Korzár logo Korzár
Streda, 14. november, 2018 | Meniny má Irma
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Huby rastú, skúste hubové pirohy, korenie, či kuriatka v masti

Pripravte si skvelé hubové dobroty.

Opäť rastú!

Opäť sa oplatí vyraziť do lesa s košíkom. Ak budete mať šťastie, domov prídete natešení z novej úrody húb.

Aj známy muzikant a spevák Ondrej Kandráč si zašiel na huby a vrátil sa plným košíkom. V prípade, že aj vás lesy takto obdarovali a hľadáte nové nápady, ako huby využiť, ponúkame vám zaujímavé recepty.

Pečené zemiaky s hubami

Potrebujeme: zemiaky, huby, maslo, cibuľa, mlieko, 1 vajíčko, soľ, mleté čierne korenie, tuk a strúhanka na vymastenie zapekacej misy

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke. Cibuľu nakrájame nadrobno a huby podľa chuti. Kto chce, môže nechať väčšie kúsky, kto nie, nakrája si ich na malé.

Na panvici roztopíme maslo, osmažíme na ňom cibuľu a pridáme k nej huby. Chvíľu restujeme, kým nechytia zlatistú farbu.

Potom huby odstavíme a necháme vychladnúť. Vychladnuté zemiaky si nakrájame na kolieska.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zapekaciu misu vymastíme a vysypeme strúhankou. Na dno poukladáme polovicu zemiakov, osolíme ich a okoreníme a navrstvíme na ne hubovo-cibuľovú zmes.

Potom príde na rad druhá polovica zemiakov, opäť ju treba osoliť a okoreniť.

V miske rozšľaháme vajíčko s mliekom a zemiaky zalejeme.

Na vrch poukladáme plátky masla a dáme zapiecť do rúry.

Zemiakové pirohy plnené hubami

Potrebujeme: Na cesto: 750 g varených a prelisovaných zemiakov, 50 g masla, 3 žĺtky, soľ. Na plnku: rôzne huby, 2 celé vajíčka, soľ, maslo, cibuľu, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať. Na obaľovanie: múku, vajíčko, strúhanku.

Postup: Začneme prípravou hubovej plnky a to tak, že huby pokrájame na plátky, v prípade, že používame sušené, máme tento krok vyriešený.

Pripravíme si hubovú praženicu. Na rozpustenom masle speníme cibuľu, pridáme k nej huby a krátko podusíme.

Napokon k hubám pridáme vajíčka a petržlenovú vňať.
Z prelisovaných zemiakov, soli, masla a žĺtkov urobíme cesto, rozvaľkáme ho a porežeme na štvorce, prípadne môžeme vykrajovať pohárom, alebo okrúhlou formičkou.
Na každý kúsok cesta dáme hubovú plnku, preložíme, okraje spojíme a pozatláčame vidličkou, obalíme v múke, vajíčku a strúhanke a vypražíme.

Kuriatka v masti

Kuriatka si najlepšie zachovajú svoju vôňu a chuť, ak sa podusia na bravčovej masti so soľou, prípadne koreninami a zavaria sa vo vlastnej šťave.


Po dvojnásobnej 40-minútovej sterilizácii sú bezpečne zachované pod vrstvou tuku. Potom obsah pohára stačí kedykoľvek vyklopiť na cibuľu a výsledkom môže byť čokoľvek od hubovej mrvenice, rizota, omáčky, až po paprikáš na smotane.

Domáce hubovo-zeleninové korenie

Potrebujeme: 2-3 hrste sušených húb, ideálne sú dubáky, kilo mrkvy, kilo petržlenu, pol kila kalerábu, 500 g zeleru, 500 g cibule, hrsť sušenej petržlenovej vňate, hrsť sušenej zelerovej vňate, kilo soli

Postup: Všetku čerstvú zeleninu pomelieme na mäsovom mlynčeku, zmiešame so soľou a rozložíme na niekoľko plechov na pečenie.

Sušenie bude trvať asi 4-5 dní. Ak svieti slnko, je to ideálny pomocník, v chladnejších dňoch budete musieť zapnúť radiátor. Zmes musíte niekoľkokrát denné premiešavať.
Keď je už suchá, pridajte do nej sušenú vňať a sušené huby, ktoré sme predtým rozmixovali na prášok.

V prípade, že preferujeme jemnejšie korenie, všetko ešte raz pomelieme na mlynčeku s malými otvormi.
Hotové korenie naplníme do pohárov a ak je už dokonale suché, uskladníme ho v komore.
Ak sa nepodarilo odpariť všetku vodu, uskladníme ho v chladničke, soľ sa postará o to, že sa tento domáci „bujón“ nepokazí.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  2. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  3. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete
  4. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní
  5. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov
  6. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami
  7. SME pripravení na komunálne voľby vo veľkom štýle
  8. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí
  9. Rozhodnite v sobotu o starostoch aj o svojom dôchodku!
  10. 8 vecí, ktoré môžu ohroziť úspešné podnikanie
  1. Kúpa založenej s.r.o. s históriou
  2. 5. ročník súťaže Equitone – originálne odvetrané fasády
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  4. Odborná exkurzia po vodných stavbách v Českej republike
  5. Diskusný stôl na tému Energetická certifikácia budov
  6. Druhy ochranných známok
  7. OMV má riešenie na neohlásených kuriérov
  8. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  9. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete
  10. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní
  1. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 25 839
  2. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 24 952
  3. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 19 598
  4. SME pripravení na komunálne voľby vo veľkom štýle 9 790
  5. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 8 497
  6. Neukladajte si nič, čo vás môže ohroziť. Ako zabezpečiť telefón? 7 247
  7. Rozhodnite v sobotu o starostoch aj o svojom dôchodku! 7 059
  8. 5 brigád, ktoré pomôžu v budúcej kariére 6 378
  9. 8 vecí, ktoré môžu ohroziť úspešné podnikanie 6 079
  10. Platíte si poistenie domova zbytočne? 5 851

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Drvivú porážku Smeru v Košiciach zvýrazňujú mestské časti

Prišiel o 88 percent poslancov. Pravica posilnila o tretinu.

Slovenskí novinári: Odmietame Ficove útoky

Už jedna vražda je príliš.

Starčekovi sľúbil preplatok, okradol ho o štyritisíc eur

Zlodej použil osvedčenú historku o vrátení preplatku za plyn.

Autá zrážali chodcov v Košiciach aj v Michalovciach

Na Slaneckej ceste sa 20-ročný muž ťažko zranil.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Slovenskí novinári: Odmietame Ficove útoky

Už jedna vražda je príliš.

Komentár Zuzany Kepplovej

A čo ak sa ukáže, že všetko je okej, pán poslanec?

Dobre, dôkazy sa dajú vyrobiť, ale nebuďme maloverní.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop