Džatky
Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 6 lyžíc polohrubej múky, slaninu alebo maslo, soľ, kyslú smotanu, môže byť aj tvaroh, pažítku či jarnú cibuľku na dozdobenie
Postup: Očistené zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Keď sú hotové, scedíme ich, avšak nie úplne, trochu vody necháme v hrnci.
K zemiakom nasypeme polohrubú múku premiešame ich, zakryjeme a necháme 5 minút oddychovať. Múka sa zaparí, teda prejde tepelnou úpravou.
Zemiaky s múkou popučíme a dobre vymiešame.
Potrebujete získať masu, z ktorej sa budú dobre formovať guľky veľkosti orecha, nie príliš lepivú, nie príliš suchú.
Hotové džatky podľa svojej chuti ešte osolíme a finálna úprava záleží od našej chuti.
Môžeme k nim pridať popraženú slaninku, alebo ak chceme vegetariánsku verziu, tak ich stačí zaliať roztopeným maslom, prípadne rozmrviť tvaroh. A dokonca sa dajú robiť aj na sladko.
Adzimka z Levočských vrchov
Rýchly a jednoduchý posúch nahradí aj chlieb. Môžete ho dokonca povýšiť na štýlové moderné jedlo a podávať k studenému občerstveniu.
Potrebujeme: cca pol kilogramu polohrubej múky, soľ, 1 lyžička sódy bikarbóny, kyslé mlieko podľa potreby
Postup: Múku osolíme a spolu so sódou zamiesime s kyslým mliekom tak, aby nám vzniklo primerane husté cesto.
Nesmie byť riedke, ale ani príliš husté, aby nám z toho vyšli akurátne adzimky.
Vypracované cesto rozdelíme na bochníčky a tie vyvaľkáme na kolieska hrubé asi 3-4 centimetre.
Pečieme na platni, prípadne na panvici, ale bez masti, len nasucho.
Pirohy so zemiakovo-bryndzovou plnkou
Suroviny: Na cesto - 400 g hladkej múky, 1 vajce, soľ, voda. Na plnku - 100 g bryndze, 400 g zemiakov, čierne mleté korenie, soľ, cibuľu, slaninu, maslo, kyslú pochúťkovú smotanu
Postup: Z múky, vajca, soli a vody spracujeme cesto, do ktorého môžeme pridať 2-3 lyžice kyslej pochúťkovej smotany, bude vďaka tomu vláčnejšie.
Necháme ho odležať, potom ho rozvaľkáme a nakrájame na štvorce, prípadne pohárom vykrojíme kolieska.
Tie naplníme plnkou z uvarených prelisovaných zemiakov vymiešaných s bryndzou.
Naplnené pirohy preložíme a pomocou vidličky zlepíme.
Pirohy uvaríme v osolenej vode, vyberieme ich a na tanieri prelejeme spraženou, slaninkou a opraženou cibuľkou. Na tanieri podľa chuti pridávame kyslú smotanu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.