Kapustovo-mrkvový šalát
Potrebujeme: 1 malú hlávku kapusty, 2 mrkvy, 1 červenú cibuľu, zeler, soľ, korenie, 3 PL smotany, 3 PL majonézy, trochu cukru, horčicu
Postup: Kapustu a mrkvu nastrúhame, cibuľu nakrájame na malé kúsky a všetko dáme do misy.
Dobre osolíme a necháme chvíľu postáť.
Zatiaľ si zmiešame smotanu, majonézu a horčicu, zálievku osolíme, okoreníme, pridáme asi čajovú lyžičku cukru, premiešame a zalejeme šalát.
Napokon pridáme na malé kúsky nakrájaný zeler, všetko ešte premiešame a dáme vychladiť.
Zemiakový vejár
Potrebujeme: väčšie zemiaky, plátkový syr, šunku, syr na strúhanie, soľ, korenie
Postup: Zemiaky aj so šupkou dobre vydrhneme, a nakrájame na plátky ak, aby sme spodnú časť neprerezali. Výborne na to poslúžia dve drevené varešky. Priložíme ich z oboch strán zemiaka a tým pádom nám zabrzdia nôž, aby sme zemiak celkom neprekrojili.
Šunku a syr si nakrájame na štvorce, alebo obdĺžniky, veľkosť závisí aj od veľkosti zemiaka.
Do medzier v zemiakovom „vejári“ ukladáme striedavo šunku a syr.
Takto pripravené zemiaky poukladáme na plech na pečenie vystlaný papierom a dáme piecť.
Pred dopečením na každý zemiak dáme nastrúhaný tvrdý syr a zapečieme.
Hubový čír
Potrebujeme: kuriatka či iné obľúbené huby, kukuričnú múku, vodu, maslo, cibuľu a soľ
Postup: V menšom hrnci uvaríme na kúsky nakrájané huby.
Keď sú predvarené, dáme ich na maslo a cibuľku osmažiť.
Do väčšieho hrnca dáme variť vodu so soľou. Keď začne vrieť, pomaly do nej vsypeme kukuričnú múku a uvaríme kašu.
Servírovať môžeme dvoma spôsobmi, buď dáme na tanier kašu a na ňu navrstvíme huby, alebo ich vmiešame rovno do horúcej kaše ešte v hrnci. Osolíme, okoreníme a na tanieri dáme na kašu zopár lyžíc roztopeného masla.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.