Korzár logo Korzár
Streda, 26. september, 2018 | Meniny má Edita
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Bravčové na hruškách, brusnicový koláč, jablkové čatní

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Bravčové na hruškách

Potrebujeme: 1 PL oleja, 2 červené cibule, 2 veľké neolúpané hrušky, niekoľko vetvičiek rozmarínu, bravčové kotlety, syr s modrou plesňou, soľ, čierne mleté korenie

Postup: Na sporáku si zapneme dva horáky a položíme na ne pekáč, do ktorého dáme olej.

Keď je olej zohriaty, vysypeme doň cibuľu nakrájanú na tenké mesiačiky. Potom pridáme hrušky zbavené jaderníkov a prekrojené na štvrtky a lístky rozmarínu.

Opekáme asi päť minút, kým nezačnú karamelizovať.

Článok pokračuje pod video reklamou

Medzitým zohrejeme rúru na maximálnu teplotu.

Kotlety osolíme, okoreníme a rozložíme k hruškám do pekáča. Chvíľu ich opekáme z oboch strán, potom pridáme syr s modrou plesňou, zvyšky rozmarínu a vložíme do rozohriatej rúry.

Zapekáme, kým sa syr nezačne rozpúšťať a môžeme podávať.

Jemne pikantné jablkové čatní

Táto pochúťka síce pochádza, pravdepodobne, z Indie, no vzhľadom k tomu, že sa vyrába z jabĺk, ktorých u nás máme dosť, ľahko sa udomácnila aj v našich kuchyniach. Výborne sa hodí k rôznym duseným mäsám a ryži, ale napríklad aj ku grilovanému mäsku.

Potrebujeme: 4 kyslejšie jablká, 60 g zázvoru, 5 strúčikov cesnaku, pol balíčka hrozienok, zopár klinčekov, 8 PL octu, mleté čierne korenie, 8 PL hnedého cukru, 4 PL citrónovej šťavy, soľ, červené čili papričky

Postup: Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.

Očistený zázvor nastrúhame na jemnom strúhadle, hrozienka sparíme horúcou vodou a necháme odkvapkať.

Do hrnca dáme jablká, pridáme pretlačený cesnak, zázvor, hrozienka a všetky ostatné ingrediencie.

Varíme, kým nie je všetko celkom rozvarené.

Potom jablkovú zmes rozmixujeme a čatní je hotové.

Môžeme ho konzumovať hneď, alebo ho nalejeme do zaváraninových fliaš, zatvoríme a otočíme hore dnom. V chladničke ho potom môžeme skladovať aj zopár týždňov.

Brusnicový koláč

Potrebujeme na cesto: 6 PL kr. cukru, 6 Pl hrubej múky, 6 vajec, 1 lyžičku kakaa, ¼ balíčka práčku do pečiva. Na plnku: 6 dg kr. cukru, 1 zlatý klas (alebo 40 g maizeny), 0,5 ml mlieka, 3 žĺtky. Sneh do plnky: 3 bielka, 15 dg kr. cukru

Postup: Z uvedených surovín si klasickým spôsobom si pripravíme piškótové cesto a dáme ho upiecť.

Ešte horúce ho potrieme brusnicovou zaváraninou, ideálne by mal mať želatínovú konzistenciu.

Pripravíme si plnku – z mlieka, cukru, žĺtkov a Zlatého klasu uvaríme hustú pudingovú kašu. Ešte do horúcej vmiešame vyšľahaný sladký sneh, vďaka čomu sa krém stane nadýchanejším.

Na koláč ho nanesieme pomocou cukrárskeho vrecka, aby sa pri natieraní príliš nezmiešal s brusnicami.

Vrch koláča môžeme ozdobiť zvyšnými brusnicami, alebo aj čokoládovými hoblinkami.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  8. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  9. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  10. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 252
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 12 958
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 11 125
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 551
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 549
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 5 050
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 422
  8. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 4 193
  9. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 916
  10. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy 3 690

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Pozrite si zasnežené končiare Vysokých Tatier

Koncom septembra pokryl Tatry prvý sneh.

Zamestnanec U. S. Steelu po zásahu vysokým napätím zomrel

Muž, ktorý utrpel ťažký pracovný úraz, v nemocnici boj o život prehral.

Vo Vysokej nad Uhom uložia hlavný relikviár Anny Kolesárovej

Práve z tejto obce pochádzala nová blahoslavená.

Skládkovanie asi zdražie. Košice odpad spaľujú, ako to zasiahne Prešov?

Ministerstvo chce na samosprávy pritlačiť. Tie, ktoré netriedia, si priplatia najviac.

Z kandidáta na starostu Rohožníka sa stal len kandidát na poslanca. Obrátil sa na súd

Dali trestné oznámenie pre manipuláciu. On aj zapisovateľka komisie tvrdia každý čosi iné.

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Ivan Mikloš

Keď to príde k nám, budem kričať ako prvý

Ad: Keď Ivan Mikloš stráca cit pre mieru.

DOMOV

Rybanič chce posudok z európskeho súdu

Rybanič chce názor Súdneho dvora Európskej únie.

EKONOMIKA

Príbeh rodiny Versace končí, značku predali Američanom

Značka Versace prežila viaceré turbuletné časy.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop