Cuketovo - pórová polievka
Potrebujeme: 2 – 3 malé cukety, 2 veľké zemiaky, 1 pór, maslo, 500 ml mlieka, 500 ml vody, 200 ml kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie citrónovú šťavu, cukor, ocot, kôpor, krutóny
Postup: Ak je cuketa mladá, stačí ju umyť a nakrájať na kocky a netreba ju šúpať. Zemiaky ošúpeme a tiež ich nakrájame na kocky.
V hrnci roztopíme maslo a opečieme na ňom zeleninu.
Zalejeme ju vodou, pridáme soľ, korenie a mlieko.
Varíme, kým zelenina nezmäkne.
Pred koncom varenia pridáme kyslú smotanu a polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou a môžete servírovať.
Grilovaná paprika s nivou
Potrebujeme: 10 ks papriky najlepšie aj so stonkou, 10 ks trojuholníkového syra (karička), 10 plátkov šunky, 150 g nivy. Na marinádu: 2 ČL na jemno mletej bazalky, saturejku, oregano, 3 – 4 strúčiky cesnaku, 2 PL olivový olej, 1 ČL vegety, 1 PL horúcu vodu
Postup: Z umytej papriky opatrne vykrojíme semienka najlepšie aj so stonkou – budeme potrebovať neskôr na zatvorenie. Pekne to potom vyzerá pri servírovaní.
Cesnak roztlačíme a z uvedených ingrediencií zmiešaním pripravíme marinádu.
Do každej papriky nalejeme primerané množstvo marinády tak, že ňou celé vnútro otáčaním napustíme.
A začneme plniť. Najskôr vložíme do papriky karičku, potom šunku a nakoniec niva syr. Naspäť zatvoríme vykrojeným paprikovým kúskom. Takto naplníme postupne všetky papriky. Ak máme väčšie papriky, náplň zvýšime.
Nakoniec ich potrieme zvyškom marinády a môžeme grilovať na 180 stupňoch asi 20 – 30 minút podľa veľkosti papriky. Počas grilovania ich bude potrebné otáčať.
Krkovička na pive
Potrebujeme: bravčovú krkovičku, môže byť pokojne aj s kosťou, plátky anglickej slaniny, cibuľu, cesnak, pol litra svetlého alebo tmavého piva, soľ, korenie
Postup: Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na rezne. Z oboch strán ich osolíme a okoreníme a naukladáme ho na pekáč. Ten nesmie byť príliš veľký a mäso v ňom musí byť naukladáme natesno vedľa seba.
Na veľkosti pekáča v tomto prípade záleží, lebo ak by bol pekáč priveľký, na podliatie by bolo potrebného príliš veľa piva a výsledkom by bolo horké jedlo.
Mäso v pekáči zasypeme cibuľou a cesnakom a všetko prikryjeme plátkami slaniny.
Nakoniec všetko zalejeme pivom, maximálne však tak, aby jeho hladina siahala do výšky slaniny, rozhodne nie nad ňu.
Pekáč zakryjeme alobalom, poriadne utesníme, vložíme do rúry vyhriatej na 220 stupňov a pečieme asi 75 minút. Posledných 10-15 minút dopečieme s odkrytým alobalom, aby sme mali zlatisté mäso.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.