Plnená paprika podľa delenej stravy
Potrebujeme: 1 menšiu cibuľu, 1 väčšiu mrkvu, 1/2 kalerábu, 4 lyžice sterilizovaného hrášku (môže byť aj iná zelenina, ako karfiol a brokolica, prípadne sterilizované šampiňóny), 6 ks zelenej papriky, 1 a 1/2 hrnčeka ryže, zeleninový vývar, olej, soľ, čierne korenie
Postup: Na oleji speníme cibuľku, pridáme mrkvu, kaleráb (ružičky karfiolu, brokolice), trošku opražíme, osolíme, okoreníme a podlejeme vodou. Asi po 15 minútach pridáme hrášok a prepláchnutú ryžu, dolejeme vodu, prípadne zeleninový vývar, ešte trošku osolíme a udusíme.
Vlastne si pripravíme také zeleninové rizoto. To naplníme do očistených paprík, vložíme do jenskej misy a podlejeme zeleninovým vývarom. Necháme zapiecť, kým paprika nezmäkne (asi 25 minút).
Podávame so zeleninovým šalátom (paradajky, paprika, uhorka, reďkovka, cibuľka, hlávkový šalát, kapusta...), ten ochutíme zálievkou z olivového oleja, štipky soli, citrónovej šťavy a horčice.
Paradajková nátierka
Potrebujeme: sušené paradajky v oleji, ktoré si poľahky pripravíme aj doma, jedno balenie Cottage syra, čerstvé paradajky, najlepšie cherry, cesnak, maslo, soľ, kurkumu, korenie, bazalku
Postup: Sušené pardajky nakrájame najemno, pridáme k nim nakrájané cherry paradajky, pretlačený cesnak, bazalkové listy.
Ak chceme nátierku jemnú, tieto suroviny rozmixujeme a potom k nim pridáme ostatné, ak nám neprekážajú kúsky zeleniny v nátierke, bez mixovania pridávame Cottage syr a maslo.
Osolíme, okoreníme a prisypeme trochu kurkumy.
Hotové chlebíky s touto nátierkou ešte ozdobíme lístkami bazalky.
Bábovka z ovsených vločiek
Potrebujeme: 1 biely jogurt, téglik z jogurtu potom použijeme ako odmerku na ostatné suroviny, takže budeme potrebovať 1 téglik olivového oleja, 1 téglik trstinového cukru, 3 tégliky drvených ovsených vločiek, 1 kypriaci prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 3 vajíčka, citrónovú kôru, štipku soli a ak nepečieme pre alergika, tak aj nasekané lieskovce, alebo iné orechy
Postup: Prípravu zvládnu aj malé deti, pretože stačí všetky suroviny zmiešať a urobiť z nich vláčne cesto.
Formu na bábovku vymastíme, vysypeme strúhankou a vylejeme do nej cesto a upečieme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.