Korzár logo Korzár

Zavárame s Korzárom: Papriky v pikantnom náleve, sterilizované cherry rajčiny, omáčka na pizzu

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zavárané cherry paradajky

Potrebujeme: 100 g cukru, 1 PL soli, 9 PL octu, 1,5 litra vody, cesnak.

Postup: Cherry paradajky umyjeme, naukladáme do pripravených fliaš. Zalejeme ich vriacou vodu, prikryjeme viečkami a necháme asi 10 minút stáť.
Zatiaľ si očistíme a na plátky nakrájame cesnak.
Vodu z fliaš zlejeme do hrnca, pridáme do nej cukor a soľ a necháme zovrieť. Potom pridáme ocot a nálev ochutnáme. V prípade, že máme radšej kyslejší alebo sladší, dochutíme ho a necháme zovrieť.
K paradajkám do fliaš pridáme plátky cesnaku, zalejeme ich nálevom, zatvoríme viečka, postavíme hore dnom, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Papriky v pikantnom náleve

Potrebujeme: 5 kg mäsitých zelených paprík, 1,3 litra vody, 4 dl octu, 1 nakladač, 200 g cukru, 2 dl oleja, niekoľko feferónok podľa chuti, no keď chceme papriky pikantné, nemusíme feferónkami šetriť.

Postup: Papriky umyjeme a necháme odkvapkať. Každú z nich niekoľkokrát prepichneme vidličkou.
Vo väčšom hrnci prevaríme vodu s octom, olejom, cukrom a nakladačom a postupne do nálevu vkladáme vždy niekoľko paprík.
Povaríme ich v náleve, kým nezbelejú a potom ich ukladáme do fliaš. Stláčame ich, aby sa ich zmestilo čo najviac a pridávame k nim feferónky.
Fľaše zalejeme vývarom, uzavrieme a odložíme na chladné miesto.

Pikantné paradajky

Potrebujeme: 1 kg paradajok, 1 čili paprička, 3 strúčiky cesnaku, kúsok zázvoru, 800 g želírovacieho cukru, 1 PL citrónovej šťavy, citrónovú kôru, soľ

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Umyté paradajky nakrájame na malé kúsky. Čili papričku očistíme a nasekáme nadrobno. Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky. Zázvor očistíme a pokrájame najemno. Do kastróla nalejeme 100 ml vody, prisypeme želírovací cukor a premiešame. Vmiešame čili papričku, cesnak a zázvor, ochutíme citrónovou šťavou a kôrou. Podľa chuti osolíme, pridáme kúsky paradajok, opäť privedieme do varu a 2 minúty povaríme. Hotovú zaváraninu nalejeme do horúcich pohárov, zatvoríme a necháme vychladnúť.


Základná zmes na pizzu

Potrebujeme: 2 kg paradajok, tymian, oregano, bazalku, cesnak, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Umyté paradajky narežeme na štvrtiny a dáme do veľkého hrnca. Rozmixujeme ich, pridáme bylinky a prelisovaný cesnak. Necháme zovrieť a krátko povaríme.
Zmes prepasírujeme cez jemné sitko a vrátime späť do hrnca. Varíme asi 90 minút. Čím je základ hustejší, tým viac miešame. Ochutíme soľou a korením. Zmesou naplníme pohár a uzavrieme.

SkryťVypnúť reklamu

Rozmarínové paradajky

Potrebujeme: 1 kg rôznofarebných cherry paradajok, cca 6 strúčikov cesnaku, 5 PL olivového oleja, 2 veľké stonky čerstvého rozmarínu, niekoľko vetvičiek tymianu, 3 kusy celej škorice, celé zelené korenie, bobkové listy, soľ

Postup: Cherry paradajky umyjeme, odstránime stopky a prekrojíme ich na polovice.
Na panvici ohrejeme olej, osmažíme na ňom cesnak nakrájaný na tenké plátky, pridáme k nemu paradajky a škoricu, asi 3 bobkové listy, zelené korenie a jednu nasekanú vetvičku rozmarínu, zopár lístkov čerstvého tymianu a všetko osolíme.
Miešame len veľmi jemne, prípadne panvicu len prehadzujeme.
Povaríme asi 5 minút a paradajky aj so šťavou, ktorú pustia, nakladáme do pripravených pohárov. Pripravte si sterilizované poháre a plňte ich aj so šťavou, ktorú paradajky pustia. Na vrch dáme trochu tymianu, rozmarínu a bobkový list.
Fľaše uzavrieme a necháme v chlade.

Paradajkový pretlak

Potrebujeme: 2 kg zrelých paradajok, 20 kusov paprík, 10 kusov cibule, 10 g nového korenia, 10 g klinčekov, 10 g cukru, 70 g soli. Postup: Očistenú, umytú zeleninu pokrájame na menšie kúsky, pridáme ostatné prísady a za stáleho miešania uvaríme do zhustnutia. Prelisujeme a ešte varíme 15 minút. Tesne pred koncom pridáme ocot. Na 1 kg pretlaku prilejeme 1/8 l octu, necháme prejsť varom a nalejeme do pohárov, dobre uzavrieme a tak necháme stáť do ďalšieho dňa.

Doma sušené paradajky

Rajčiny môžeme sušiť rôznymi spôsobmi. Základný je sušenie na site ako huby, čo síce trvá niekoľko dní, ale je ideálne, lebo sa takto zachovávajú všetky chute.

Pomôže aj praktická sušička na ovocie a zeleninu či rúra. Ak si vyberieme rúru, na plech dáme papier na pečenie, paradajky poukladáme šupkou nadol a rúru nastavíme na 50 – 55 stupňov. Sušenie by malo trvať 8 – 10 hodín. Ak paradajky nakrájame na hrubšie kúsky, alebo sú väčšie, môže to byť aj 24 hodín.

Na sušenie používame celé paradajky aj so šupkou. Môžeme ich dochutiť trochou morskej soli, olivovým olejom, čerstvými bylinkami, ako napríklad rozmarín, bazalka, estragón, oregano, cesnak, prípadne čili.
Paradajky a bylinky prekladáme do umytých pohárov a zalejeme ich olivovým olejom tak, aby boli úplne ponorené.
Stačí ich len zatvoriť a uskladniť, takto by mali vydržať niekoľko mesiacov.
Ich trvanlivosť môžeme predĺžiť tak, že ich zalejeme horúcim olejom alebo sterilizujeme.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 307
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 518
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 084
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 178
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 482
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 310
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 263
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu