Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom špeciality zo Zemplína: Holupki, pelmene, orechový kompót

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Pelmene

Potrebujeme na cesto: 300 gramov polohrubej múky, pohár kyslej smotany, 100 gramov masla, 2 vajcia, pažítka, vodu. Na plnku cca 250 gramov mletého mäsa (bravčovina a hovädzina v pomere 1:1), 1 cibuľu, čierne mleté korenie, soľ

Postup: Rozbijeme vajcia tak, že do jedného pohára dáme len bielok z jedného vajíčka a do druhého pohára jeden bielok a dva žĺtky. Do múky nalejeme trochu vody, posolíme, dolejeme pohár s jedným bielkom a dvoma žĺtkami a vypracujeme na husté cesto.

Bravčové a hovädzie mäso pomelieme na mlynčeku, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cesto rozvaľkáme na tenko a väčším pohárom vykrajujeme kolieska. Doprostred každého kolieska pridáme trochu zmesi mletého koreneného mäsa. Okraje cestového kolieska potrieme zvyšným rozšľahaným bielkom. Na koliesko s mäsovou plnkou položíme druhé koliesko a okraje poriadne popritláčane vidličkou, aby sa nám pri varení nerozišli.

Potom takto nachystané pelmene vložíme do osolenej vriacej vody, kde ich varíme asi desať minút.

Po vybratí z vody polejeme roztopeným maslom, zalejeme kyslou smotanou a ozdobíme nasekanou pažítkou.

Holupki

Potrebujeme: 2 kg mletého bravčového mäsa (najlepšie pomiešať pliecko s bôčikom), 1 kg ryže guľatozrnej, 6 ks stredne veľkých paradajkových pretlakov do mäsa, 3 ks stredne veľkej cibule, 1 hlávka cesnaku, vegeta, soľ, mleté čierne korenie, grilovacie korenie, mletá červená paprika, 4 vajcia, 2 ks hlávkovej kapusty, údená slanina, bravčové kosti

SkryťVypnúť reklamu

Z hlávkovej kapusty vyrežeme hlúbik, ponoríme ju do vriacej vody a postupne oddelíme jednotlivé listy, ktoré po zmäknutí vyberieme a necháme vychladnúť. Z kapustných listov odstránime nožom hrubú žilku v strede listu a veľké listy zároveň rozdelíme na dve časti.

Ryžu umyjeme v studenej vode a dáme ju do vriacej vody variť na 5 minút. Ryžu scedíme a necháme vychladnúť. Do vychladnutej ryže pridáme pomleté mäso, vajíčka, 4 paradajkové pretlaky, cibuľu nakrájanú na malé kocky, prelisovaný cesnak, soľ, vegetu, grilovacie korenie, mleté čierne korenie a mletú červenú papriku. Touto zmesou plníme kapustné listy postáčané do lievika. Dno hrnca vyložíme kapustnými listami, bravčovými kosťami a údenou slaninou, na ktoré ukladáme naplnené kapustné listy uložené v hrnci do kruhu. Zalejeme vodou, v ktorej sme rozmiešali 2 ks paradajkového pretlaku, polievkové korenie s troškou soli. Varíme na miernom ohni, od varu asi 1 hodinu. Počas varenia občas otáčame hrncom, aby nám holubki neprihoreli.

SkryťVypnúť reklamu

Orechový kompót

Ak na stromoch badáte nadúrodu orechov, môžete z nich urobiť nezvyčajný kompót, akou je tradíciou v zemplínskej obciOrechová. Ideálne je však pripravovať ho vtedy, keď orechy pod šupkou nemajú vyvinutú tvrdú škrupinku.

Potrebujeme: cca dve kilá nedozretých zelených orechov, vodu, 1 kg kr. cukru.

Postup: Nedozreté zelené orechy cez šupku poprepichujete ostrou vidličkou a dáme ich do misky. Ideálna je porcelánová, aby nezostala zafarbená.

Všetky orechy zalejeme vodou, tak, aby jej hladina siahala nad ne.

Orechy je potrebné vo vode lúhovať asi tri týždne, no každý deň je nevyhnutné vodu vylievať a meniť za novú.

Takýmto lúhovaním zbavíme orechy trpkosti.

Po troch týždňoch orechy preložíme do hrnca, pridáme cukor a toľko vody, aby boli všetky ponorené. Povaríme a aj so šťavou naplníme do zaváraninových fliaš.

Recepty

Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  2. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  3. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  4. Čakala voľnosť, prišla prázdnota. Ako ženy zvládajú odchod detí?
  5. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  6. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  2. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  3. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  4. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  5. Čakala voľnosť, prišla prázdnota. Ako ženy zvládajú odchod detí?
  6. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  7. Rezidencia Rúrky: Prvý bytový dom skolaudovali, ďalší už stavajú
  8. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  1. Čakala voľnosť, prišla prázdnota. Ako ženy zvládajú odchod detí? 6 311
  2. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 3 633
  3. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 3 236
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov 1 935
  5. Keď sa z brigády stane kariéra 1 804
  6. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 1 789
  7. Bez nich by elektrina netiekla. 1 727
  8. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne 1 693
  1. Jozef Mačo: A kde je tá alternatíva?
  2. Marek Mačuha: Zmena ústavy - nič prekvapivé
  3. Jozef Kurty: Keď väčšina rozhoduje, menšina trpí. To je demokracia
  4. Človek v ohrození: Libanon: každodennosť v krajine polykrízy
  5. Jozef Varga: Protestami máme šancu oslabiť FicoSMER natoľko...
  6. Ján Valchár: Niečo k situácii v Slavjansku a ruským ponorkám
  7. Adam Austera: Ako môže bežný investor profitovať z miliardových výnosov Ligy majstrov?
  8. Peter Vernarec: Kedy má zamestnanec nárok na odstupné a odchodné?
  1. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 15 866
  2. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 14 550
  3. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 13 680
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 12 285
  5. Martin Ondráš: Zákon čo legalizuje podvod? Alebo ako Slovensko stratí kontrolu nad pôdou 11 174
  6. Daniel Guľaš: Všetko dobré, Ľuboš. 9 978
  7. Otilia Horrocks: Keď Monika Beňová moralizuje z miesta pre ZŤP 9 308
  8. Ivan Čáni: Kolaborant a vlastizradca Blaha sa už aj strihá kvôli Rusom. 8 168
  1. Věra Tepličková: Viac šťastia ako rozumu
  2. Marian Nanias: Problémy na maďarskej jadrovej elektrárni Paks II.
  3. Marian Nanias: Nezvyčajná jadrová investícia – Maďarská JE Paks II.
  4. Anna Brawne: Džemy, hady, nebojte sa, dobre bude!
  5. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval.
  6. Marian Nanias: Problémy na tureckej JE Akkuyu.
  7. Radko Mačuha: Začnú nás stíhať za porušovanie národnej identity?
  8. Radko Mačuha: Už aj Verejné záchody chráni Ústava Slovenskej Republiky.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu