Polievka z kuriatok
Potrebujeme: huby – kuriatka, mrkvu, petržlen, kaleráb, soľ, vajce, hrubú múku, červenú mletú papriku (sladkú) maslo
Postup: Kuriatka umyjeme, nakrájame a krátko povaríme v slanej vode.
Na masle orestujeme koreňovú zeleninu pokrájanú na malé kocky. Pridáme k nej kuriatka, koreniny, papriku a zalejeme vodou.
Z múky, vajíčka a soli urobíme cesto a keď budú zelenina a huby uvarené, nastrúhame do polievky mrveničku.
Prekladaný baklažán
Potrebujeme: 3 stredne veľké baklažány, 300 g mletého mäsa, za hrsť uvarenej ryže, smotanu na varenie, bazalku, čierne korenie, soľ, tymian či iné obľúbené korenie
Postup: Baklažány ošúpeme, pokrájame na stredne hrubé kolieska, osolíme a necháme chvíľu postáť. Keď pustia šťavu, osušíme ich a krátko z oboch strán opečieme na oleji.
Mleté mäso zmiešame s vajíčkom, korením a soľou.
Na spodok zapekacej misy rozložíme opečené baklažány, posypeme ich bazalkou a korením, už nesolíme.
Na baklažány dáme vrstvu mletého mäsa a na ňu vrstvu uvarenej ryže. Potom nasleduje opäť baklažán, mäso a ryža a vrstvíme, až kým nemáme plnú misu.
Vrchnú časť by mali tvoriť baklažány. Všetko zalejeme smotanou a zapečieme
Cviklový šalát s tuniakom
Potrebujeme: cviklu, konzervu tuniaka v oleji, údené tofu, cesnak, soľ, balsamico, sójovú omáčku, čierne korenie, olivový olej, citrón
Postup: Cviklu uvaríme a postrúhame na hrubšom strúhadle.
Na oleji speníme cibuľu a cesnak, potom k nim pridáme na malé kocky nakrájané údené tofu. Osolíme, okoreníme, pridáme sójovú omáčku a chvíľu podusíme.
Do nastrúhanej uvarenej cvikly pridáme tuniaka aj s olejom a udusenú cibuľu s tofu.
Ochutíme podľa potreby balsamicom a citrónovou šťavou.
Pred podávaním môžeme ešte posypať postrúhaným tofu, alebo klasickým syrom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.