Korzár logo Korzár
Nedeľa, 17. február, 2019 | Meniny má Miloslava
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Bravčové na hruškách, brusnicový koláč, jablkové čatní

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Bravčové na hruškách

Potrebujeme: 1 PL oleja, 2 červené cibule, 2 veľké neolúpané hrušky, niekoľko vetvičiek rozmarínu, bravčové kotlety, syr s modrou plesňou, soľ, čierne mleté korenie

Postup: Na sporáku si zapneme dva horáky a položíme na ne pekáč, do ktorého dáme olej.

Keď je olej zohriaty, vysypeme doň cibuľu nakrájanú na tenké mesiačiky. Potom pridáme hrušky zbavené jaderníkov a prekrojené na štvrtky a lístky rozmarínu.

Opekáme asi päť minút, kým nezačnú karamelizovať.

Medzitým zohrejeme rúru na maximálnu teplotu.

Kotlety osolíme, okoreníme a rozložíme k hruškám do pekáča. Chvíľu ich opekáme z oboch strán, potom pridáme syr s modrou plesňou, zvyšky rozmarínu a vložíme do rozohriatej rúry.

Zapekáme, kým sa syr nezačne rozpúšťať a môžeme podávať.

Jemne pikantné jablkové čatní

Táto pochúťka síce pochádza, pravdepodobne, z Indie, no vzhľadom k tomu, že sa vyrába z jabĺk, ktorých u nás máme dosť, ľahko sa udomácnila aj v našich kuchyniach. Výborne sa hodí k rôznym duseným mäsám a ryži, ale napríklad aj ku grilovanému mäsku.

Potrebujeme: 4 kyslejšie jablká, 60 g zázvoru, 5 strúčikov cesnaku, pol balíčka hrozienok, zopár klinčekov, 8 PL octu, mleté čierne korenie, 8 PL hnedého cukru, 4 PL citrónovej šťavy, soľ, červené čili papričky

Postup: Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.

Očistený zázvor nastrúhame na jemnom strúhadle, hrozienka sparíme horúcou vodou a necháme odkvapkať.

Do hrnca dáme jablká, pridáme pretlačený cesnak, zázvor, hrozienka a všetky ostatné ingrediencie.

Varíme, kým nie je všetko celkom rozvarené.

Potom jablkovú zmes rozmixujeme a čatní je hotové.

Môžeme ho konzumovať hneď, alebo ho nalejeme do zaváraninových fliaš, zatvoríme a otočíme hore dnom. V chladničke ho potom môžeme skladovať aj zopár týždňov.

Brusnicový koláč

Potrebujeme na cesto: 6 PL kr. cukru, 6 Pl hrubej múky, 6 vajec, 1 lyžičku kakaa, ¼ balíčka práčku do pečiva. Na plnku: 6 dg kr. cukru, 1 zlatý klas (alebo 40 g maizeny), 0,5 ml mlieka, 3 žĺtky. Sneh do plnky: 3 bielka, 15 dg kr. cukru

Postup: Z uvedených surovín si klasickým spôsobom si pripravíme piškótové cesto a dáme ho upiecť.

Ešte horúce ho potrieme brusnicovou zaváraninou, ideálne by mal mať želatínovú konzistenciu.

Pripravíme si plnku – z mlieka, cukru, žĺtkov a Zlatého klasu uvaríme hustú pudingovú kašu. Ešte do horúcej vmiešame vyšľahaný sladký sneh, vďaka čomu sa krém stane nadýchanejším.

Na koláč ho nanesieme pomocou cukrárskeho vrecka, aby sa pri natieraní príliš nezmiešal s brusnicami.

Vrch koláča môžeme ozdobiť zvyšnými brusnicami, alebo aj čokoládovými hoblinkami.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 133
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 12 402
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 9 188
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 312
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 6 102
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 933
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 610
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 184
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 038
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 862

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

V Malej farme zachraňuje zvieratá. Bojuje s nedostatkom a nezáujmom ľudí

Danka Arvaiová: Dobrovoľníctvo musí byť robené zo srdca.

Malá farma má stále nedostatok dobrovoľníkov.
Pohľad Lenky Hanikovej

Ako sa dostať vlakom z východu do Brna a prežiť

Atmosféra vo vlakoch sa mi zdá milo bojovná a možno to z nás robí silnejšie osobnosti.

Mimoriadny vlak za Mikulášom čakal na deti na humenskej stanici.

V Krompachoch sa vykoľajil nákladný vlak, trať je neprejazdná

Cestujúcich prevážajú autobusmi, vlaky meškajú. Opravovať budú celú noc.

Vykoľajený vlak.

Na dobrovoľníctvo nepotrebujete certifikáty, len chuť niečo zmeniť

Martin Ištvan: Práce mám dosť, ale dobrovoľníctvo je moja psychohygiena.

Ošarpaný výmenník dostal nový vzhľad vďaka Dobrovoľníckemu centru Košíc a šikovným dobrovoľníkom.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Kedy tu mávate leto? Vlani bolo v stredu

Reportáž z najchladnejšieho miesta na Slovensku.

Píše Emil Višňovský

Dankova kauza ukázala, že naši politici si nevážia vzdelanie

Stačí im ničím nekrytý papier.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop