Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Opité kurča, mexická polievka a hruškový koláč

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Mexická polievka Tlalpeno

Potrebujeme: kuracie trupy na vývar, kúsky kuracích pŕs, avokádo, tvrdý syr, mrkvu, pór, hrach alebo cícer, cesnak, čili, koriander, soľ, mleté čierne korenie, – množstvo podľa počtu stravníkov, ktorých chceme nakŕmiť

Postup: Do vody dáme variť kuracie trupy, kúsky kuracích pŕs, pór, hrach, mrkvu a cesnak.

Polievku osolíme, okoreníme a keďže ide o mexickú kuchyňu, nezabúdame na čili.

Keď sú kuracie prsia aj zelenina uvarené, vyberieme ich z polievky, nakrájame ich na menšie kúsky a vrátime späť do polievky.

SkryťVypnúť reklamu

Avokádo si očistíme a nakrájame na jemné plátky a pred podávaním dáme na každú porciu polievky zopár plátkov avokáda a nastrúhame syr.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Opité kurča s cesnakom

Potrebujeme: 1 kurča, polovica hlávky cesnaku, 1 citrón, 1,5 dl bieleho vermútu, soľ, korenie, olej

Postup: Kurča naporcujeme, nasolíme a dáme do pekáča.

Pridáme k nemu asi 5 neošúpaných strúčikov cesnaku, čo je asi polovica hlávky.

Citrón nakrájame na mesiačiky a asi polovicu z nich poukladáme do pekáča.

Pokvapkáme olejom, necháme chvíľu postáť, aby suroviny pustili šťavu a dáme piecť do rúry.

Tesne pred dokončením kurča podlejeme vermútom a necháme dopiecť, aby získalo zlatistú kôrku.

Hrušková tortička s pikantným džemom

Potrebujeme: 4 hrušky, 4 vajíčka, 4 PL trstinového cukru, 4 PL polohrubej múky (môže byť aj špaldová), 2 PL granka, škoricový cukor, kypriaci prášok, hrozienka, orechy, maslo na vymastenie plechu, ríbezľový, černicový, alebo iný pikantný lekvár

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Hrušky ošúpeme a nastrúhame najemno.

V miske zmiešame hrušky, žĺtky, múku, granko, kypriaci prášok, škoricový cukor, hrozienka a nasekané orechy.

Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh a jemne ho vmiešame do cesta.

Do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy vylejeme cesto a upečieme ho.

Necháme vychladnúť, prekrojíme ho na polovicu a naplníme lekvárom.

Môžeme potrieť nutelou, alebo čokoládou a posypať orechmi.

Recepty

Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Vytvorili chrbticu slovenskej energetiky
  2. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood
  3. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  4. Blíži sa dvanásty ročník filmovej prehliadky Be2Can
  5. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky
  6. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  7. Pridaj sa do komunity, ktorá ťa posunie
  8. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  1. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood
  3. Blíži sa dvanásty ročník filmovej prehliadky Be2Can
  4. Slovensko na nohách. Začína 10. ročník Európskeho týždňa športu
  5. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky
  6. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  7. Bez nich by elektrina netiekla.
  8. Pridaj sa do komunity, ktorá ťa posunie
  1. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 9 994
  2. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne 7 446
  3. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“ 6 001
  4. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 045
  5. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 2 931
  6. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 2 534
  7. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov 2 280
  8. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 2 070
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (26.9. - 2.10.1925)
  2. Tomáš Kuvik: Bijeme sa do hrude za zodpovednosť, tú osobnú ale so skutočnou pokorou zvládne len malé percento
  3. Martin Fronk: Káva s výhľadom na Dunaj
  4. Radoslav Medzihradský: Mestská polícia v Košiciach
  5. Daniel Bíro: Od fantasy k svetovým úspechom v šerme
  6. Tadeáš Ďurica: Progresívne Slovensko: stratené, alebo pokrytecké?
  7. Pavol Burda: Insitný maliar - futuristický ekonóm
  8. Ján Šeďo: Niekedy je pár správnych slov nad celými "litániami"...
  1. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere. 21 134
  2. Vladimír Zervan: Ficov úpadok 14 630
  3. Ivan Mlynár: Pán Peter Tkačenko, na samozvaného šerifa sa hráte vy a nie Štefan Hamran. 11 467
  4. Ivan Čáni: Kolaborant a vlastizradca Blaha sa už aj strihá kvôli Rusom. 9 246
  5. Jaroslav Liptak: Kto stojí za 708 firmami? Robert Fico? Nie... hádajte znova. Kto je pani Ficová? 8 749
  6. Daniel Guľaš: Všetko dobré, Ľuboš. 7 555
  7. Rastislav Puchala: Veľký deň slovenskej diplomacie 5 600
  8. Martin Ondráš: Zákon čo legalizuje podvod? Alebo ako Slovensko stratí kontrolu nad pôdou 5 387
  1. Marian Nanias: Unikátna jadrová investícia – Turecká JE Akkuyu.
  2. Radko Mačuha: Aj hnutie Republika číta SME.
  3. INESS: Zdravotná starostlivosť v USA: Mýtus voľného trhu
  4. Marcel Rebro: Internetová diskusia podľa SMERu: Putin svätý, Západ fašista a USA môže aj za vaše hemoroidy
  5. Dušan Koniar: Štátne sviatky a iné generálne štrajky
  6. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere.
  7. Tupou Ceruzou: Konsolidácia na salaši
  8. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu