Kulajda bez húb
Základom tejto českej polievky sú síce hríby, no dá sa pripraviť aj pre stravníka, ktorý huby nemusí.
Potrebujeme: 0,5 kg zemiakov, bobkový list, soľ, korenie, kyslú pochúťkovú smotanu, hladkú múku, kôpor, 3-4 vajíčka, vodu
Postup: Zemiaky pokrájame na kocky a uvaríme osolenej vode s tromi bobkovými lístkami.
Keď už sú mäkké, rozmiešame kyslú pochúťkovú smotanu s trochou hladkej múky (nemusíme to s ňou preháňať), pridáme nasekaný kôpor a vylejeme to k zemiakom.
Chvíľu povaríme, aby sa prepojili chute a podľa potreby dosolíme, dokoreníme a môžeme ešte pridať ocot, alebo citrónovú šťavu.
Hotovú polievku podávame s vajíčkom uvareným na tvrdo a pokrájaným na štvrte.
Cukety plnené kuracou pečeňou
Potrebujeme: 4 nie veľmi veľké cukety, 50 ml oleja, hrsť veľkých jačmenných krúp, 1 cibuľu, 1 ČL korenia na pizzu, 400 g kuracej pečene, 2 papriky, 3 paradajky, 70 g paradajkového pretlaku, 100 g strúhaného syra, 2 strúčiky cesnaku, zelený hrášok
Postup: Cukety po dĺžke prekrojíme, lyžicou vyškriabeme priestor pre plnku, na opačnej strane, kde je šupa vyrežeme 1,5 cm cestičku, aby polovice cukiet lepšie stáli, potrieme zvonku olejom a položíme na pekáč. Dáme variť krúpy.
Na oleji opečieme nasekanú cibuľu, potom nasekané mäso, pridáme pokrájanú papriku, paradajky, dužinu z cukiet, ktorú sme vydlabali, pretlak a uvarené krúpy, nasekaný cesnak, korenie. Naplníme cukety, pokvapkáme olejom. Udusenú zmes podľa potreby zahustíme pšeničnými klíčkami.
Pečieme prikryté pri 200 stupňoch Celzia 20 minút. Potom odkryjeme, posypeme syrom a pečieme neprikryté 15 minút. Navrch po dĺžke dáme zelený hrach.
Tvarohové lievance s čučoriedkami
Potrebujeme: 500 ml mlieka, 250 g polohrubej múky ( kto chce maškrtiť zdravšie, môže ju nahradiť špaldovou), 1 vajce, 1 PL kr. cukru, 20 g droždia, soľ, tvaroh, čučoriedky,
Postup: Z droždia, cukru a asi jedného deci vlažného mlieka urobíme kvások.
Keď nám pekne napení, zmiešame ho s múkou a vajíčkom a nezabudneme cesto osoliť.
Na rozpálenom oleji upečieme lievance.
Tvaroh rozmiešame s cukrom podľa chuti a pridáme do neho čučoriedky.
Dávkujeme na lievance a vychutnávame si dobrotu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.