Mexická polievka Tlalpeno
Potrebujeme: kuracie trupy na vývar, kúsky kuracích pŕs, avokádo, tvrdý syr, mrkvu, pór, hrach alebo cícer, cesnak, čili, koriander, soľ, mleté čierne korenie, – množstvo podľa počtu stravníkov, ktorých chceme nakŕmiť
Postup: Do vody dáme variť kuracie trupy, kúsky kuracích pŕs, pór, hrach, mrkvu a cesnak.
Polievku osolíme, okoreníme a keďže ide o mexickú kuchyňu, nezabúdame na čili.
Keď sú kuracie prsia aj zelenina uvarené, vyberieme ich z polievky, nakrájame ich na menšie kúsky a vrátime späť do polievky.
Avokádo si očistíme a nakrájame na jemné plátky a pred podávaním dáme na každú porciu polievky zopár plátkov avokáda a nastrúhame syr.
Opité kurča s cesnakom
Potrebujeme: 1 kurča, polovica hlávky cesnaku, 1 citrón, 1,5 dl bieleho vermútu, soľ, korenie, olej
Postup: Kurča naporcujeme, nasolíme a dáme do pekáča.
Pridáme k nemu asi 5 neošúpaných strúčikov cesnaku, čo je asi polovica hlávky.
Citrón nakrájame na mesiačiky a asi polovicu z nich poukladáme do pekáča.
Pokvapkáme olejom, necháme chvíľu postáť, aby suroviny pustili šťavu a dáme piecť do rúry.
Tesne pred dokončením kurča podlejeme vermútom a necháme dopiecť, aby získalo zlatistú kôrku.
Hrušková tortička s pikantným džemom
Potrebujeme: 4 hrušky, 4 vajíčka, 4 PL trstinového cukru, 4 PL polohrubej múky (môže byť aj špaldová), 2 PL granka, škoricový cukor, kypriaci prášok, hrozienka, orechy, maslo na vymastenie plechu, ríbezľový, černicový, alebo iný pikantný lekvár
Postup: Hrušky ošúpeme a nastrúhame najemno.
V miske zmiešame hrušky, žĺtky, múku, granko, kypriaci prášok, škoricový cukor, hrozienka a nasekané orechy.
Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh a jemne ho vmiešame do cesta.
Do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy vylejeme cesto a upečieme ho.
Necháme vychladnúť, prekrojíme ho na polovicu a naplníme lekvárom.
Môžeme potrieť nutelou, alebo čokoládou a posypať orechmi.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.