaa, ¼ balíčka práčku do pečiva. Na plnku: 6 dg kr. cukru, 1 zlatý klas (alebo 40 g maizeny), 0,5 ml mlieka, 3 žĺtky. Sneh do plnky: 3 bielka, 15 dg kr. cukru

Postup: Z uvedených surovín si klasickým spôsobom si pripravíme piškótové cesto a dáme ho upiecť.

SkryťVypnúť reklamu

Ešte horúce ho potrieme brusnicovou zaváraninou, ideálne by mal mať želatínovú konzistenciu.

Pripravíme si plnku – z mlieka, cukru, žĺtkov a Zlatého klasu uvaríme hustú pudingovú kašu. Ešte do horúcej vmiešame vyšľahaný sladký sneh, vďaka čomu sa krém stane nadýchanejším.

Na koláč ho nanesieme pomocou cukrárskeho vrecka, aby sa pri natieraní príliš nezmiešal s brusnicami.

Vrch koláča môžeme ozdobiť zvyšnými brusnicami, alebo aj čokoládovými hoblinkami.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 13 125
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 581
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 090
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 223
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 525
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 259
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 233
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 993
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 10 026
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 070
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 702
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 697
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 736
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 539
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 163
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 993
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 10 026
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 070
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 702
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 697
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 736
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 539
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 163
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu