Korzár logo Korzár
Utorok, 19. február, 2019 | Meniny má Vlasta
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Talianska nedeľa s foccaciou, rímskymi rezňami a sicílskymi trubičkami

Inšpirujte sa dobrotami čitateľov.

Foccacia

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 200 ml vlažnej vody, 20 g droždia, 150 ml mlieka, cukor, soľ, čierne korenie, čerstvé bylinky – napríklad bazalka, oregano, rôzne druhy syra, cherry paradajky, prosciutto, olivy, cesnak, olivový olej

Postup: Z teplého mlieka, cukru a droždia urobíme kvások, potom ho spojíme s múkou a vodou, pridáme asi pol deci olivového oleja a soľ.

Cesto dobre vymiešame, nasekáme doňho bylinky a necháme vykysnúť. Malo by mu stačiť asi pol hodiny.

Plech vymastíme, vysypeme múkou a vyklopíme naňho vykysnuté cesto.

Syr si nakrájame na kocky a na cesto ho rozložíme striedavo s paradajkami. Pozatláčame ich do cesta a nemusíme nimi šetriť, bohatá náplň je chutná.

Kto má rád olivy, môže si urobiť paradajkovo – olivovú verziu.

Foccaciu upečieme, pri 200 stupňoch by mala byť hotová približne za pol hodiny.

Zmiešame olej s cesnakom a soľou a keď foccaciu vyberieme z rúry, ešte teplú ju ním potrieme.

Podávame s prosciuttom, mozzarellou, či inými obľúbenými prílohami.

Rímske rezne

Potrebujeme: bravčové karé bez kosti (ale nič nebráni ani milovníkom kuracieho mäsa, aby si ho urobili na tento spôsob, 2-3 strúčiky cesnaku, mozzarellu, soľ, mleté čierne korenie, plátky prosciutta, prípadne podobnej šunky, čerstvé šalviové alebo bazalkové lístky, maslo, citrón, petržlenovú vňať.

Postup: Mäso nakrájame na rezne, jemne ho naklepeme, potrieme pretlačeným cesnakom a necháme ich na chladnom mieste trochu odstáť.

Odležané mäso osolíme a okoreníme, na každý dáme koliesko mozzarelly a na ňu plátok šunky.

Na každú porciu dáme šalviový alebo bazalkový lístok a prepichneme to špáradlom.

V panvici s hrubým dnom roztopíme maslo, pridáme k nemu zopár kvapiek oleja, aby sa neprepálilo a opekáme na nej mäso z každej strany, kým nie je hotové.

Pred podávaním ozdobíme kolieskom citróna a posypeme petržlenovou vňaťou.

Sicílske cannoli podľa Kalisovej

Taliansky dezert pochádzajúci zo Sicílie dostane hádam každého. Klasická verzia je s obyčajnou múkou, známa moderátorka ho však rada pripravuje so zdravšou – špaldovou.

Potrebujeme: 400 g špaldovej hladkej múky, 60 g trstinového cukru, 120 g masla,

štipka soli, 1 PL medu, 1 vajce, 3 PL kyslej smotany, olej na smaženie. Na plnku: 450 g riccoty, alebo termizovaného tvarohu, 50 g mascarpone, 70 g trstinového cukru, 1 vanilkový cukor, 100 ml šľahačkovej smotany, 1 KL mletej sušenej vanilky, lúpané pistácie, alebo opražené lieskové oriešky nasekané na malé kúsky.

Postup. Zmiešame maslo, cukor, med a soľ. Potom pridáme vajcia a kyslú smotanu a poriadne zamiešame. Prisypeme múku a vymiesime cesto. Keby bolo príliš suché, pridáme trochu smotany.

Vyvaľkáme ho medzi dvoma papiermi na pečenie, alebo cez potravinársku fóliu a nakrájame na štvorce. Cesto navinieme na kovové trubičky a v rozpálenom oleji ich vysmažíme.

Necháme ich odkvapkať na papierovej utierke a vychladnúť, až potom dávame dole z kovových trubičiek.

Kým cannoli chladnú, pripravíme si krém. Vyšľaháme šľahačkovú smotanu s vanilkovým cukrom, cukrom a vanilkou. Vymiešame riccotu a mascarpone a potom postupne spojíme so šľahačkou. Krém by mal aspoň pol hodiny tuhnúť v chladničke.

Cukrárskym vrecúškom potom cannoli naplníme a ozdobíme nasekanými orechami a alebo ovocím.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  6. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  7. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  10. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  1. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Lídri farmárov? Jeden je spájaný so zločinom. A druhý?
  4. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  5. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  6. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  7. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  8. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  9. Noerr advised on WebSupport deal
  10. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?
  1. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 14 917
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 13 122
  3. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 11 585
  4. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 7 428
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 429
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 5 467
  7. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 944
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 866
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 3 989
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 642

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Pozrite sa, ako si lyžiari na Jahodnej užívajú prázdniny

Pekné počasie vylákalo ľudí na svah.

Rodičia si užívajú prázdniny spolu s deťmi.

Michalovčania si po roku znovu zahrajú o prvoligové zlato

Zlomový bol štvrtý zápas série, tvrdí po postupe do finále Piatak.

Radosť hráčov Dukly s fanúšikmi po spečatení postupu do finále.

Parkomaty EEI v Košiciach ignorujú polhodinové parkovné

Vodiči ušetria za krátkodobé parkovanie, iba keď zaplatia mestu cez SMS a QR kód.

Parkomat vydal lístok, až keď sme zaplatili za hodinu, hoci podľa zmeny VZN je už minimálna taxa za polhodinu.

Henrieta Farkašová získala svetové ocenenie, spolu s ňou aj Djokovič či Vonnová

Udelili jej Laureus World Sport Award pre športovú osobnosť roka.

Slovenská paralympionička Henrieta Farkašová (vľavo) s jej navádzačkou Natáliou Šubrtovou pózujú s cenou počas slávnostného odovzdávania prestížnych športových cien Laureus World Sports Awards, v Monte Carlo.

Polačekovu mestskú koalíciu v Košiciach rozhádal poslanec Djordjevič

Starosta Petrovčik: Je to prkotina, ale bude mať dohru.

Nezávislý poslanec mesta Košice Michal Djordjevič.

Hlavné správy zo Sme.sk

PRÍBEHY SLÁVNYCH FOTOGRAFIÍ

Japonci sa vzdali, schmatol ju a pobozkal. Zomrel bozkávajúci námorník

Bozk symbolizuje koniec vojny.

Dobré ráno

Dobré ráno: Smer ukázal Pellegrinimu, kto je šéf

Ako sa cez víkend zmenila situácia.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop