Korzár logo Korzár
Piatok, 24. január, 2020 | Meniny má Timotej

Varíme s Korzárom: Cestoviny podľa pobehlice, cviklová polievka, stehná so zázvorom

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Cviklová polievka

Potrebujeme: 2 l vody, 1 veľkú cviklu, hrsť sušených húb, 2 zemiaky, kyslú pochúťkovú smotanu, údenú slaninu, cibuľu, soľ, ocot, majorán, 1 PL hladkej múky

Postup: Cviklu nastrúhame na väčšom strúhadle, zalejeme vodou a uvaríme spolu s hríbmi.

Základ polievky osolíme, ale nie veľmi, lebo do nej budeme ešte pridávať slaninu, ktorá zvykne byť slanšia.

Kým sa polievka varí, slaninu si nakrájame na malé kocky, osmažíme ju, pridáme k nej na malé kúsky nakrájanú cibuľu a opečieme ju.

Cibuľovo slaninovú zmes zalejeme smotanou, môžeme pridať lyžicu hladkej múky a vlejeme do polievky.

Chvíľu spolu prevaríme, okoreníme majoránom, ochutíme octom a podľa potreby aj soľou.

Stehná so zázvorom

Potrebujeme: horné stehná buď morčacie alebo kuracie, soľ, mleté čierne korenie, maslo, zázvor (čerstvý alebo aj sušený môže byť), cibuľa, vývar, hladká múka, sladká smotana

Postup: Stehná umyjeme a ak chceme, môžeme ich aj vykostiť. Okoreníme ich, osolíme a na masle upečieme do ružova.

Mäso vyberieme, do výpeku pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nastrúhaný čerstvý zázvor (prípadne dobre poprášime sušeným), podlejeme vývarom a vrátime späť mäso.

Prikryjeme ho a dáme piecť do rúry, pravidelne však stehná polievame výpekom a podľa potreby pridávame vývar.

Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a držíme v teple.

Ak máme veľa výpeku, trochu ho zredukujeme, prípadne môžeme jemne poprášiť múkou, pridať trochu smotany a chvíľu povaríme. Kto preferuje hladké omáčky, môže si ju prepasírovať.

Potom už do nej len vložíme mäso a podávame s ľubovoľnou prílohou.

Cestoviny podľa pobehlice

Toto nefalšované talianske jedlo sa pôvodne pripravovalo s cestovinami linguine a jeho názov, Linguine puttanesca, v preklade znamená „jazýčky pobehlice“, keďže linguine majú takýto ploský tvar.

Jedlo však chutí bez ohľadu na to, aké cestoviny použijete, teda to môžu byť špagety, penne, alebo čokoľvek.

Potešia sa najmä milovníci štipľavých jedál, pretože nielen názov jedla je pikantný.

Potrebujeme: balenie cestovín, 4 ančovičky (rybky – sardelky!, kapary, čierne olivy, 4 strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, olej, biele víno, cherry paradajky, 4 feferónky

Postup: Cestoviny uvaríme vo vriacej vode al dente a kým sa tak stane, pripravíme si omáčku.

Do panvice dáme trochu olivového oleja, pridáme cesnak aj so šupkou, stačí ho len trochu rozpučiť rukou, ančovičky nakrájané na menšie kúsky, kapary a olivy, ktoré prekrojíme na polovice.

Trochu ich spolu osmažíme a pridáme feferónku. Orestujeme, vyberieme cesnak a prilejeme biele víno.

Chvíľu povaríme a potom do omáčky pridáme paradajky prekrojené na polovičky.

Nakoniec do omáčky pridáme cestoviny, všetko dobre premiešame, aby sa prepojili chute, môžeme priliať trochu vody, v ktorej sme varili cestoviny a na záver štedro posypeme petržlenovou vňaťou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  3. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  6. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  7. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  8. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  9. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  10. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Košičan Erik Ňarjaš vyzve do tanca parlament!
  3. Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti
  4. Kaufland daroval Centru voľného času v Skalici 4 016 €
  5. OMV otvára novú čerpaciu stanicu v Liptovskom Mikuláši
  6. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  7. Rádio Košice počúva každý tretí Košičan
  8. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  9. Šperk, ktorý sa neodkladá do šperkovnice
  10. Hlavným partnerom súťaže Podnikateľka Slovenska sa stala BILLA
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 20 730
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 450
  3. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 10 658
  4. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 636
  5. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 9 900
  6. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 697
  7. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 7 622
  8. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 252
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 186
  10. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 7 172

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Kauza meganájomného: Exriaditeľka doteraz na škole učí

Po vznesení obvinenia jej to podľa zákona môžu zakázať.

Exriaditeľka Alica Krivanská.

Miliónovú firmu bývalej čašníčky z cukrárne sme našli v dome jej rodičov

Pred rokom a pol netajil otec hrdosť, teraz je zdesený.

Otec podnikateľky sa mal o jej obvinení dozvedieť do nás. Ak si navarila zlú polievku, nech si ju aj zje, povedal Korzáru.

Raši ku kauze Sečovce: Padni komu padni

Vicepremiér hovorí aj o snahe ovplyvňovať vyšetrovanie.

Trebuľa mlčí, Raši verí v dôsledné vyšetrenie.
Horník vraví, že ak sa Krivanská podieľala na špinavosti, musí niesť zodpovednosť.

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré Ráno.
Dotovanie elektriny z hnedého uhlia má o tri roky na Hornej Nitre skončiť.
Komentár Zuzany Kepplovej

Zelená je nové politické platidlo

Zelené témy sa stali povinnou výbavou politických programov naprieč spektrom.

Zuzana Kepplová
Podľa zverejneného zoznamu vlastní Bašternák iba byt, sklad a pár garážových státí v Bonaparte.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop