Brokolicová polievka s hubami
Potrebujeme: 500 g brokolice, 1 cibuľu, olej, 250 g hladkej múky, huby, soľ, petržlenovú vňať
Postup: Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na rozohriatom oleji, pridáme malé ružičky brokolice bez hlúbikov, posypeme hladkou múkou a za stáleho miešania krátko opražíme.
Zalejeme vodou, pridáme buď vopred namočené sušené huby, alebo nakrájané čerstvé. Ochutíme a varíme domäkka. Do hotovej polievky nakoniec pridáme petržlenovú vňať.
Bravčové roládky s hubami
Potrebujeme: 1 kg bravčového stehna, 400 g čerstvých húb, cibuľu, 4 vajíčka, maslo, horčicu, 100 g zeleného hrášku, soľ, korenie, mletú rascu
Postup: Mäso nakrájame na tenké plátky, naklepeme, osolíme, okoreníme a potrieme horčicou. Cibuľu speníme na masle, pridáme k nej huby, soľ, korenie a udusíme do mäkka. Pridáme vajíčka urobíme hubovú praženicu.
Vychladnutú zmes nakladáme na mäso, pridáme zelený hrášok, zrolujeme a previažeme niťou.
Rolky poukladáme do vymasteného pekáča, alebo zapekacej misky. Posolíme, posypeme rascou, podlejeme vývarom a za občasného polievania výpekom upečieme.
Cuketový koláč
Potrebujeme: 2 vajcia, 120 g javorového sirupu, 75 g masla, 1/2 ČL škorice, 250 ml hrnček nastrúhanej cukety, 60 g hladkej múky, 2 PL kakaa, 1 ČL prášku do pečiva, štipku soli, 2 PL mletých orechov, 1 PL citrónovej šťavy, 1 ČL citrónového oleja, strúhaný kokos
Postup: Zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva a orechy.
Primiešame olej a citrónovú šťavu, potom nasleduje cuketa, roztopené maslo, škorica a sirup.
Žĺtky premiešame so soľou a vmiešame. Nakoniec tuhý sneh z bielkov. Dno i boky formy vymastíme, vysypeme kokosom, dáme cesto a pri 180 stupňoch C pečieme 20 – 25 minút.
Po upečení môžeme natrieť obľúbeným lekvárom a poliať čokoládou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.