Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Talianska nedeľa s foccaciou, rímskymi rezňami a sicílskymi trubičkami

Inšpirujte sa dobrotami čitateľov.

Foccacia

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 200 ml vlažnej vody, 20 g droždia, 150 ml mlieka, cukor, soľ, čierne korenie, čerstvé bylinky – napríklad bazalka, oregano, rôzne druhy syra, cherry paradajky, prosciutto, olivy, cesnak, olivový olej

Postup: Z teplého mlieka, cukru a droždia urobíme kvások, potom ho spojíme s múkou a vodou, pridáme asi pol deci olivového oleja a soľ.

Cesto dobre vymiešame, nasekáme doňho bylinky a necháme vykysnúť. Malo by mu stačiť asi pol hodiny.

Plech vymastíme, vysypeme múkou a vyklopíme naňho vykysnuté cesto.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Syr si nakrájame na kocky a na cesto ho rozložíme striedavo s paradajkami. Pozatláčame ich do cesta a nemusíme nimi šetriť, bohatá náplň je chutná.

Kto má rád olivy, môže si urobiť paradajkovo – olivovú verziu.

Foccaciu upečieme, pri 200 stupňoch by mala byť hotová približne za pol hodiny.

Zmiešame olej s cesnakom a soľou a keď foccaciu vyberieme z rúry, ešte teplú ju ním potrieme.

Podávame s prosciuttom, mozzarellou, či inými obľúbenými prílohami.

Rímske rezne

Potrebujeme: bravčové karé bez kosti (ale nič nebráni ani milovníkom kuracieho mäsa, aby si ho urobili na tento spôsob, 2-3 strúčiky cesnaku, mozzarellu, soľ, mleté čierne korenie, plátky prosciutta, prípadne podobnej šunky, čerstvé šalviové alebo bazalkové lístky, maslo, citrón, petržlenovú vňať.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Mäso nakrájame na rezne, jemne ho naklepeme, potrieme pretlačeným cesnakom a necháme ich na chladnom mieste trochu odstáť.

Odležané mäso osolíme a okoreníme, na každý dáme koliesko mozzarelly a na ňu plátok šunky.

Na každú porciu dáme šalviový alebo bazalkový lístok a prepichneme to špáradlom.

V panvici s hrubým dnom roztopíme maslo, pridáme k nemu zopár kvapiek oleja, aby sa neprepálilo a opekáme na nej mäso z každej strany, kým nie je hotové.

Pred podávaním ozdobíme kolieskom citróna a posypeme petržlenovou vňaťou.

Sicílske cannoli podľa Kalisovej

Taliansky dezert pochádzajúci zo Sicílie dostane hádam každého. Klasická verzia je s obyčajnou múkou, známa moderátorka ho však rada pripravuje so zdravšou – špaldovou.

Potrebujeme: 400 g špaldovej hladkej múky, 60 g trstinového cukru, 120 g masla,

SkryťVypnúť reklamu

štipka soli, 1 PL medu, 1 vajce, 3 PL kyslej smotany, olej na smaženie. Na plnku: 450 g riccoty, alebo termizovaného tvarohu, 50 g mascarpone, 70 g trstinového cukru, 1 vanilkový cukor, 100 ml šľahačkovej smotany, 1 KL mletej sušenej vanilky, lúpané pistácie, alebo opražené lieskové oriešky nasekané na malé kúsky.

Postup. Zmiešame maslo, cukor, med a soľ. Potom pridáme vajcia a kyslú smotanu a poriadne zamiešame. Prisypeme múku a vymiesime cesto. Keby bolo príliš suché, pridáme trochu smotany.

Vyvaľkáme ho medzi dvoma papiermi na pečenie, alebo cez potravinársku fóliu a nakrájame na štvorce. Cesto navinieme na kovové trubičky a v rozpálenom oleji ich vysmažíme.

Necháme ich odkvapkať na papierovej utierke a vychladnúť, až potom dávame dole z kovových trubičiek.

Kým cannoli chladnú, pripravíme si krém. Vyšľaháme šľahačkovú smotanu s vanilkovým cukrom, cukrom a vanilkou. Vymiešame riccotu a mascarpone a potom postupne spojíme so šľahačkou. Krém by mal aspoň pol hodiny tuhnúť v chladničke.

Cukrárskym vrecúškom potom cannoli naplníme a ozdobíme nasekanými orechami a alebo ovocím.

Recepty

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Ako znížiť vysoký tlak a cholesterol
  2. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  3. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  4. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  5. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  6. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  7. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  8. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  1. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 10 219
  2. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 9 182
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 953
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 2 992
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 232
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 1 891
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 788
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 1 603
  1. Martin Turčan: Copak je to za vojáka?
  2. Erik Kriššák: Radoslava Hubeková – Intersvet
  3. Vladimír Čuchran: Vojačkovia
  4. Ľubica Adamková: Máte PZP? Takto vás môže prekvapiť.
  5. Oskar Kaman: Staromešťan opäť na odstrel
  6. Viktor Pamula: "Bezbariérovosť " v 21. storočí
  7. Eva Gallova: Máme školu pre špiónov?
  8. Aleksander Prętnicki: Posledná rozprávka Váhu
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 21 884
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 047
  3. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 959
  4. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 6 914
  5. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 6 313
  6. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 5 885
  7. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 5 842
  8. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 633
  1. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  2. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  3. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  4. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  5. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  6. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  7. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  8. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Martin Turčan: Copak je to za vojáka?
  2. Erik Kriššák: Radoslava Hubeková – Intersvet
  3. Vladimír Čuchran: Vojačkovia
  4. Ľubica Adamková: Máte PZP? Takto vás môže prekvapiť.
  5. Oskar Kaman: Staromešťan opäť na odstrel
  6. Viktor Pamula: "Bezbariérovosť " v 21. storočí
  7. Eva Gallova: Máme školu pre špiónov?
  8. Aleksander Prętnicki: Posledná rozprávka Váhu
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 21 884
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 047
  3. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 959
  4. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 6 914
  5. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 6 313
  6. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 5 885
  7. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 5 842
  8. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 633
  1. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  2. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  3. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  4. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  5. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  6. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  7. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  8. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu