Korzár logo Korzár
Utorok, 20. november, 2018 | Meniny má Félix
Nájdete nás na webe

Zavárame s Korzárom: Papriky v pikantnom náleve, sterilizované cherry rajčiny, omáčka na pizzu

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Zavárané cherry paradajky

Potrebujeme: 100 g cukru, 1 PL soli, 9 PL octu, 1,5 litra vody, cesnak.

Postup: Cherry paradajky umyjeme, naukladáme do pripravených fliaš. Zalejeme ich vriacou vodu, prikryjeme viečkami a necháme asi 10 minút stáť.
Zatiaľ si očistíme a na plátky nakrájame cesnak.
Vodu z fliaš zlejeme do hrnca, pridáme do nej cukor a soľ a necháme zovrieť. Potom pridáme ocot a nálev ochutnáme. V prípade, že máme radšej kyslejší alebo sladší, dochutíme ho a necháme zovrieť.
K paradajkám do fliaš pridáme plátky cesnaku, zalejeme ich nálevom, zatvoríme viečka, postavíme hore dnom, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.

Papriky v pikantnom náleve

Potrebujeme: 5 kg mäsitých zelených paprík, 1,3 litra vody, 4 dl octu, 1 nakladač, 200 g cukru, 2 dl oleja, niekoľko feferónok podľa chuti, no keď chceme papriky pikantné, nemusíme feferónkami šetriť.

Postup: Papriky umyjeme a necháme odkvapkať. Každú z nich niekoľkokrát prepichneme vidličkou.
Vo väčšom hrnci prevaríme vodu s octom, olejom, cukrom a nakladačom a postupne do nálevu vkladáme vždy niekoľko paprík.
Povaríme ich v náleve, kým nezbelejú a potom ich ukladáme do fliaš. Stláčame ich, aby sa ich zmestilo čo najviac a pridávame k nim feferónky.
Fľaše zalejeme vývarom, uzavrieme a odložíme na chladné miesto.

Pikantné paradajky

Potrebujeme: 1 kg paradajok, 1 čili paprička, 3 strúčiky cesnaku, kúsok zázvoru, 800 g želírovacieho cukru, 1 PL citrónovej šťavy, citrónovú kôru, soľ

Postup: Umyté paradajky nakrájame na malé kúsky. Čili papričku očistíme a nasekáme nadrobno. Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky. Zázvor očistíme a pokrájame najemno. Do kastróla nalejeme 100 ml vody, prisypeme želírovací cukor a premiešame. Vmiešame čili papričku, cesnak a zázvor, ochutíme citrónovou šťavou a kôrou. Podľa chuti osolíme, pridáme kúsky paradajok, opäť privedieme do varu a 2 minúty povaríme. Hotovú zaváraninu nalejeme do horúcich pohárov, zatvoríme a necháme vychladnúť.


Základná zmes na pizzu

Potrebujeme: 2 kg paradajok, tymian, oregano, bazalku, cesnak, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Umyté paradajky narežeme na štvrtiny a dáme do veľkého hrnca. Rozmixujeme ich, pridáme bylinky a prelisovaný cesnak. Necháme zovrieť a krátko povaríme.
Zmes prepasírujeme cez jemné sitko a vrátime späť do hrnca. Varíme asi 90 minút. Čím je základ hustejší, tým viac miešame. Ochutíme soľou a korením. Zmesou naplníme pohár a uzavrieme.

Rozmarínové paradajky

Potrebujeme: 1 kg rôznofarebných cherry paradajok, cca 6 strúčikov cesnaku, 5 PL olivového oleja, 2 veľké stonky čerstvého rozmarínu, niekoľko vetvičiek tymianu, 3 kusy celej škorice, celé zelené korenie, bobkové listy, soľ

Postup: Cherry paradajky umyjeme, odstránime stopky a prekrojíme ich na polovice.
Na panvici ohrejeme olej, osmažíme na ňom cesnak nakrájaný na tenké plátky, pridáme k nemu paradajky a škoricu, asi 3 bobkové listy, zelené korenie a jednu nasekanú vetvičku rozmarínu, zopár lístkov čerstvého tymianu a všetko osolíme.
Miešame len veľmi jemne, prípadne panvicu len prehadzujeme.
Povaríme asi 5 minút a paradajky aj so šťavou, ktorú pustia, nakladáme do pripravených pohárov. Pripravte si sterilizované poháre a plňte ich aj so šťavou, ktorú paradajky pustia. Na vrch dáme trochu tymianu, rozmarínu a bobkový list.
Fľaše uzavrieme a necháme v chlade.

Paradajkový pretlak

Potrebujeme: 2 kg zrelých paradajok, 20 kusov paprík, 10 kusov cibule, 10 g nového korenia, 10 g klinčekov, 10 g cukru, 70 g soli. Postup: Očistenú, umytú zeleninu pokrájame na menšie kúsky, pridáme ostatné prísady a za stáleho miešania uvaríme do zhustnutia. Prelisujeme a ešte varíme 15 minút. Tesne pred koncom pridáme ocot. Na 1 kg pretlaku prilejeme 1/8 l octu, necháme prejsť varom a nalejeme do pohárov, dobre uzavrieme a tak necháme stáť do ďalšieho dňa.

Doma sušené paradajky

Rajčiny môžeme sušiť rôznymi spôsobmi. Základný je sušenie na site ako huby, čo síce trvá niekoľko dní, ale je ideálne, lebo sa takto zachovávajú všetky chute.

Pomôže aj praktická sušička na ovocie a zeleninu či rúra. Ak si vyberieme rúru, na plech dáme papier na pečenie, paradajky poukladáme šupkou nadol a rúru nastavíme na 50 – 55 stupňov. Sušenie by malo trvať 8 – 10 hodín. Ak paradajky nakrájame na hrubšie kúsky, alebo sú väčšie, môže to byť aj 24 hodín.

Na sušenie používame celé paradajky aj so šupkou. Môžeme ich dochutiť trochou morskej soli, olivovým olejom, čerstvými bylinkami, ako napríklad rozmarín, bazalka, estragón, oregano, cesnak, prípadne čili.
Paradajky a bylinky prekladáme do umytých pohárov a zalejeme ich olivovým olejom tak, aby boli úplne ponorené.
Stačí ich len zatvoriť a uskladniť, takto by mali vydržať niekoľko mesiacov.
Ich trvanlivosť môžeme predĺžiť tak, že ich zalejeme horúcim olejom alebo sterilizujeme.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  3. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  4. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  5. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  6. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  7. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  8. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  9. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  10. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  1. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  2. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  3. Deti z Kľušova už vedia zachraňovať životy
  4. Vyberáme správny názov firmy
  5. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  6. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  7. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  8. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  9. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  10. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  1. Platíte si poistenie domova zbytočne? 21 460
  2. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť? 19 856
  3. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 16 292
  4. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 14 753
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 11 808
  6. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 9 729
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 5 594
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 5 252
  9. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu 3 695
  10. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka! 3 507

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Miliardový priemyselný park pri Košiciach bude, aj bez BMW

Prísť by mohla Škoda, ktorá hlási expanziu na východ od českých hraníc.

Znechutený Burdiga: Zvažujem, že ako poslanec nenastúpim

Povolebný cirkus sa košickému aktivistovi javí ako valec pravice.

Na strednej škole v Humennom šikanovali žiaka

Psychologička radí postaviť sa agresorovi.

Neúspešný Drutarovský: Voľbám chýbala nosná téma aj emócia

Chce, aby si primátorka Prešova osvojila jeho program.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Smer vytláča Lajčáka z politiky

Minister Lajčák hrozí odchodom z vlády.

DOMOV

Lajčák hrozí kvôli migračnému paktu demisiou, Danko dokument odmieta

Šéf diplomacie priznal aj spor s expremiérom Ficom.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Lajčák sa prvýkrát za niečo postavil

Žeby Lajčák našiel hodnoty?

DOMOV

Okolo protestov sa objavujú spravodajské hry

Polícia prešetruje postup šéfa NAKA.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop