Kalerábová nátierka
Potrebujeme: cca 300 g kalerábov, citrón, 1 PL strúhaného chrenu, 2 vajíčka, 2 kyslé uhorky, 2 PL majonézy, 100 g masla, cibuľku s vňaťou, soľ, čierne korenie
Postup: Kaleráb postrúhame najemno, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme odstáť.
Vymiešame si majonézu s maslom, aby mala penistú konzistenciu, pridáme do nej nakrájané na tvrdo uvarené vajíčka, postrúhané uhorky a zmes osolíme aj okoreníme.
Z nastrúhaného kalerábu vytlačíme šťavu a vmiešame ho do maslovo-majonézovej peny.
Pridáme chren, cibuľku a môžeme pokojne aj zelenú cibuľovú vňať.
Nátierku dáme vychladiť a podávame.
Nezvyčajné lievance
Potrebujeme: 0,5 l acidofilného mlieka, 2 vajíčka, 2 vanilkové cukry, jednu lyžičku sódy bikarbóny, cca 18 PL celozrnnej múky (prípadne môžete dať 9 lyžíc múky a 9 lyžíc maku, alebo namiesto maku dať zmes orechov a ovsených vločiek
Postup: Všetky suroviny vymiešame na primerane husté cesto, ktoré budeme lyžicou dávkovať na lievancovú panvicu.
Pečieme na malom plameni a cesto sa počas pečenia pekne dvihne.
Hotové lievance môžeme naplniť tvarohom alebo lekvárom podľa vlastnej chuti.
Bryndzovo špenátové slíže
Potrebujeme: Balenie cestovín tagliatelle, čo sú vlastne dlhé široké slíže, listový špenát – čerstvý prípadne mrazený, slaninu, bryndzu, 2 dl smotany, olivový olej, cesnak, soľ, korenie, muškátový orech
Postup: Na olivovom oleji speníme pretlačený cesnak, pridáme k nemu umyté špenátové listy a asi 5 minút podusíme.
Potom k špenátu pridáme smotanu a rozmrvenú bryndzu, chvíľu podusíme a až potom solíme a koreníme, keďže bryndza je slaná. Pridáme aj postrúhaný muškátový orech a odstavíme.
Na druhej panvici osmažíme nakrájanú slaninu.
Napokon špenátovo-bryndzovú zmes spojíme s uvarenými cestovinami a na vrch dáme slaninku.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.