Korzár logo Korzár
Pondelok, 24. september, 2018 | Meniny má Ľuboš, Ľubor
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Voňavé rizoto, černicovo-čučoriedkový sen, cuketový šalát s mätou

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Voňavé rizoto

Potrebujeme: 400 g ryže na rizoto (alebo obyčajnej guľatozrnnej), cca 1 l vývaru (môžete použiť zeleninový alebo hydinový), 300 g húb, polovica zeleru, polovica cibule, 2 strúčiky cesnaku, 100 ml bieleho vína, 30 g masla, hrsť nastrúhaného parmezánu, olivový olej, čierne korenie

Postup: V hrnci rozohrejeme olej. Zeler, cibuľu a cesnak nakrájame na drobné kúsky, vložíme do hrnca a opekáme do zlatista.

Medzitým prepláchneme ryžu. Keď má zeler zlatohnedú farbu, pridáme ju do hrnca.

Dôkladne miešame, kým ryža nezačne priesvitnieť. Prilejeme víno a 3 minúty miešame. Keď sa víno odparí, pridáme huby a chvíľu opekáme.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ak sa nám zdá, že sa ryža pripeká, pridáme trochu oleja. Potom pridáme prvú naberačku vývaru. Premiešavame a počkáme, kým ryža vývar absorbuje a až potom pridáme ďalšiu, až kým sa nám neminie vývar.

Bude to trvať približne 25 minút. Ryžu ochutnáme. Ak je v strede príliš tvrdá, pridáme ešte jednu naberačku horúcej vody.

Okoreníme, prípadne dochutíme a stiahneme z plameňa. Na záver do ryže pridáme nastrúhaný parmezán a maslo, zakryjeme na 10 minút pokrievkou a podávame posypané hoblinkami parmezánu.

Černicovo-čučoriedkový sen

Potrebujeme: 200 g maslových sušienok, 100 g masla, 200 g kyslej pochúťkovej smotany, 750 g mascarpone, 300 g práškového cukru, 4 vajíčka, 2 žĺtky, 6 PL hladkej múky, černice a čučoriedky, no pokojne môže byť aj čisto černicový koláč, 3 PL vody, šťava z 1 citróna, 1 PL kr. cukru

Postup: Sušienky rozmixujeme v mixéri a rukami ich zmiesime so zmäknutým maslom. Zmes natlačíme na dno okrúhlej tortovej formy, ktorú sme predtým vyložili papierom na pečenie. Cesto pečieme vo vyhriatej rúre, kým nie sú okraje zlatisté.

Základom plnky je mascarpone a kyslá smotana, ktoré spolu pomaly vyšľaháme v mixéri, pridáme práškový cukor, 4 celé vajíčka, 2 žĺtky a 5 PL hladkej múky.

Krém vylejeme na predpečený korpus a dáme ešte upiecť, rúra by mala byť vyhriata na 150 stupňov a pečieme asi 40-50 minút.

Hotový cheesecake by mal byť pevný pri krajoch a polotuhý v strede.

Na záver si pripravíme polevu, ktorou koláč pred servírovaním polejeme.

Do hrnca dáme černice, prípade aj čučoriedky, zopár si môžeme nechať na ozdobu. Ovocie podlejeme vodou, pridáme citrónovú šťavu, kryštálový cukor, 1 PL múky. Chvíľu povaríme a keď mierne ochladne, môžeme ním polievať cheesecake.

Potom ho dáme do chladničky a podávame.

Cuketovo-mätový šalát

Potrebujeme: 2 ks 25 cm cukiet, 1 PL olivového oleja, 1 ČL citrónového oleja, 1/8 ČL balzamikového octu, 200 g odkvapkaného tuniaka z konzervy, 200 g na malé rezance pokrájanej rôznofarebnej papriky, 150 g na polovice prekrojených cherry paradajok, 20 ks čiernych olív bez kôstok, 125 ml olivového oleja, 1 PL jemne nastrihanej mäty, jabĺčkové papriky.

Postup: Z dobre umytých cukiet odrežeme 2 cm konce, po dĺžke prerežeme a lyžicou zhora nadol zoškrabeme semená, potom cuketu pokrájame na prúžky a na kocky. Spolu s paprikami a paradajkami 2 minúty varíme v pare a necháme vychladnúť. Potom premiešame s 1 PL olivového oleja, citrónového oleja a octu. Konzervovaného tuniaka vo vlastnej šťave (nie v oleji) necháme odkvapkať, rozmrvíme vidličkou, premiešame s olivami pokrájanými na plátky a 125 ml oleja premiešaného s mätou. Všetko zmiešame a naplníme malé jabĺčkové papriky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  4. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  5. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  6. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  1. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  2. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  3. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  4. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  5. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  6. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 770
  2. Najužitočnejšia appka 17 701
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 11 872
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 883
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 618
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 387
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 4 583
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 992
  9. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 3 677
  10. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 3 170

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

V Chmeliarových priestoroch zostáva mesto, okolie pripadlo Machovi

Licencie na prevádzku pohotovostí v Košiciach i v okolí sú rozdané.

Chmeliar v súvislosti s licenciou hovorí o zvláštnom rozhodnutí

LSK Plus sídli v budove, ktorá patrí firme známeho prešovského podnikateľa.

Pohotovosti majú paušál, dostanú takmer stotisíc

Každý mesiac majú isté peniaze.

Hagyariho zlatý padák podpísaný po prehratých voľbách muselo mesto zaplatiť

Prehralo súd s bývalým zamestnancom, s piatimi sa dohodlo. Jeden ešte robí na meste.

Plynovod do Poľska pretne Zemplín

Potrubie povedie cez tri okresy, hraničnú stanicu vybudujú nad Výravou.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

V pozadí detvianskej kauzy sa objavuje Kotleba a spravodajcovia

Firma z Bránikovho blogu robila čistky

Sĺpček Zuzany Kepplovej

Čo by mal Šefčovič pochopiť

Veru, nie sme ako Španieli.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Ako nevidiaci zistí, že má šaty rovnakej farby

S čím všetkým sa musí nevidiaci vysporiadať.

Píše Samuel Jezný

Kňazi vraj znásilňujú deti. Môžu za to liberáli

Biskup čelí obvineniu zo zneužitia dieťaťa. Z reakcie cirkvi zastáva rozum.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop