Cviklová polievka
Potrebujeme: 2 l vody, 1 veľkú cviklu, hrsť sušených húb, 2 zemiaky, kyslú pochúťkovú smotanu, údenú slaninu, cibuľu, soľ, ocot, majorán, 1 PL hladkej múky
Postup: Cviklu nastrúhame na väčšom strúhadle, zalejeme vodou a uvaríme spolu s hríbmi.
Základ polievky osolíme, ale nie veľmi, lebo do nej budeme ešte pridávať slaninu, ktorá zvykne byť slanšia.
Kým sa polievka varí, slaninu si nakrájame na malé kocky, osmažíme ju, pridáme k nej na malé kúsky nakrájanú cibuľu a opečieme ju.
Cibuľovo slaninovú zmes zalejeme smotanou, môžeme pridať lyžicu hladkej múky a vlejeme do polievky.
Chvíľu spolu prevaríme, okoreníme majoránom, ochutíme octom a podľa potreby aj soľou.
Stehná so zázvorom
Potrebujeme: horné stehná buď morčacie alebo kuracie, soľ, mleté čierne korenie, maslo, zázvor (čerstvý alebo aj sušený môže byť), cibuľa, vývar, hladká múka, sladká smotana
Postup: Stehná umyjeme a ak chceme, môžeme ich aj vykostiť. Okoreníme ich, osolíme a na masle upečieme do ružova.
Mäso vyberieme, do výpeku pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nastrúhaný čerstvý zázvor (prípadne dobre poprášime sušeným), podlejeme vývarom a vrátime späť mäso.
Prikryjeme ho a dáme piecť do rúry, pravidelne však stehná polievame výpekom a podľa potreby pridávame vývar.
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a držíme v teple.
Ak máme veľa výpeku, trochu ho zredukujeme, prípadne môžeme jemne poprášiť múkou, pridať trochu smotany a chvíľu povaríme. Kto preferuje hladké omáčky, môže si ju prepasírovať.
Potom už do nej len vložíme mäso a podávame s ľubovoľnou prílohou.
Cestoviny podľa pobehlice
Toto nefalšované talianske jedlo sa pôvodne pripravovalo s cestovinami linguine a jeho názov, Linguine puttanesca, v preklade znamená „jazýčky pobehlice“, keďže linguine majú takýto ploský tvar.
Jedlo však chutí bez ohľadu na to, aké cestoviny použijete, teda to môžu byť špagety, penne, alebo čokoľvek.
Potešia sa najmä milovníci štipľavých jedál, pretože nielen názov jedla je pikantný.
Potrebujeme: balenie cestovín, 4 ančovičky (rybky – sardelky!, kapary, čierne olivy, 4 strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, olej, biele víno, cherry paradajky, 4 feferónky
Postup: Cestoviny uvaríme vo vriacej vode al dente a kým sa tak stane, pripravíme si omáčku.
Do panvice dáme trochu olivového oleja, pridáme cesnak aj so šupkou, stačí ho len trochu rozpučiť rukou, ančovičky nakrájané na menšie kúsky, kapary a olivy, ktoré prekrojíme na polovice.
Trochu ich spolu osmažíme a pridáme feferónku. Orestujeme, vyberieme cesnak a prilejeme biele víno.
Chvíľu povaríme a potom do omáčky pridáme paradajky prekrojené na polovičky.
Nakoniec do omáčky pridáme cestoviny, všetko dobre premiešame, aby sa prepojili chute, môžeme priliať trochu vody, v ktorej sme varili cestoviny a na záver štedro posypeme petržlenovou vňaťou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.