Korzár logo Korzár
Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Cestoviny podľa pobehlice, cviklová polievka, stehná so zázvorom

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Cviklová polievka

Potrebujeme: 2 l vody, 1 veľkú cviklu, hrsť sušených húb, 2 zemiaky, kyslú pochúťkovú smotanu, údenú slaninu, cibuľu, soľ, ocot, majorán, 1 PL hladkej múky

Postup: Cviklu nastrúhame na väčšom strúhadle, zalejeme vodou a uvaríme spolu s hríbmi.

Základ polievky osolíme, ale nie veľmi, lebo do nej budeme ešte pridávať slaninu, ktorá zvykne byť slanšia.

Kým sa polievka varí, slaninu si nakrájame na malé kocky, osmažíme ju, pridáme k nej na malé kúsky nakrájanú cibuľu a opečieme ju.

Cibuľovo slaninovú zmes zalejeme smotanou, môžeme pridať lyžicu hladkej múky a vlejeme do polievky.

Skryť Vypnúť reklamu

Chvíľu spolu prevaríme, okoreníme majoránom, ochutíme octom a podľa potreby aj soľou.

Stehná so zázvorom

Potrebujeme: horné stehná buď morčacie alebo kuracie, soľ, mleté čierne korenie, maslo, zázvor (čerstvý alebo aj sušený môže byť), cibuľa, vývar, hladká múka, sladká smotana

Postup: Stehná umyjeme a ak chceme, môžeme ich aj vykostiť. Okoreníme ich, osolíme a na masle upečieme do ružova.

Mäso vyberieme, do výpeku pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nastrúhaný čerstvý zázvor (prípadne dobre poprášime sušeným), podlejeme vývarom a vrátime späť mäso.

Prikryjeme ho a dáme piecť do rúry, pravidelne však stehná polievame výpekom a podľa potreby pridávame vývar.

Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a držíme v teple.

Ak máme veľa výpeku, trochu ho zredukujeme, prípadne môžeme jemne poprášiť múkou, pridať trochu smotany a chvíľu povaríme. Kto preferuje hladké omáčky, môže si ju prepasírovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom už do nej len vložíme mäso a podávame s ľubovoľnou prílohou.

Cestoviny podľa pobehlice

Toto nefalšované talianske jedlo sa pôvodne pripravovalo s cestovinami linguine a jeho názov, Linguine puttanesca, v preklade znamená „jazýčky pobehlice“, keďže linguine majú takýto ploský tvar.

Jedlo však chutí bez ohľadu na to, aké cestoviny použijete, teda to môžu byť špagety, penne, alebo čokoľvek.

Potešia sa najmä milovníci štipľavých jedál, pretože nielen názov jedla je pikantný.

Potrebujeme: balenie cestovín, 4 ančovičky (rybky – sardelky!, kapary, čierne olivy, 4 strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, olej, biele víno, cherry paradajky, 4 feferónky

Postup: Cestoviny uvaríme vo vriacej vode al dente a kým sa tak stane, pripravíme si omáčku.

Do panvice dáme trochu olivového oleja, pridáme cesnak aj so šupkou, stačí ho len trochu rozpučiť rukou, ančovičky nakrájané na menšie kúsky, kapary a olivy, ktoré prekrojíme na polovice.

Skryť Vypnúť reklamu

Trochu ich spolu osmažíme a pridáme feferónku. Orestujeme, vyberieme cesnak a prilejeme biele víno.

Chvíľu povaríme a potom do omáčky pridáme paradajky prekrojené na polovičky.

Nakoniec do omáčky pridáme cestoviny, všetko dobre premiešame, aby sa prepojili chute, môžeme priliať trochu vody, v ktorej sme varili cestoviny a na záver štedro posypeme petržlenovou vňaťou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 771
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 802
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 696
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 670
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 296
  6. Aká je chémia vôní 9 090
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 665
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 649
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 486
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 088
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Nová riaditeľka košickej detskej nemocnice: Teším sa na návrat

Chystá stretnutia so zamestnancami, primármi a vytvorí pracovný tím.

Jaroslava Feketeová. Snímka je z čias, keď pôsobila ako lekárka na Oddelení detskej onkológie a hematológie košickej DFN.
Odber vzoriek.
Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Rok po výbuchu. Majorošovci veria, že sa na Mukačevskú 7 ešte vrátia

Tragédia odhalila aj silu priateľstva.

Marek Majoroš na mieste, kde stála bytovka.
Most už opäť otvorili pre vodičov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: PCR testy potvrdili ďalších 2 070 infikovaných (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili už viac ako 115-tisíc nakazených. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 981 obetí.

Ilustračné foto

Ak nezaberie semafor, na rade je lockdown, vraví pandemická komisia

Matovič chce, aby sa kritici testovania ospravedlnili.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) a prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.
Píše Branislav Vančo

Aby sa zo Žilinku nestal ďalší Trnka

Sústreďme sa na reformu prokuratúry.

Verejné vypočúvanie Maroša Žilinku.
Preteky zrušili pre silný vietor a sneženie.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop