Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Cestoviny podľa pobehlice, cviklová polievka, stehná so zázvorom

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cviklová polievka

Potrebujeme: 2 l vody, 1 veľkú cviklu, hrsť sušených húb, 2 zemiaky, kyslú pochúťkovú smotanu, údenú slaninu, cibuľu, soľ, ocot, majorán, 1 PL hladkej múky

Postup: Cviklu nastrúhame na väčšom strúhadle, zalejeme vodou a uvaríme spolu s hríbmi.

Základ polievky osolíme, ale nie veľmi, lebo do nej budeme ešte pridávať slaninu, ktorá zvykne byť slanšia.

Kým sa polievka varí, slaninu si nakrájame na malé kocky, osmažíme ju, pridáme k nej na malé kúsky nakrájanú cibuľu a opečieme ju.

Cibuľovo slaninovú zmes zalejeme smotanou, môžeme pridať lyžicu hladkej múky a vlejeme do polievky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Chvíľu spolu prevaríme, okoreníme majoránom, ochutíme octom a podľa potreby aj soľou.

Stehná so zázvorom

Potrebujeme: horné stehná buď morčacie alebo kuracie, soľ, mleté čierne korenie, maslo, zázvor (čerstvý alebo aj sušený môže byť), cibuľa, vývar, hladká múka, sladká smotana

Postup: Stehná umyjeme a ak chceme, môžeme ich aj vykostiť. Okoreníme ich, osolíme a na masle upečieme do ružova.

Mäso vyberieme, do výpeku pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nastrúhaný čerstvý zázvor (prípadne dobre poprášime sušeným), podlejeme vývarom a vrátime späť mäso.

Prikryjeme ho a dáme piecť do rúry, pravidelne však stehná polievame výpekom a podľa potreby pridávame vývar.

Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a držíme v teple.

Ak máme veľa výpeku, trochu ho zredukujeme, prípadne môžeme jemne poprášiť múkou, pridať trochu smotany a chvíľu povaríme. Kto preferuje hladké omáčky, môže si ju prepasírovať.

SkryťVypnúť reklamu

Potom už do nej len vložíme mäso a podávame s ľubovoľnou prílohou.

Cestoviny podľa pobehlice

Toto nefalšované talianske jedlo sa pôvodne pripravovalo s cestovinami linguine a jeho názov, Linguine puttanesca, v preklade znamená „jazýčky pobehlice“, keďže linguine majú takýto ploský tvar.

Jedlo však chutí bez ohľadu na to, aké cestoviny použijete, teda to môžu byť špagety, penne, alebo čokoľvek.

Potešia sa najmä milovníci štipľavých jedál, pretože nielen názov jedla je pikantný.

Potrebujeme: balenie cestovín, 4 ančovičky (rybky – sardelky!, kapary, čierne olivy, 4 strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, olej, biele víno, cherry paradajky, 4 feferónky

Postup: Cestoviny uvaríme vo vriacej vode al dente a kým sa tak stane, pripravíme si omáčku.

Do panvice dáme trochu olivového oleja, pridáme cesnak aj so šupkou, stačí ho len trochu rozpučiť rukou, ančovičky nakrájané na menšie kúsky, kapary a olivy, ktoré prekrojíme na polovice.

SkryťVypnúť reklamu

Trochu ich spolu osmažíme a pridáme feferónku. Orestujeme, vyberieme cesnak a prilejeme biele víno.

Chvíľu povaríme a potom do omáčky pridáme paradajky prekrojené na polovičky.

Nakoniec do omáčky pridáme cestoviny, všetko dobre premiešame, aby sa prepojili chute, môžeme priliať trochu vody, v ktorej sme varili cestoviny a na záver štedro posypeme petržlenovou vňaťou.

Recepty

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Čo si uvariť na štedrý večer? Pozrite si naše tipy na jedno predjedlo, polievku, hlavný chod, koláčiky a nápoj.

Pripravte si štedrú večeru podľa receptov na polievku, hlavný chod a koláčiky.


redakcia SME ženy 5
Hloh obyčajný

Boľavé srdce tíši hloh.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  7. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  2. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  3. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  4. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  5. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  6. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  7. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  8. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 11 924
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 6 044
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 5 945
  4. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 548
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 5 207
  6. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 413
  7. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 3 050
  8. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 2 525
  1. Štefan Šturdzík: Róbert , novinári sú strážny pes demokracie.
  2. Imunoblog: Suchý vzduch: Ako vplýva vykurovacia sezóna na naše sliznice?
  3. Ľuboš Vodička: Gasometer Viedeň, imperiálna industriálna architektúra
  4. Jan Pražák: Jak stará babča zpacifikovala žebráka
  5. Irena Šimuneková: Liptovská Teplička – živá perla Liptova
  6. Ivan Mlynár: S klesajúcimi preferenciami, Robert Fico pripomína už len vyťahanú gumu v starých teplákoch.
  7. Martin Kresák: Nobelová cena za ekonómiu 2025: Kladivo na etatistov?
  8. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  1. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 14 301
  2. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 12 140
  3. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 9 931
  4. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 9 360
  5. Ján Valchár: Súboj mentálnych atlétov alebo Nobelovu cenu za novú vojnu 4 536
  6. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský? 4 529
  7. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 4 523
  8. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 4 405
  1. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  2. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
  3. Roman Kebísek: Ako sa správa stoický filozof? Marcus Aurelius o tom písal pri Hrone
  4. Dušan Koniar: Trnafský Kazisvet, náš agilný sused zo spoločného dvora
  5. Radko Mačuha: Leninovec Blaha sa rozčuluje nad stratou sochy Čulena.
  6. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou?
  7. Radko Mačuha: Viete čo má spoločné Róbert Fico a Benito Mussolini?
  8. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu