Korzár logo Korzár
Nedeľa, 18. november, 2018 | Meniny má Eugen
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Paradajkové inšpirácie - zapekané, s cestovinami, aj ako čatní

Inšpirujte sa receptami našich čitateľov.

Plnené zapekané paradajky

Potrebujeme: 8 veľkých paradajok, cca pol kila mletej krkovičky alebo pliecka,

100 g strúhaného syra, cesnak, menšiu cibuľu, alebo šalotku, 2 vajíčka, olej, soľ, korenie a obľúbené bylinky – napríklad bazalku, provensálske korenie, alebo čerstvý tymián

Postup: Paradajky umyjeme, postavíme ich na zelenú časť a odkrojíme klobúčik. Vnútro vydlabeme a odložíme bokom.

Na troche oleja na panvici osmažíme cibuľu a cesnak, pridáme k nim mleté mäso a opečieme ho.

Pridáme k nemu vydlabanú dužinu z paradajok a mäsovú zmes podusíme.

Článok pokračuje pod video reklamou

Hotové mäso dáme vychladiť a potom do neho vmiešame vajíčka a bylinky.

Paradajky naplníme zmesou, poukladáme ich do zapekacej misky a posypeme strúhaným syrom. Zapečieme v rúre, nie viac ako 15-20 minút.

Penne s omáčkou z čerstvých paradajok

Potrebujeme: balenie cestovín penne, cesnak, ktorým nemusíme šetriť, olej, maslo, soľ, mleté čierne korenie, parmezán, mäsité paradajky, stopkový zeler, mrkvu, čerstvú bazalku, trstinový cukor

Postup: Cestoviny dáme variť klasickým spôsobom do osolenej vody a môžeme si chystať omáčku.

Paradajky potrebujeme zbaviť šupky, tak ich musíme najskôr obariť horúcou vodou a potom prudko schladiť ľadovou.

Na panvici roztopíme maslo a opečieme na ňom pretlačený cesnak. Pridáme k nemu stopkový zeler a mrkvu nakrájanú na drobné kúsky. Chvíľu ich restujeme a potom k nim pridáme blanšírované a na kúsky pokrájané paradajky.

Osolíme, okoreníme a ak sa nám omáčka zdá príliš kyslá, môžeme pridať trochu trstinového cukru.

Kto má rád hladkú omáčku, môže si hotový rozmixovať, ale pokojne môže zostať aj takto, s drobnými kúskami zeleniny.

Omáčku spojíme s uvarenými cestovinami a ešte ich na panvici mierne prehrejeme.

Pred podávaním posypeme bazalkou a parmezánom.

Čatní zo zelených paradajok

Potrebujeme: 1 kg zelených paradajok, 250 g cibule, 250 g jabĺk, 2 strúčiky cesnaku, 1 feferónku, 100 g cukru, 2 dl octu, soľ, mleté čierne korenie, mleté nové korenie, mletý zázvor

Postup: Paradajky, cibuľu a jablká pokrájame na kocky, cesnak pritlačíme a varíme asi pol hodiny.

Pridáme korenie a varíme do zhustnutia. Horúce plníme do fliaš a zatvoríme.

Obrátime hore dnom a necháme odpočívať asi 10-15 minút.

Paradajkové čatní sa hodí k studeným mäsám, k údeninám, či grilovanému jedlu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  3. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  5. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  6. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  7. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  8. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  9. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  1. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  2. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  3. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  4. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  8. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  9. Ekonomická diplomacia Indonézie
  10. Ako si vieme zabezpečiť štedrý a spokojný dôchodok?
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 397
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 512
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 19 689
  4. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 10 296
  5. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 9 286
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 7 591
  7. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 5 103
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 3 520
  9. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 3 433
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 366

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Novozvolený košický primátor chce zmeniť rokovací poriadok MsZ

Jaroslav Polaček nevylúčil prípadnú spoluprácu s bývalými primátormi Košíc.

Súd: Bol to učebnicový prípad zneužitia bezbrannej opitej ženy

Mladík tvrdil, že sex bol dobrovoľný. Za znásilnenie dostal podmienečný trest.

Rozhovor

Šéf Kositu: Upravovať budeme viac ako 928 kilometrov ciest a chodníkov

Zima hlási príchod. Ako to vyzerá so zimnou údržbou?

Rozhovor

Renomovaný dokumentarista nakrúca prvý hraný film vo väznici

Peter Kerekes: Bohužiaľ, už nežijem v Košiciach, ale v ´bratislavskom exile´.

Gymnazisti pomáhajú bezdomovcom či starším

Študentské firmy majú svoje opodstatnenie.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Druhé, menej známe Pompeje. Prečo zanikli tak rýchlo

Ostia patrila ku kľúčovým miestam Rímskej ríše.

DOMOV

Pozadie protestov riešili aj pri Gorile. Bol za tým Kočner

V zákulisí operoval Kočnerov komplic.

ŠPORT

Opäť sa ukázalo, že Shiffrinová sa dá zdolať, tvrdila Vlhová

Vlhovú predstihla o 58 stotín sekundy.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop