Korzár logo Korzár
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom jedlá zo Spiša: Džatky, Adzimka, zemiakovo-bryndzové pirohy

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Džatky

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 6 lyžíc polohrubej múky, slaninu alebo maslo, soľ, kyslú smotanu, môže byť aj tvaroh, pažítku či jarnú cibuľku na dozdobenie

Postup: Očistené zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Keď sú hotové, scedíme ich, avšak nie úplne, trochu vody necháme v hrnci.

K zemiakom nasypeme polohrubú múku premiešame ich, zakryjeme a necháme 5 minút oddychovať. Múka sa zaparí, teda prejde tepelnou úpravou.

Zemiaky s múkou popučíme a dobre vymiešame.

Potrebujete získať masu, z ktorej sa budú dobre formovať guľky veľkosti orecha, nie príliš lepivú, nie príliš suchú.

Skryť Vypnúť reklamu

Hotové džatky podľa svojej chuti ešte osolíme a finálna úprava záleží od našej chuti.

Môžeme k nim pridať popraženú slaninku, alebo ak chceme vegetariánsku verziu, tak ich stačí zaliať roztopeným maslom, prípadne rozmrviť tvaroh. A dokonca sa dajú robiť aj na sladko.

Adzimka z Levočských vrchov

Rýchly a jednoduchý posúch nahradí aj chlieb. Môžete ho dokonca povýšiť na štýlové moderné jedlo a podávať k studenému občerstveniu.

Potrebujeme: cca pol kilogramu polohrubej múky, soľ, 1 lyžička sódy bikarbóny, kyslé mlieko podľa potreby

Postup: Múku osolíme a spolu so sódou zamiesime s kyslým mliekom tak, aby nám vzniklo primerane husté cesto.

Nesmie byť riedke, ale ani príliš husté, aby nám z toho vyšli akurátne adzimky.

Vypracované cesto rozdelíme na bochníčky a tie vyvaľkáme na kolieska hrubé asi 3-4 centimetre.

Skryť Vypnúť reklamu

Pečieme na platni, prípadne na panvici, ale bez masti, len nasucho.

Pirohy so zemiakovo-bryndzovou plnkou

Suroviny: Na cesto - 400 g hladkej múky, 1 vajce, soľ, voda. Na plnku - 100 g bryndze, 400 g zemiakov, čierne mleté korenie, soľ, cibuľu, slaninu, maslo, kyslú pochúťkovú smotanu

Postup: Z múky, vajca, soli a vody spracujeme cesto, do ktorého môžeme pridať 2-3 lyžice kyslej pochúťkovej smotany, bude vďaka tomu vláčnejšie.

Necháme ho odležať, potom ho rozvaľkáme a nakrájame na štvorce, prípadne pohárom vykrojíme kolieska.

Tie naplníme plnkou z uvarených prelisovaných zemiakov vymiešaných s bryndzou.

Naplnené pirohy preložíme a pomocou vidličky zlepíme.

Pirohy uvaríme v osolenej vode, vyberieme ich a na tanieri prelejeme spraženou, slaninkou a opraženou cibuľkou. Na tanieri podľa chuti pridávame kyslú smotanu.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 917
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 744
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 11 414
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 326
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 197
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 622
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 780
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 716
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 686
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 119
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Veterinár napísal Krajčímu. Nechápe, prečo nemôže testovať

Stretol sa aj s prípadom, že tyčinky do nosa ľuďom vkladal masér.

Veterinár najprv Ag testy vyhodnocoval, potom už nemohol.
Dekan Daniel Pella by lyžovanie povolil, ak by mohlo prísť len obmedzené množstvo ľudí.
Rokycany, obecný úrad.
Zasnežené východné Slovensko.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop