Cuketovo-syrové guľky
Potrebujeme: 1 cuketu, 3 strúčiky cesnaku, soľ, čierne mleté korenie, 2 vajíčka 100 g nastrúhaného tvrdého syra, strúhanku, hladkú múku
Postup: Cuketu ošúpeme a nastrúhame na strúhadle nahrubo. Osolíme a necháme chvíľku odstáť, kým nepustí šťavu.
Prebytočnú tekutinu odstránime, pridáme syr, trochu strúhanky, cesnak, jedno vajce, korenie a soľ. Všetky ingrediencie spolu dôkladne premiešame.
Z hmoty vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v klasickom trojobale (hladká múka, vajce, strúhanka). Vyprážame na oleji, kým guľky nie sú na povrchu zlatisté.
Cuketovo-mrkvové placky s pohánkou
Potrebujeme: 2 neveľké cukety, 2 mrkvy, 3 strúčiky cesnaku, pol šálky pohánky, 100 g celozrnnej múky, petržlenovú vňať, soľ, korenie
Postup: Pohánku opláchneme a približne 5 minút varíme v 1,5 násobku objemu vody. Potom prikryjeme a necháme v teple dôjsť cca 30 minút. Cuketu a mrkvu očistíme, nastrúhame na jemno, pridáme pohánku, vajíčko, soľ, korenie a nasekanú petržlenovú vňať.
V prípade potreby zahustíme celozrnnou múkou.
Zo zmesi tvarujeme placky a opekáme ich na panvici.
Cuketový nákyp s kuracím mäsom
Potrebujeme: 500 g cukety, 100 g tvrdého syra, majoránku, olej, 2 strúčiky cesnaku, pol hrnčeka polohrubej múky, 2 vajíčka, 150 g kuracieho mäsa, prípadne šunky
Postup: Cuketu a tvrdý syr nastrúhame nahrubo a zmiešame s kuracím mäsom pokrájaným na malé kúsky a aj spolu s ostatnými ingredienciami.
Zmes vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.