Bulharská banica
Potrebujeme: 1 lístkové cesto, biely balkánsky syr, alebo môže byť aj tvaroh, soľ, čierne korenie, korenie čubrica (saturejka), olej
Postup: Lístkové cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme ich na veľkosť plechu.
Položíme ho na plech, posypeme rozdrobeným balkánskym syrom, prípadne tvarohom, ktorý sme ochutili soľou, čiernym korením a čubricou.
Zakryjeme druhou polovicou cesta.
Koláč potrieme olejom a môžeme aj posypať sezamovými, či ľanovými semienkami.
Upečieme do zlatista a podávame.
Kurací šalát s melónom
Potrebujeme: varené kuracie mäso (napríklad z polievky), 1 červenú a 1 zelenú feferónku, 1 žltý medový melón, 1 hlávkový šalát, 2 PL citrónovej šťavy, 2 PL jablkovej šťavy, 4 PL oleja, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Kuracie mäso nakrájame na rezance a pridáme k nemu na kolieska pokrájané feferóny a kúsky žltého melónu. Efektne vyzerá, ak vykrajovačkou narobíme melónové guličky.
Hlávkový šalát natrháme na kúsky, prihodíme ich do misky a zľahka premiešame.
Citrónovú šťavu zmiešame s jablkovou, olejom, soľou a korením a zalejeme šalát.
Necháme asi 5 minút postáť a podávame.
Cibuľové kolieska s cesnakovým dipom
Potrebujeme: väčšie cibule, hladkú múku, vajíčka, mlieko, korenie pizza a steak, čierne korenie, soľ, olej. Na dip: kyslú smotanu, cesnak
Postup: Cibuľu nakrájame na hrubšie kolieska, rozoberieme ich.
Do múky nasypeme korenie, pridáme žĺtky, mlieko, olej a soľ a vymiešame hladké cestíčko. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do cestíčka.
Cibuľové kolieska namáčame v cestíčku a vyprážame.
Smotanu vymiešame s cesnakom a máme hotový dip, do ktorého si budeme cibuľové kolieska namáčať.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.