Korzár logo Korzár
Streda, 21. november, 2018 | Meniny má Elvíra
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Cestoviny podľa pobehlice, cviklová polievka, stehná so zázvorom

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Cviklová polievka

Potrebujeme: 2 l vody, 1 veľkú cviklu, hrsť sušených húb, 2 zemiaky, kyslú pochúťkovú smotanu, údenú slaninu, cibuľu, soľ, ocot, majorán, 1 PL hladkej múky

Postup: Cviklu nastrúhame na väčšom strúhadle, zalejeme vodou a uvaríme spolu s hríbmi.

Základ polievky osolíme, ale nie veľmi, lebo do nej budeme ešte pridávať slaninu, ktorá zvykne byť slanšia.

Kým sa polievka varí, slaninu si nakrájame na malé kocky, osmažíme ju, pridáme k nej na malé kúsky nakrájanú cibuľu a opečieme ju.

Cibuľovo slaninovú zmes zalejeme smotanou, môžeme pridať lyžicu hladkej múky a vlejeme do polievky.

Chvíľu spolu prevaríme, okoreníme majoránom, ochutíme octom a podľa potreby aj soľou.

Stehná so zázvorom

Potrebujeme: horné stehná buď morčacie alebo kuracie, soľ, mleté čierne korenie, maslo, zázvor (čerstvý alebo aj sušený môže byť), cibuľa, vývar, hladká múka, sladká smotana

Postup: Stehná umyjeme a ak chceme, môžeme ich aj vykostiť. Okoreníme ich, osolíme a na masle upečieme do ružova.

Mäso vyberieme, do výpeku pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nastrúhaný čerstvý zázvor (prípadne dobre poprášime sušeným), podlejeme vývarom a vrátime späť mäso.

Prikryjeme ho a dáme piecť do rúry, pravidelne však stehná polievame výpekom a podľa potreby pridávame vývar.

Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a držíme v teple.

Ak máme veľa výpeku, trochu ho zredukujeme, prípadne môžeme jemne poprášiť múkou, pridať trochu smotany a chvíľu povaríme. Kto preferuje hladké omáčky, môže si ju prepasírovať.

Potom už do nej len vložíme mäso a podávame s ľubovoľnou prílohou.

Cestoviny podľa pobehlice

Toto nefalšované talianske jedlo sa pôvodne pripravovalo s cestovinami linguine a jeho názov, Linguine puttanesca, v preklade znamená „jazýčky pobehlice“, keďže linguine majú takýto ploský tvar.

Jedlo však chutí bez ohľadu na to, aké cestoviny použijete, teda to môžu byť špagety, penne, alebo čokoľvek.

Potešia sa najmä milovníci štipľavých jedál, pretože nielen názov jedla je pikantný.

Potrebujeme: balenie cestovín, 4 ančovičky (rybky – sardelky!, kapary, čierne olivy, 4 strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, olej, biele víno, cherry paradajky, 4 feferónky

Postup: Cestoviny uvaríme vo vriacej vode al dente a kým sa tak stane, pripravíme si omáčku.

Do panvice dáme trochu olivového oleja, pridáme cesnak aj so šupkou, stačí ho len trochu rozpučiť rukou, ančovičky nakrájané na menšie kúsky, kapary a olivy, ktoré prekrojíme na polovice.

Trochu ich spolu osmažíme a pridáme feferónku. Orestujeme, vyberieme cesnak a prilejeme biele víno.

Chvíľu povaríme a potom do omáčky pridáme paradajky prekrojené na polovičky.

Nakoniec do omáčky pridáme cestoviny, všetko dobre premiešame, aby sa prepojili chute, môžeme priliať trochu vody, v ktorej sme varili cestoviny a na záver štedro posypeme petržlenovou vňaťou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  3. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  4. Ako dobre poznáte tieto svetové ikonické značky?
  5. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  6. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  7. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  10. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  1. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  2. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  3. Ako dobre poznáte tieto svetové ikonické značky?
  4. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  5. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  6. Deti z Kľušova už vedia zachraňovať životy
  7. Vyberáme správny názov firmy
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  10. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  1. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť? 21 785
  2. Platíte si poistenie domova zbytočne? 21 032
  3. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 16 685
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 11 942
  5. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 10 662
  6. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 7 982
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 5 665
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 5 289
  9. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu 3 764
  10. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka! 3 574

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Pred pár rokmi sa skoro pobili. Ako starostovia chcú spolupracovať

Balčík a Petrovčik konflikt na košickom zastupiteľstve už uzavreli.

Majiteľa košického klubu súdia za zbitie klienta. Bol v umelom spánku

Obžalovaný vinu popiera, svedkovia tvrdia opak.

Keď Lipany začali vyhrávať, prišla prestávka

Skóre majú najhoršie, bodmi sú prví pod čiarou. Na jar chcú ísť vyššie.

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Fico prosíka Lajčáka... a potom ho zrazu zostrelí

Fico sa pridal ku konšpirátorom.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Danko škodí – lebo môže

Pri oslabenom Smere sa rozlieva ako jed.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop