Korzár logo Korzár
Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Voňavé rizoto, černicovo-čučoriedkový sen, cuketový šalát s mätou

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Voňavé rizoto

Potrebujeme: 400 g ryže na rizoto (alebo obyčajnej guľatozrnnej), cca 1 l vývaru (môžete použiť zeleninový alebo hydinový), 300 g húb, polovica zeleru, polovica cibule, 2 strúčiky cesnaku, 100 ml bieleho vína, 30 g masla, hrsť nastrúhaného parmezánu, olivový olej, čierne korenie

Postup: V hrnci rozohrejeme olej. Zeler, cibuľu a cesnak nakrájame na drobné kúsky, vložíme do hrnca a opekáme do zlatista.

Medzitým prepláchneme ryžu. Keď má zeler zlatohnedú farbu, pridáme ju do hrnca.

Dôkladne miešame, kým ryža nezačne priesvitnieť. Prilejeme víno a 3 minúty miešame. Keď sa víno odparí, pridáme huby a chvíľu opekáme.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak sa nám zdá, že sa ryža pripeká, pridáme trochu oleja. Potom pridáme prvú naberačku vývaru. Premiešavame a počkáme, kým ryža vývar absorbuje a až potom pridáme ďalšiu, až kým sa nám neminie vývar.

Bude to trvať približne 25 minút. Ryžu ochutnáme. Ak je v strede príliš tvrdá, pridáme ešte jednu naberačku horúcej vody.

Okoreníme, prípadne dochutíme a stiahneme z plameňa. Na záver do ryže pridáme nastrúhaný parmezán a maslo, zakryjeme na 10 minút pokrievkou a podávame posypané hoblinkami parmezánu.

Černicovo-čučoriedkový sen

Potrebujeme: 200 g maslových sušienok, 100 g masla, 200 g kyslej pochúťkovej smotany, 750 g mascarpone, 300 g práškového cukru, 4 vajíčka, 2 žĺtky, 6 PL hladkej múky, černice a čučoriedky, no pokojne môže byť aj čisto černicový koláč, 3 PL vody, šťava z 1 citróna, 1 PL kr. cukru

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Sušienky rozmixujeme v mixéri a rukami ich zmiesime so zmäknutým maslom. Zmes natlačíme na dno okrúhlej tortovej formy, ktorú sme predtým vyložili papierom na pečenie. Cesto pečieme vo vyhriatej rúre, kým nie sú okraje zlatisté.

Základom plnky je mascarpone a kyslá smotana, ktoré spolu pomaly vyšľaháme v mixéri, pridáme práškový cukor, 4 celé vajíčka, 2 žĺtky a 5 PL hladkej múky.

Krém vylejeme na predpečený korpus a dáme ešte upiecť, rúra by mala byť vyhriata na 150 stupňov a pečieme asi 40-50 minút.

Hotový cheesecake by mal byť pevný pri krajoch a polotuhý v strede.

Na záver si pripravíme polevu, ktorou koláč pred servírovaním polejeme.

Do hrnca dáme černice, prípade aj čučoriedky, zopár si môžeme nechať na ozdobu. Ovocie podlejeme vodou, pridáme citrónovú šťavu, kryštálový cukor, 1 PL múky. Chvíľu povaríme a keď mierne ochladne, môžeme ním polievať cheesecake.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom ho dáme do chladničky a podávame.

Cuketovo-mätový šalát

Potrebujeme: 2 ks 25 cm cukiet, 1 PL olivového oleja, 1 ČL citrónového oleja, 1/8 ČL balzamikového octu, 200 g odkvapkaného tuniaka z konzervy, 200 g na malé rezance pokrájanej rôznofarebnej papriky, 150 g na polovice prekrojených cherry paradajok, 20 ks čiernych olív bez kôstok, 125 ml olivového oleja, 1 PL jemne nastrihanej mäty, jabĺčkové papriky.

Postup: Z dobre umytých cukiet odrežeme 2 cm konce, po dĺžke prerežeme a lyžicou zhora nadol zoškrabeme semená, potom cuketu pokrájame na prúžky a na kocky. Spolu s paprikami a paradajkami 2 minúty varíme v pare a necháme vychladnúť. Potom premiešame s 1 PL olivového oleja, citrónového oleja a octu. Konzervovaného tuniaka vo vlastnej šťave (nie v oleji) necháme odkvapkať, rozmrvíme vidličkou, premiešame s olivami pokrájanými na plátky a 125 ml oleja premiešaného s mätou. Všetko zmiešame a naplníme malé jabĺčkové papriky.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  2. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  3. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  4. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  5. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  6. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  7. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  8. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  9. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Budúcnosť M&A v Európe
  2. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  3. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  4. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  5. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  6. Pomáhajte čítaním
  7. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  8. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  9. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  10. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 082
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 925
  3. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 9 627
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 116
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 077
  6. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 9 071
  7. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 706
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 700
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 596
  10. Ako nahradiť fosílne palivá geotermálnou energiou? 8 310
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík, predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková a podpredseda SaS a minister školstva Branislav Gröhling.
Dobré ráno

Dobré ráno: Kedy advokáti pracujú zadarmo

Vznikol u nás prvý pro bono rebríček.

Stĺpček Jakuba Fila

Figa borová v podaní Igora Matoviča

Krajina si zaslúži mať príčetného premiéra.

Jakub Filo.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop