Korzár logo Korzár
Sobota, 23. február, 2019 | Meniny má Roman, Romana
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom jedlá zo Spiša: Džatky, Adzimka, zemiakovo-bryndzové pirohy

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Džatky

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 6 lyžíc polohrubej múky, slaninu alebo maslo, soľ, kyslú smotanu, môže byť aj tvaroh, pažítku či jarnú cibuľku na dozdobenie

Postup: Očistené zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Keď sú hotové, scedíme ich, avšak nie úplne, trochu vody necháme v hrnci.

K zemiakom nasypeme polohrubú múku premiešame ich, zakryjeme a necháme 5 minút oddychovať. Múka sa zaparí, teda prejde tepelnou úpravou.

Zemiaky s múkou popučíme a dobre vymiešame.

Potrebujete získať masu, z ktorej sa budú dobre formovať guľky veľkosti orecha, nie príliš lepivú, nie príliš suchú.

Hotové džatky podľa svojej chuti ešte osolíme a finálna úprava záleží od našej chuti.

Môžeme k nim pridať popraženú slaninku, alebo ak chceme vegetariánsku verziu, tak ich stačí zaliať roztopeným maslom, prípadne rozmrviť tvaroh. A dokonca sa dajú robiť aj na sladko.

Adzimka z Levočských vrchov

Rýchly a jednoduchý posúch nahradí aj chlieb. Môžete ho dokonca povýšiť na štýlové moderné jedlo a podávať k studenému občerstveniu.

Potrebujeme: cca pol kilogramu polohrubej múky, soľ, 1 lyžička sódy bikarbóny, kyslé mlieko podľa potreby

Postup: Múku osolíme a spolu so sódou zamiesime s kyslým mliekom tak, aby nám vzniklo primerane husté cesto.

Nesmie byť riedke, ale ani príliš husté, aby nám z toho vyšli akurátne adzimky.

Vypracované cesto rozdelíme na bochníčky a tie vyvaľkáme na kolieska hrubé asi 3-4 centimetre.

Pečieme na platni, prípadne na panvici, ale bez masti, len nasucho.

Pirohy so zemiakovo-bryndzovou plnkou

Suroviny: Na cesto - 400 g hladkej múky, 1 vajce, soľ, voda. Na plnku - 100 g bryndze, 400 g zemiakov, čierne mleté korenie, soľ, cibuľu, slaninu, maslo, kyslú pochúťkovú smotanu

Postup: Z múky, vajca, soli a vody spracujeme cesto, do ktorého môžeme pridať 2-3 lyžice kyslej pochúťkovej smotany, bude vďaka tomu vláčnejšie.

Necháme ho odležať, potom ho rozvaľkáme a nakrájame na štvorce, prípadne pohárom vykrojíme kolieska.

Tie naplníme plnkou z uvarených prelisovaných zemiakov vymiešaných s bryndzou.

Naplnené pirohy preložíme a pomocou vidličky zlepíme.

Pirohy uvaríme v osolenej vode, vyberieme ich a na tanieri prelejeme spraženou, slaninkou a opraženou cibuľkou. Na tanieri podľa chuti pridávame kyslú smotanu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štefánka by Pulitzer
  2. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  6. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  10. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  1. Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov
  2. Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  6. Konferencia - EU support for research
  7. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  8. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  10. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 24 649
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 19 525
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 7 053
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 6 978
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 6 850
  6. Štefánka by Pulitzer 5 442
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 5 335
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 435
  9. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a. 3 277
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 2 968

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Košická mestská polícia nasadí denne priemerne 33 papúč

Vlani odtiahli 155 áut, riešili aj viac ako 240 vrakov na parkoviskách.

Najviac priestupkov sa v minulom roku dopustili vodiči.

Lívia Kalmárová pomáha mladým postihnutým zveľadiť ich talent

Košičanka: Mojím úspechom je šťastie mojich klientov.

Prvý československý župan Abovsko-turnianskej župy, JUDr. Ján Sekáč.

Vadala mu tvrdil, že s Ficom sa poznajú. On sa na tom vtedy len smial

Hovoril tiež, že je spojený so Smerom, a ponúkal aj pomoc s dotáciami.

Antonino Vadala na košickom súde, ktorý ho vydal do Talianska.

Záchranári pomáhali horolezcovi vo Vysokých Tatrách

Poranil si nohu, vrtuľník ho previezol do popradskej nemocnice.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Kde sa vzali nožík-rybička, verzatilka aj známe zápalky

Príbehy drobností českého dizajnu, ktoré prežili.

Píše Martin Kugla

Prezidentskú kampaň vyhrávajú extrémisti

Krajne pravicoví kandidáti majú v prieskumoch hrozivé výsledky.

SVET

Na hranici sa odohráva boj o moc nad Venezuelou

Guaidó sa za lídra vyhlásil pred mesiacom.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop