Korzár logo Korzár
Sobota, 16. február, 2019 | Meniny má Ida, Liana
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Paradajkové inšpirácie - zapekané, s cestovinami, aj ako čatní

Inšpirujte sa receptami našich čitateľov.

Plnené zapekané paradajky

Potrebujeme: 8 veľkých paradajok, cca pol kila mletej krkovičky alebo pliecka,

100 g strúhaného syra, cesnak, menšiu cibuľu, alebo šalotku, 2 vajíčka, olej, soľ, korenie a obľúbené bylinky – napríklad bazalku, provensálske korenie, alebo čerstvý tymián

Postup: Paradajky umyjeme, postavíme ich na zelenú časť a odkrojíme klobúčik. Vnútro vydlabeme a odložíme bokom.

Na troche oleja na panvici osmažíme cibuľu a cesnak, pridáme k nim mleté mäso a opečieme ho.

Pridáme k nemu vydlabanú dužinu z paradajok a mäsovú zmes podusíme.

Hotové mäso dáme vychladiť a potom do neho vmiešame vajíčka a bylinky.

Paradajky naplníme zmesou, poukladáme ich do zapekacej misky a posypeme strúhaným syrom. Zapečieme v rúre, nie viac ako 15-20 minút.

Penne s omáčkou z čerstvých paradajok

Potrebujeme: balenie cestovín penne, cesnak, ktorým nemusíme šetriť, olej, maslo, soľ, mleté čierne korenie, parmezán, mäsité paradajky, stopkový zeler, mrkvu, čerstvú bazalku, trstinový cukor

Postup: Cestoviny dáme variť klasickým spôsobom do osolenej vody a môžeme si chystať omáčku.

Paradajky potrebujeme zbaviť šupky, tak ich musíme najskôr obariť horúcou vodou a potom prudko schladiť ľadovou.

Na panvici roztopíme maslo a opečieme na ňom pretlačený cesnak. Pridáme k nemu stopkový zeler a mrkvu nakrájanú na drobné kúsky. Chvíľu ich restujeme a potom k nim pridáme blanšírované a na kúsky pokrájané paradajky.

Osolíme, okoreníme a ak sa nám omáčka zdá príliš kyslá, môžeme pridať trochu trstinového cukru.

Kto má rád hladkú omáčku, môže si hotový rozmixovať, ale pokojne môže zostať aj takto, s drobnými kúskami zeleniny.

Omáčku spojíme s uvarenými cestovinami a ešte ich na panvici mierne prehrejeme.

Pred podávaním posypeme bazalkou a parmezánom.

Čatní zo zelených paradajok

Potrebujeme: 1 kg zelených paradajok, 250 g cibule, 250 g jabĺk, 2 strúčiky cesnaku, 1 feferónku, 100 g cukru, 2 dl octu, soľ, mleté čierne korenie, mleté nové korenie, mletý zázvor

Postup: Paradajky, cibuľu a jablká pokrájame na kocky, cesnak pritlačíme a varíme asi pol hodiny.

Pridáme korenie a varíme do zhustnutia. Horúce plníme do fliaš a zatvoríme.

Obrátime hore dnom a necháme odpočívať asi 10-15 minút.

Paradajkové čatní sa hodí k studeným mäsám, k údeninám, či grilovanému jedlu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 259
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 11 601
  3. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 430
  4. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 8 415
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 6 437
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 897
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 503
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 176
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 035
  10. Sedem mýtov o stavebnom sporení 3 797

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Všetky autobusové zastávky na košickej stanici dočasne zrušia

Začínaj sa opravy, cestujúci môžu mať chaos.

Tu budú po novom, zrejme do konca apríla, zastavovať autobusy.
Nezisková organizácia Greencubator predstavila zámer projektu zdieľaných bicyklov ešte minulý rok.

Trom levočským poslancom vytýkali konflikt záujmov

Sú v zmluvnom a obchodnom vzťahu s mestom, tvrdia, že zákon neporušujú.

Levočskí poslanci rozhodovali o svojich kolegoch či sú v konflikte záujmov.
V strede sediaci Daniel Dadej sa spomína ako možná náhrada za  končiaceho generálneho manažéra Mareka Trávnička (vpravo).

Sekerou mieril na hlavu, odsúdili ho za pokus o vraždu

Richnavčan dostal iba osem rokov, zavážil jeho register trestov.

Ján na súde.

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček Petra Schutza

Pellegrini plakal nad rozliatym mliekom

Zdá sa, že v jazde za funkciou sudcu má Fico širokú základňu, o ktorú sa podopiera.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop