Korzár logo Korzár
Nedeľa, 18. november, 2018 | Meniny má Eugen
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom jedlá zo Spiša: Džatky, Adzimka, zemiakovo-bryndzové pirohy

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Džatky

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 6 lyžíc polohrubej múky, slaninu alebo maslo, soľ, kyslú smotanu, môže byť aj tvaroh, pažítku či jarnú cibuľku na dozdobenie

Postup: Očistené zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Keď sú hotové, scedíme ich, avšak nie úplne, trochu vody necháme v hrnci.

K zemiakom nasypeme polohrubú múku premiešame ich, zakryjeme a necháme 5 minút oddychovať. Múka sa zaparí, teda prejde tepelnou úpravou.

Zemiaky s múkou popučíme a dobre vymiešame.

Potrebujete získať masu, z ktorej sa budú dobre formovať guľky veľkosti orecha, nie príliš lepivú, nie príliš suchú.

Hotové džatky podľa svojej chuti ešte osolíme a finálna úprava záleží od našej chuti.

Môžeme k nim pridať popraženú slaninku, alebo ak chceme vegetariánsku verziu, tak ich stačí zaliať roztopeným maslom, prípadne rozmrviť tvaroh. A dokonca sa dajú robiť aj na sladko.

Článok pokračuje pod video reklamou

Adzimka z Levočských vrchov

Rýchly a jednoduchý posúch nahradí aj chlieb. Môžete ho dokonca povýšiť na štýlové moderné jedlo a podávať k studenému občerstveniu.

Potrebujeme: cca pol kilogramu polohrubej múky, soľ, 1 lyžička sódy bikarbóny, kyslé mlieko podľa potreby

Postup: Múku osolíme a spolu so sódou zamiesime s kyslým mliekom tak, aby nám vzniklo primerane husté cesto.

Nesmie byť riedke, ale ani príliš husté, aby nám z toho vyšli akurátne adzimky.

Vypracované cesto rozdelíme na bochníčky a tie vyvaľkáme na kolieska hrubé asi 3-4 centimetre.

Pečieme na platni, prípadne na panvici, ale bez masti, len nasucho.

Pirohy so zemiakovo-bryndzovou plnkou

Suroviny: Na cesto - 400 g hladkej múky, 1 vajce, soľ, voda. Na plnku - 100 g bryndze, 400 g zemiakov, čierne mleté korenie, soľ, cibuľu, slaninu, maslo, kyslú pochúťkovú smotanu

Postup: Z múky, vajca, soli a vody spracujeme cesto, do ktorého môžeme pridať 2-3 lyžice kyslej pochúťkovej smotany, bude vďaka tomu vláčnejšie.

Necháme ho odležať, potom ho rozvaľkáme a nakrájame na štvorce, prípadne pohárom vykrojíme kolieska.

Tie naplníme plnkou z uvarených prelisovaných zemiakov vymiešaných s bryndzou.

Naplnené pirohy preložíme a pomocou vidličky zlepíme.

Pirohy uvaríme v osolenej vode, vyberieme ich a na tanieri prelejeme spraženou, slaninkou a opraženou cibuľkou. Na tanieri podľa chuti pridávame kyslú smotanu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  3. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  5. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  6. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  7. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  8. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  9. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  1. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  2. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  3. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  4. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  8. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  9. Ekonomická diplomacia Indonézie
  10. Ako si vieme zabezpečiť štedrý a spokojný dôchodok?
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 456
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 535
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 20 139
  4. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 9 930
  5. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 9 107
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 8 201
  7. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 4 626
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 3 702
  9. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 3 645
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 484

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Stavebná fakulta TUKE bude pôsobiť na univerzite v Taiwane

Nová spolupráca prinesie škole aj študentom nové možnosti.

Nový košický primátor Polaček chce zmeniť rokovací poriadok

Polaček nevylúčil spoluprácu s bývalými primátormi Košíc.

Súd: Bol to učebnicový prípad zneužitia bezbrannej opitej ženy

Mladík tvrdil, že sex bol dobrovoľný. Za znásilnenie dostal podmienečný trest.

Rozhovor

Šéf Kositu: Upravovať budeme viac ako 928 kilometrov ciest a chodníkov

Zima hlási príchod. Ako to vyzerá so zimnou údržbou?

Rozhovor

Renomovaný dokumentarista nakrúca prvý hraný film vo väznici

Peter Kerekes: Bohužiaľ, už nežijem v Košiciach, ale v ´bratislavskom exile´.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Pozadie protestov riešili aj pri Gorile. Bol za tým Kočner

V zákulisí operoval Kočnerov komplic.

KOŠICE KORZÁR

Košický starosta Jakubov vidí za neúspechom averziu k Smeru

Voľby ukončili mandát dlhoročným starostom.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop