Voňavé rizoto
Potrebujeme: 400 g ryže na rizoto (alebo obyčajnej guľatozrnnej), cca 1 l vývaru (môžete použiť zeleninový alebo hydinový), 300 g húb, polovica zeleru, polovica cibule, 2 strúčiky cesnaku, 100 ml bieleho vína, 30 g masla, hrsť nastrúhaného parmezánu, olivový olej, čierne korenie
Postup: V hrnci rozohrejeme olej. Zeler, cibuľu a cesnak nakrájame na drobné kúsky, vložíme do hrnca a opekáme do zlatista.
Medzitým prepláchneme ryžu. Keď má zeler zlatohnedú farbu, pridáme ju do hrnca.
Dôkladne miešame, kým ryža nezačne priesvitnieť. Prilejeme víno a 3 minúty miešame. Keď sa víno odparí, pridáme huby a chvíľu opekáme.
Ak sa nám zdá, že sa ryža pripeká, pridáme trochu oleja. Potom pridáme prvú naberačku vývaru. Premiešavame a počkáme, kým ryža vývar absorbuje a až potom pridáme ďalšiu, až kým sa nám neminie vývar.
Bude to trvať približne 25 minút. Ryžu ochutnáme. Ak je v strede príliš tvrdá, pridáme ešte jednu naberačku horúcej vody.
Okoreníme, prípadne dochutíme a stiahneme z plameňa. Na záver do ryže pridáme nastrúhaný parmezán a maslo, zakryjeme na 10 minút pokrievkou a podávame posypané hoblinkami parmezánu.
Černicovo-čučoriedkový sen
Potrebujeme: 200 g maslových sušienok, 100 g masla, 200 g kyslej pochúťkovej smotany, 750 g mascarpone, 300 g práškového cukru, 4 vajíčka, 2 žĺtky, 6 PL hladkej múky, černice a čučoriedky, no pokojne môže byť aj čisto černicový koláč, 3 PL vody, šťava z 1 citróna, 1 PL kr. cukru
Postup: Sušienky rozmixujeme v mixéri a rukami ich zmiesime so zmäknutým maslom. Zmes natlačíme na dno okrúhlej tortovej formy, ktorú sme predtým vyložili papierom na pečenie. Cesto pečieme vo vyhriatej rúre, kým nie sú okraje zlatisté.
Základom plnky je mascarpone a kyslá smotana, ktoré spolu pomaly vyšľaháme v mixéri, pridáme práškový cukor, 4 celé vajíčka, 2 žĺtky a 5 PL hladkej múky.
Krém vylejeme na predpečený korpus a dáme ešte upiecť, rúra by mala byť vyhriata na 150 stupňov a pečieme asi 40-50 minút.
Hotový cheesecake by mal byť pevný pri krajoch a polotuhý v strede.
Na záver si pripravíme polevu, ktorou koláč pred servírovaním polejeme.
Do hrnca dáme černice, prípade aj čučoriedky, zopár si môžeme nechať na ozdobu. Ovocie podlejeme vodou, pridáme citrónovú šťavu, kryštálový cukor, 1 PL múky. Chvíľu povaríme a keď mierne ochladne, môžeme ním polievať cheesecake.
Potom ho dáme do chladničky a podávame.
Cuketovo-mätový šalát
Potrebujeme: 2 ks 25 cm cukiet, 1 PL olivového oleja, 1 ČL citrónového oleja, 1/8 ČL balzamikového octu, 200 g odkvapkaného tuniaka z konzervy, 200 g na malé rezance pokrájanej rôznofarebnej papriky, 150 g na polovice prekrojených cherry paradajok, 20 ks čiernych olív bez kôstok, 125 ml olivového oleja, 1 PL jemne nastrihanej mäty, jabĺčkové papriky.
Postup: Z dobre umytých cukiet odrežeme 2 cm konce, po dĺžke prerežeme a lyžicou zhora nadol zoškrabeme semená, potom cuketu pokrájame na prúžky a na kocky. Spolu s paprikami a paradajkami 2 minúty varíme v pare a necháme vychladnúť. Potom premiešame s 1 PL olivového oleja, citrónového oleja a octu. Konzervovaného tuniaka vo vlastnej šťave (nie v oleji) necháme odkvapkať, rozmrvíme vidličkou, premiešame s olivami pokrájanými na plátky a 125 ml oleja premiešaného s mätou. Všetko zmiešame a naplníme malé jabĺčkové papriky.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.