Hubové pirôžky
Potrebujeme: 400 g húb, 1 cibuľu, soľ, rascu, mleté čierne korenie, 3 vajíčka, 100 g šunkovej salámy, 100 g strúhaného syra, 500 g lístkové cesto
Postup: Huby podusíme na oleji s nadrobno pokrájanou cibuľou. Do zmesi pridáme vajíčka, pokrájanú salámu, soľ, korenie, rascu. Dobre premiešame.
Lístkové cesto rozvaľkáme, nakrájame ho na väčšie štvorce a na každý dáme hubovú zmes a zabalíme ich ako pirohy.
Každý potrieme vajíčkom a dáme upiecť do rúry. Pred dopečením ich môžeme posypať strúhaným syrom.
Fašírky s mrkvou pečené v rúre
Potrebujeme: 1 kg ľubovoľného mäsa – môže byť hovädzie, bravčové, ale aj morčacie, asi 3 mrkvy, 1 cibuľu, 2 vajíčka, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Mäso pomelieme, pridáme k nemu nahrubo nastrúhanú mrkvu a najemno nakrájanú cibuľu.
Dobre premiešame, osolíme, okoreníme a pridáme vajíčka.
Ešte raz poriadne vymiešame a navlhčenými rukami formujeme karbonátky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pri teplote 180 °C pečieme asi hodinu. Nebojte sa, ak sa vám fašírky trochu „prilepia“ na papier, obracačkou ich ľahko vyberiete.
Namiesto mrkvy môžeme k mäsu pridať cuketu, alebo aj kapustu.
Kápiová nátierka
Potrebujeme: cca 0,5 kg červenej kápie, 1 cibuľu, 2 dl oleja, 1 lyžičku štipľavej papriky, 2 strúčiky cesnaku, kyselinu sorbovú, ocot, soľ
Postup: Papriky upečieme v rúre, pri teplote 100 stupňov im stačí 15 minút.
Keď sú upečené a ochladené, stiahneme z nich šupku a nakrájame na drobné kocky.
Na polovici oleja v hrnci orestujeme kápiu s cesnakom nakrájaným na malé kocky.
Asi po desiatich minútach zmes odstavíme, necháme vychladnúť a pridáme štipľavú papriku, druhú polovicu oleja a dochutíme octom a soľou.
Naplníme do malých fliaš, pridáme kyselinu sorbovú a krátko sterilizujeme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.