Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Huby rastú, skúste hubové pirohy, korenie, či kuriatka v masti

Pripravte si skvelé hubové dobroty.

Opäť rastú!

Opäť sa oplatí vyraziť do lesa s košíkom. Ak budete mať šťastie, domov prídete natešení z novej úrody húb.

Aj známy muzikant a spevák Ondrej Kandráč si zašiel na huby a vrátil sa plným košíkom. V prípade, že aj vás lesy takto obdarovali a hľadáte nové nápady, ako huby využiť, ponúkame vám zaujímavé recepty.

Pečené zemiaky s hubami

Potrebujeme: zemiaky, huby, maslo, cibuľa, mlieko, 1 vajíčko, soľ, mleté čierne korenie, tuk a strúhanka na vymastenie zapekacej misy

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke. Cibuľu nakrájame nadrobno a huby podľa chuti. Kto chce, môže nechať väčšie kúsky, kto nie, nakrája si ich na malé.

SkryťVypnúť reklamu

Na panvici roztopíme maslo, osmažíme na ňom cibuľu a pridáme k nej huby. Chvíľu restujeme, kým nechytia zlatistú farbu.

Potom huby odstavíme a necháme vychladnúť. Vychladnuté zemiaky si nakrájame na kolieska.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zapekaciu misu vymastíme a vysypeme strúhankou. Na dno poukladáme polovicu zemiakov, osolíme ich a okoreníme a navrstvíme na ne hubovo-cibuľovú zmes.

Potom príde na rad druhá polovica zemiakov, opäť ju treba osoliť a okoreniť.

V miske rozšľaháme vajíčko s mliekom a zemiaky zalejeme.

Na vrch poukladáme plátky masla a dáme zapiecť do rúry.

Zemiakové pirohy plnené hubami

Potrebujeme: Na cesto: 750 g varených a prelisovaných zemiakov, 50 g masla, 3 žĺtky, soľ. Na plnku: rôzne huby, 2 celé vajíčka, soľ, maslo, cibuľu, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať. Na obaľovanie: múku, vajíčko, strúhanku.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Začneme prípravou hubovej plnky a to tak, že huby pokrájame na plátky, v prípade, že používame sušené, máme tento krok vyriešený.

Pripravíme si hubovú praženicu. Na rozpustenom masle speníme cibuľu, pridáme k nej huby a krátko podusíme.

Napokon k hubám pridáme vajíčka a petržlenovú vňať.
Z prelisovaných zemiakov, soli, masla a žĺtkov urobíme cesto, rozvaľkáme ho a porežeme na štvorce, prípadne môžeme vykrajovať pohárom, alebo okrúhlou formičkou.
Na každý kúsok cesta dáme hubovú plnku, preložíme, okraje spojíme a pozatláčame vidličkou, obalíme v múke, vajíčku a strúhanke a vypražíme.

Kuriatka v masti

Kuriatka si najlepšie zachovajú svoju vôňu a chuť, ak sa podusia na bravčovej masti so soľou, prípadne koreninami a zavaria sa vo vlastnej šťave.

SkryťVypnúť reklamu


Po dvojnásobnej 40-minútovej sterilizácii sú bezpečne zachované pod vrstvou tuku. Potom obsah pohára stačí kedykoľvek vyklopiť na cibuľu a výsledkom môže byť čokoľvek od hubovej mrvenice, rizota, omáčky, až po paprikáš na smotane.

Domáce hubovo-zeleninové korenie

Potrebujeme: 2-3 hrste sušených húb, ideálne sú dubáky, kilo mrkvy, kilo petržlenu, pol kila kalerábu, 500 g zeleru, 500 g cibule, hrsť sušenej petržlenovej vňate, hrsť sušenej zelerovej vňate, kilo soli

Postup: Všetku čerstvú zeleninu pomelieme na mäsovom mlynčeku, zmiešame so soľou a rozložíme na niekoľko plechov na pečenie.

Sušenie bude trvať asi 4-5 dní. Ak svieti slnko, je to ideálny pomocník, v chladnejších dňoch budete musieť zapnúť radiátor. Zmes musíte niekoľkokrát denné premiešavať.
Keď je už suchá, pridajte do nej sušenú vňať a sušené huby, ktoré sme predtým rozmixovali na prášok.

V prípade, že preferujeme jemnejšie korenie, všetko ešte raz pomelieme na mlynčeku s malými otvormi.
Hotové korenie naplníme do pohárov a ak je už dokonale suché, uskladníme ho v komore.
Ak sa nepodarilo odpariť všetku vodu, uskladníme ho v chladničke, soľ sa postará o to, že sa tento domáci „bujón“ nepokazí.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 426
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 515
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 082
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 174
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 479
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 312
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 264
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu