Korzár logo Korzár
Sobota, 19. január, 2019 | Meniny má Drahomíra, Mário
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Huby rastú, skúste hubové pirohy, korenie, či kuriatka v masti

Pripravte si skvelé hubové dobroty.

Opäť rastú!

Opäť sa oplatí vyraziť do lesa s košíkom. Ak budete mať šťastie, domov prídete natešení z novej úrody húb.

Aj známy muzikant a spevák Ondrej Kandráč si zašiel na huby a vrátil sa plným košíkom. V prípade, že aj vás lesy takto obdarovali a hľadáte nové nápady, ako huby využiť, ponúkame vám zaujímavé recepty.

Pečené zemiaky s hubami

Potrebujeme: zemiaky, huby, maslo, cibuľa, mlieko, 1 vajíčko, soľ, mleté čierne korenie, tuk a strúhanka na vymastenie zapekacej misy

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke. Cibuľu nakrájame nadrobno a huby podľa chuti. Kto chce, môže nechať väčšie kúsky, kto nie, nakrája si ich na malé.

Na panvici roztopíme maslo, osmažíme na ňom cibuľu a pridáme k nej huby. Chvíľu restujeme, kým nechytia zlatistú farbu.

Potom huby odstavíme a necháme vychladnúť. Vychladnuté zemiaky si nakrájame na kolieska.

Zapekaciu misu vymastíme a vysypeme strúhankou. Na dno poukladáme polovicu zemiakov, osolíme ich a okoreníme a navrstvíme na ne hubovo-cibuľovú zmes.

Potom príde na rad druhá polovica zemiakov, opäť ju treba osoliť a okoreniť.

V miske rozšľaháme vajíčko s mliekom a zemiaky zalejeme.

Na vrch poukladáme plátky masla a dáme zapiecť do rúry.

Zemiakové pirohy plnené hubami

Potrebujeme: Na cesto: 750 g varených a prelisovaných zemiakov, 50 g masla, 3 žĺtky, soľ. Na plnku: rôzne huby, 2 celé vajíčka, soľ, maslo, cibuľu, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať. Na obaľovanie: múku, vajíčko, strúhanku.

Postup: Začneme prípravou hubovej plnky a to tak, že huby pokrájame na plátky, v prípade, že používame sušené, máme tento krok vyriešený.

Pripravíme si hubovú praženicu. Na rozpustenom masle speníme cibuľu, pridáme k nej huby a krátko podusíme.

Napokon k hubám pridáme vajíčka a petržlenovú vňať.
Z prelisovaných zemiakov, soli, masla a žĺtkov urobíme cesto, rozvaľkáme ho a porežeme na štvorce, prípadne môžeme vykrajovať pohárom, alebo okrúhlou formičkou.
Na každý kúsok cesta dáme hubovú plnku, preložíme, okraje spojíme a pozatláčame vidličkou, obalíme v múke, vajíčku a strúhanke a vypražíme.

Kuriatka v masti

Kuriatka si najlepšie zachovajú svoju vôňu a chuť, ak sa podusia na bravčovej masti so soľou, prípadne koreninami a zavaria sa vo vlastnej šťave.


Po dvojnásobnej 40-minútovej sterilizácii sú bezpečne zachované pod vrstvou tuku. Potom obsah pohára stačí kedykoľvek vyklopiť na cibuľu a výsledkom môže byť čokoľvek od hubovej mrvenice, rizota, omáčky, až po paprikáš na smotane.

Domáce hubovo-zeleninové korenie

Potrebujeme: 2-3 hrste sušených húb, ideálne sú dubáky, kilo mrkvy, kilo petržlenu, pol kila kalerábu, 500 g zeleru, 500 g cibule, hrsť sušenej petržlenovej vňate, hrsť sušenej zelerovej vňate, kilo soli

Postup: Všetku čerstvú zeleninu pomelieme na mäsovom mlynčeku, zmiešame so soľou a rozložíme na niekoľko plechov na pečenie.

Sušenie bude trvať asi 4-5 dní. Ak svieti slnko, je to ideálny pomocník, v chladnejších dňoch budete musieť zapnúť radiátor. Zmes musíte niekoľkokrát denné premiešavať.
Keď je už suchá, pridajte do nej sušenú vňať a sušené huby, ktoré sme predtým rozmixovali na prášok.

V prípade, že preferujeme jemnejšie korenie, všetko ešte raz pomelieme na mlynčeku s malými otvormi.
Hotové korenie naplníme do pohárov a ak je už dokonale suché, uskladníme ho v komore.
Ak sa nepodarilo odpariť všetku vodu, uskladníme ho v chladničke, soľ sa postará o to, že sa tento domáci „bujón“ nepokazí.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  10. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 14 692
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 000
  3. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 9 495
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 245
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 6 185
  6. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 6 052
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 5 212
  8. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 4 281
  9. Jedli ste už ružovú čokoládu? 3 753
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 2 965

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Firma EEI oberala o tržby seba, ale i mesto Košice

Polaček potvrdil, že sa preto musí upraviť návrh nariadenia.

Košický magistrát pripravuje zmeny. Vznikne parkovací referát

Čop: Posilníme sociálne oddelenie, vrátime vážnosť architektom.

Tréner Trebišova: Pokiaľ je nádej na záchranu, oplatí sa pracovať

Džubara vidí na ľuďoch v klube, že chcú druhú ligu udržať.

Dudáš: Ak si niekto neplní rolu, tím je ako puzzle bez jedného dieliku

Košičania prerušili sériu štyroch domácich prehier.

Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Zuzany Kepplovej

Mal Kočner Glváča na diaľkové ovládanie?

Zsuzsová s Glváčom je možno podobná schéma ako Trošková u Fica.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop