Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Zemiaková tortilla, šunkovo-syrové mafiny, Nicejský šalát

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Zemiaková tortilla

Pod názvom tortilla si mnohí predstavia mexickú placku z múky, ktorá sa plní mäsom a zeleninou. Existuje však aj španielska tortilla, v preklade tortilla de patatas, čo znamená zemiaková omeleta. Je to obľúbené španielske jedlo, no vzhľadom na to, že sa pripravuje z u nás dostupných surovín, môžeme si ju kedykoľvek pripraviť.

Potrebujeme: 3 zemiaky, paradajky a cuketu podľa chuti, 2-3 vajíčka, cibuľu, olej, 50 ml mlieka, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať, či iné obľúbené bylinky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na kolieska, nemali by byť hrubšie ako 5 milimetrov. Nasolíme ich a necháme postáť. Podobne naložíme s cuketou a paradajku si tiež narežeme na kolieska.

Očistíme aj cibuľu a tiež ju môžeme narezať na kolieska, či na tenké mesiačky.

Na panvici rozohrejme olej, poukladáme na ňu plátky zemiakov tak, aby zakryli celé dno.

Opečieme ich z oboch strán a keď sú polomäkké, pridáme k zemiakom cuketu a potom nasleduje aj cibuľa.

V miske rozšľaháme vajíčka s mliekom a vlejeme do panvice. Osolíme, okoreníme a upečieme, kým nie je spodná časť tortilly zlatistá.

Pripravíme si druhú panvicu, do ktorej tortillu preklopíme a dopečieme aj z druhej strany.

Ak ju budeme otáčať obracačkou dáme pozor, aby sa nerozpadla.

Na záver dozdobíme petržlenovou vňaťou, alebo nakrájanými čili papričkami.

SkryťVypnúť reklamu

Šunkovo-syrové mafiny

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 1 kypriaci prášok, 250 ml acidofilného mlieka, 50 ml oleja, 1 vajce, cca 150 g šunky v celku, tvrdý syr – ideálny je čedar, petržlenová vňať, soľ, čierne mleté korenie.

Postup: Tak, ako sladké, aj slané mafiny začíname pripravovať tak, že si najskôr zvlášť zmiešame sypké a zvlášť mokré ingrediencie. V tomto prípade je to teda múka, kypriaci prášok, soľ, strúhaný syr a šunku.

V druhej miske bude mlieko, olej a vajce. Tekuté suroviny potom prilejeme k suchým, premiešame, a nakladáme do mafinovej formy, alebo do papierových košíčkov.

Vrch posypeme strúhaným syrom a upečieme.

Nicejský šalát s tuniakom

Potrebujeme: asi 5 zemiakov, predvarené fazuľkové struky, tuniak v konzerve, zmes rôznych šalátov – môže byť rímsky, ľadový, lollo rosso, či poľníček, cherry paradajky, čierne olivy, 3 uvarené vajíčka, cesnak, dijonskú horčicu, citrón, vinný ocot, olivový olej, soľ a ak máme radi, môžeme pridať kapary a ančovičky, no nemusia byť.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a nakrájame. Pridáme k nim zelené fazuľky, olivový olej, pretlačený strúčik cesnaku, horčicu, ocot a citrónovú šťavu. Dobre premiešame.

Listy šalátu umyjeme, natrháme na kúsky, parajaky prekrojíme na polovice.

Keď sa chystáme servírovať, na tanieri urobíme „hniezdo“ zo šalátu, na to dáme zemiakovo-fazuľkovú šalátovú časť, na ňu idú kúsky tuniaka, paradajky, olivy, uvarené vajíčka. A všetko zalejeme zálievkov z oleja, octu, horčice a citróna.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 573
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 509
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 167
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 473
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 314
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 267
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu