Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Paradajkové inšpirácie - zapekané, s cestovinami, aj ako čatní

Inšpirujte sa receptami našich čitateľov.

Plnené zapekané paradajky

Potrebujeme: 8 veľkých paradajok, cca pol kila mletej krkovičky alebo pliecka,

100 g strúhaného syra, cesnak, menšiu cibuľu, alebo šalotku, 2 vajíčka, olej, soľ, korenie a obľúbené bylinky – napríklad bazalku, provensálske korenie, alebo čerstvý tymián

Postup: Paradajky umyjeme, postavíme ich na zelenú časť a odkrojíme klobúčik. Vnútro vydlabeme a odložíme bokom.

Na troche oleja na panvici osmažíme cibuľu a cesnak, pridáme k nim mleté mäso a opečieme ho.

Pridáme k nemu vydlabanú dužinu z paradajok a mäsovú zmes podusíme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hotové mäso dáme vychladiť a potom do neho vmiešame vajíčka a bylinky.

Paradajky naplníme zmesou, poukladáme ich do zapekacej misky a posypeme strúhaným syrom. Zapečieme v rúre, nie viac ako 15-20 minút.

Penne s omáčkou z čerstvých paradajok

Potrebujeme: balenie cestovín penne, cesnak, ktorým nemusíme šetriť, olej, maslo, soľ, mleté čierne korenie, parmezán, mäsité paradajky, stopkový zeler, mrkvu, čerstvú bazalku, trstinový cukor

Postup: Cestoviny dáme variť klasickým spôsobom do osolenej vody a môžeme si chystať omáčku.

Paradajky potrebujeme zbaviť šupky, tak ich musíme najskôr obariť horúcou vodou a potom prudko schladiť ľadovou.

Na panvici roztopíme maslo a opečieme na ňom pretlačený cesnak. Pridáme k nemu stopkový zeler a mrkvu nakrájanú na drobné kúsky. Chvíľu ich restujeme a potom k nim pridáme blanšírované a na kúsky pokrájané paradajky.

SkryťVypnúť reklamu

Osolíme, okoreníme a ak sa nám omáčka zdá príliš kyslá, môžeme pridať trochu trstinového cukru.

Kto má rád hladkú omáčku, môže si hotový rozmixovať, ale pokojne môže zostať aj takto, s drobnými kúskami zeleniny.

Omáčku spojíme s uvarenými cestovinami a ešte ich na panvici mierne prehrejeme.

Pred podávaním posypeme bazalkou a parmezánom.

Čatní zo zelených paradajok

Potrebujeme: 1 kg zelených paradajok, 250 g cibule, 250 g jabĺk, 2 strúčiky cesnaku, 1 feferónku, 100 g cukru, 2 dl octu, soľ, mleté čierne korenie, mleté nové korenie, mletý zázvor

Postup: Paradajky, cibuľu a jablká pokrájame na kocky, cesnak pritlačíme a varíme asi pol hodiny.

Pridáme korenie a varíme do zhustnutia. Horúce plníme do fliaš a zatvoríme.

Obrátime hore dnom a necháme odpočívať asi 10-15 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Paradajkové čatní sa hodí k studeným mäsám, k údeninám, či grilovanému jedlu.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 307
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 518
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 084
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 178
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 482
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 310
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 263
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu