Korzár logo Korzár
Streda, 19. september, 2018 | Meniny má Konštantín
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom jedlá zo Spiša: Džatky, Adzimka, zemiakovo-bryndzové pirohy

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Džatky

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 6 lyžíc polohrubej múky, slaninu alebo maslo, soľ, kyslú smotanu, môže byť aj tvaroh, pažítku či jarnú cibuľku na dozdobenie

Postup: Očistené zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Keď sú hotové, scedíme ich, avšak nie úplne, trochu vody necháme v hrnci.

K zemiakom nasypeme polohrubú múku premiešame ich, zakryjeme a necháme 5 minút oddychovať. Múka sa zaparí, teda prejde tepelnou úpravou.

Zemiaky s múkou popučíme a dobre vymiešame.

Potrebujete získať masu, z ktorej sa budú dobre formovať guľky veľkosti orecha, nie príliš lepivú, nie príliš suchú.

Hotové džatky podľa svojej chuti ešte osolíme a finálna úprava záleží od našej chuti.

Môžeme k nim pridať popraženú slaninku, alebo ak chceme vegetariánsku verziu, tak ich stačí zaliať roztopeným maslom, prípadne rozmrviť tvaroh. A dokonca sa dajú robiť aj na sladko.

Článok pokračuje pod video reklamou

Adzimka z Levočských vrchov

Rýchly a jednoduchý posúch nahradí aj chlieb. Môžete ho dokonca povýšiť na štýlové moderné jedlo a podávať k studenému občerstveniu.

Potrebujeme: cca pol kilogramu polohrubej múky, soľ, 1 lyžička sódy bikarbóny, kyslé mlieko podľa potreby

Postup: Múku osolíme a spolu so sódou zamiesime s kyslým mliekom tak, aby nám vzniklo primerane husté cesto.

Nesmie byť riedke, ale ani príliš husté, aby nám z toho vyšli akurátne adzimky.

Vypracované cesto rozdelíme na bochníčky a tie vyvaľkáme na kolieska hrubé asi 3-4 centimetre.

Pečieme na platni, prípadne na panvici, ale bez masti, len nasucho.

Pirohy so zemiakovo-bryndzovou plnkou

Suroviny: Na cesto - 400 g hladkej múky, 1 vajce, soľ, voda. Na plnku - 100 g bryndze, 400 g zemiakov, čierne mleté korenie, soľ, cibuľu, slaninu, maslo, kyslú pochúťkovú smotanu

Postup: Z múky, vajca, soli a vody spracujeme cesto, do ktorého môžeme pridať 2-3 lyžice kyslej pochúťkovej smotany, bude vďaka tomu vláčnejšie.

Necháme ho odležať, potom ho rozvaľkáme a nakrájame na štvorce, prípadne pohárom vykrojíme kolieska.

Tie naplníme plnkou z uvarených prelisovaných zemiakov vymiešaných s bryndzou.

Naplnené pirohy preložíme a pomocou vidličky zlepíme.

Pirohy uvaríme v osolenej vode, vyberieme ich a na tanieri prelejeme spraženou, slaninkou a opraženou cibuľkou. Na tanieri podľa chuti pridávame kyslú smotanu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  2. DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa
  3. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  4. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  5. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  10. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 21 622
  2. Najužitočnejšia appka 15 570
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 509
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 698
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 8 382
  6. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 7 345
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 968
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 572
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 5 498
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 643

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Najvyššia budova Košíc zatiaľ na Severe nevyrastie

Polyfunkčný projekt s 18-poschodovou vežou rozdelil mestských poslancov.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kiska vymenoval za profesora aj usvedčeného plagiátora

Vanderka sotil dôchodcu a kopíroval texty.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Poďme hádať, kde sa Imrecze vynorí

Nový guvernér bude potrebovať pomoc.

EKONOMIKA

Imrecze rezignuje z postu prezidenta Finančnej správy

Rozhodnutie prišlo podľa jeho slov spontánne.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop