Korzár logo Korzár
Nedeľa, 23. september, 2018 | Meniny má Zdenka
Nájdete nás na webe

Zavárame s Korzárom: Papriky v pikantnom náleve, sterilizované cherry rajčiny, omáčka na pizzu

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zavárané cherry paradajky

Potrebujeme: 100 g cukru, 1 PL soli, 9 PL octu, 1,5 litra vody, cesnak.

Postup: Cherry paradajky umyjeme, naukladáme do pripravených fliaš. Zalejeme ich vriacou vodu, prikryjeme viečkami a necháme asi 10 minút stáť.
Zatiaľ si očistíme a na plátky nakrájame cesnak.
Vodu z fliaš zlejeme do hrnca, pridáme do nej cukor a soľ a necháme zovrieť. Potom pridáme ocot a nálev ochutnáme. V prípade, že máme radšej kyslejší alebo sladší, dochutíme ho a necháme zovrieť.
K paradajkám do fliaš pridáme plátky cesnaku, zalejeme ich nálevom, zatvoríme viečka, postavíme hore dnom, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.

Papriky v pikantnom náleve

Potrebujeme: 5 kg mäsitých zelených paprík, 1,3 litra vody, 4 dl octu, 1 nakladač, 200 g cukru, 2 dl oleja, niekoľko feferónok podľa chuti, no keď chceme papriky pikantné, nemusíme feferónkami šetriť.

Postup: Papriky umyjeme a necháme odkvapkať. Každú z nich niekoľkokrát prepichneme vidličkou.
Vo väčšom hrnci prevaríme vodu s octom, olejom, cukrom a nakladačom a postupne do nálevu vkladáme vždy niekoľko paprík.
Povaríme ich v náleve, kým nezbelejú a potom ich ukladáme do fliaš. Stláčame ich, aby sa ich zmestilo čo najviac a pridávame k nim feferónky.
Fľaše zalejeme vývarom, uzavrieme a odložíme na chladné miesto.

Pikantné paradajky

Potrebujeme: 1 kg paradajok, 1 čili paprička, 3 strúčiky cesnaku, kúsok zázvoru, 800 g želírovacieho cukru, 1 PL citrónovej šťavy, citrónovú kôru, soľ

Postup: Umyté paradajky nakrájame na malé kúsky. Čili papričku očistíme a nasekáme nadrobno. Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky. Zázvor očistíme a pokrájame najemno. Do kastróla nalejeme 100 ml vody, prisypeme želírovací cukor a premiešame. Vmiešame čili papričku, cesnak a zázvor, ochutíme citrónovou šťavou a kôrou. Podľa chuti osolíme, pridáme kúsky paradajok, opäť privedieme do varu a 2 minúty povaríme. Hotovú zaváraninu nalejeme do horúcich pohárov, zatvoríme a necháme vychladnúť.


Základná zmes na pizzu

Potrebujeme: 2 kg paradajok, tymian, oregano, bazalku, cesnak, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Umyté paradajky narežeme na štvrtiny a dáme do veľkého hrnca. Rozmixujeme ich, pridáme bylinky a prelisovaný cesnak. Necháme zovrieť a krátko povaríme.
Zmes prepasírujeme cez jemné sitko a vrátime späť do hrnca. Varíme asi 90 minút. Čím je základ hustejší, tým viac miešame. Ochutíme soľou a korením. Zmesou naplníme pohár a uzavrieme.

Rozmarínové paradajky

Potrebujeme: 1 kg rôznofarebných cherry paradajok, cca 6 strúčikov cesnaku, 5 PL olivového oleja, 2 veľké stonky čerstvého rozmarínu, niekoľko vetvičiek tymianu, 3 kusy celej škorice, celé zelené korenie, bobkové listy, soľ

Postup: Cherry paradajky umyjeme, odstránime stopky a prekrojíme ich na polovice.
Na panvici ohrejeme olej, osmažíme na ňom cesnak nakrájaný na tenké plátky, pridáme k nemu paradajky a škoricu, asi 3 bobkové listy, zelené korenie a jednu nasekanú vetvičku rozmarínu, zopár lístkov čerstvého tymianu a všetko osolíme.
Miešame len veľmi jemne, prípadne panvicu len prehadzujeme.
Povaríme asi 5 minút a paradajky aj so šťavou, ktorú pustia, nakladáme do pripravených pohárov. Pripravte si sterilizované poháre a plňte ich aj so šťavou, ktorú paradajky pustia. Na vrch dáme trochu tymianu, rozmarínu a bobkový list.
Fľaše uzavrieme a necháme v chlade.

Paradajkový pretlak

Potrebujeme: 2 kg zrelých paradajok, 20 kusov paprík, 10 kusov cibule, 10 g nového korenia, 10 g klinčekov, 10 g cukru, 70 g soli. Postup: Očistenú, umytú zeleninu pokrájame na menšie kúsky, pridáme ostatné prísady a za stáleho miešania uvaríme do zhustnutia. Prelisujeme a ešte varíme 15 minút. Tesne pred koncom pridáme ocot. Na 1 kg pretlaku prilejeme 1/8 l octu, necháme prejsť varom a nalejeme do pohárov, dobre uzavrieme a tak necháme stáť do ďalšieho dňa.

Doma sušené paradajky

Rajčiny môžeme sušiť rôznymi spôsobmi. Základný je sušenie na site ako huby, čo síce trvá niekoľko dní, ale je ideálne, lebo sa takto zachovávajú všetky chute.

Pomôže aj praktická sušička na ovocie a zeleninu či rúra. Ak si vyberieme rúru, na plech dáme papier na pečenie, paradajky poukladáme šupkou nadol a rúru nastavíme na 50 – 55 stupňov. Sušenie by malo trvať 8 – 10 hodín. Ak paradajky nakrájame na hrubšie kúsky, alebo sú väčšie, môže to byť aj 24 hodín.

Na sušenie používame celé paradajky aj so šupkou. Môžeme ich dochutiť trochou morskej soli, olivovým olejom, čerstvými bylinkami, ako napríklad rozmarín, bazalka, estragón, oregano, cesnak, prípadne čili.
Paradajky a bylinky prekladáme do umytých pohárov a zalejeme ich olivovým olejom tak, aby boli úplne ponorené.
Stačí ich len zatvoriť a uskladniť, takto by mali vydržať niekoľko mesiacov.
Ich trvanlivosť môžeme predĺžiť tak, že ich zalejeme horúcim olejom alebo sterilizujeme.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 17 334
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 16 838
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 990
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 605
  5. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 9 033
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 372
  7. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 4 957
  8. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 4 727
  9. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 3 396
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 386

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Osem mesiacov pred hokejovým šampionátom sú košické hotely naplnené

Za noc v súkromnom apartmáne chcú aj 500 eur, na internáte len 14.

Nákladiak pri cúvaní zrazil poštárku. Na mieste zomrela

Krajský súd sa zaoberal prípadom tragickej nehody.

Na Spiši majú kópiu starobylého Jeruzalema, objavili ho pred 16 rokmi

Kaplnky predstavujú miesta udalostí posledných dní Ježiša Krista.

Vo vzácnom parku v Parchovanoch nájdete aj tristoročné duby

Súčasťou areálu je i jazierko slúžiace ako rybník.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Hamšík vypadol z Ancelottiho zostavy, o odchode neuvažuje

Nerozumiem, odkiaľ tieto správy pochádzajú, odbil tvrdenia agent Petráš.

Blog Radovana Bránika

Synovia Detvy, Bytes a ďalší z kola von

Ľudia z pozadia firmy BYTES sa v obave z negatívnej publicity ozvali.

ROZHOVOR S DAVIDOM ENGELSOM - FÓRUM

Belgický historik: Čaká nás čo Rimanov v prvom storočí pred Kristom

K vláde majú prísť autoritárske režimy.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop