Korzár logo Korzár
Nedeľa, 23. september, 2018 | Meniny má Zdenka
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Zemiaková tortilla, šunkovo-syrové mafiny, Nicejský šalát

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Zemiaková tortilla

Pod názvom tortilla si mnohí predstavia mexickú placku z múky, ktorá sa plní mäsom a zeleninou. Existuje však aj španielska tortilla, v preklade tortilla de patatas, čo znamená zemiaková omeleta. Je to obľúbené španielske jedlo, no vzhľadom na to, že sa pripravuje z u nás dostupných surovín, môžeme si ju kedykoľvek pripraviť.

Potrebujeme: 3 zemiaky, paradajky a cuketu podľa chuti, 2-3 vajíčka, cibuľu, olej, 50 ml mlieka, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať, či iné obľúbené bylinky.

Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na kolieska, nemali by byť hrubšie ako 5 milimetrov. Nasolíme ich a necháme postáť. Podobne naložíme s cuketou a paradajku si tiež narežeme na kolieska.

Očistíme aj cibuľu a tiež ju môžeme narezať na kolieska, či na tenké mesiačky.

Na panvici rozohrejme olej, poukladáme na ňu plátky zemiakov tak, aby zakryli celé dno.

Opečieme ich z oboch strán a keď sú polomäkké, pridáme k zemiakom cuketu a potom nasleduje aj cibuľa.

V miske rozšľaháme vajíčka s mliekom a vlejeme do panvice. Osolíme, okoreníme a upečieme, kým nie je spodná časť tortilly zlatistá.

Pripravíme si druhú panvicu, do ktorej tortillu preklopíme a dopečieme aj z druhej strany.

Ak ju budeme otáčať obracačkou dáme pozor, aby sa nerozpadla.

Na záver dozdobíme petržlenovou vňaťou, alebo nakrájanými čili papričkami.

Šunkovo-syrové mafiny

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 1 kypriaci prášok, 250 ml acidofilného mlieka, 50 ml oleja, 1 vajce, cca 150 g šunky v celku, tvrdý syr – ideálny je čedar, petržlenová vňať, soľ, čierne mleté korenie.

Postup: Tak, ako sladké, aj slané mafiny začíname pripravovať tak, že si najskôr zvlášť zmiešame sypké a zvlášť mokré ingrediencie. V tomto prípade je to teda múka, kypriaci prášok, soľ, strúhaný syr a šunku.

V druhej miske bude mlieko, olej a vajce. Tekuté suroviny potom prilejeme k suchým, premiešame, a nakladáme do mafinovej formy, alebo do papierových košíčkov.

Vrch posypeme strúhaným syrom a upečieme.

Nicejský šalát s tuniakom

Potrebujeme: asi 5 zemiakov, predvarené fazuľkové struky, tuniak v konzerve, zmes rôznych šalátov – môže byť rímsky, ľadový, lollo rosso, či poľníček, cherry paradajky, čierne olivy, 3 uvarené vajíčka, cesnak, dijonskú horčicu, citrón, vinný ocot, olivový olej, soľ a ak máme radi, môžeme pridať kapary a ančovičky, no nemusia byť.

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a nakrájame. Pridáme k nim zelené fazuľky, olivový olej, pretlačený strúčik cesnaku, horčicu, ocot a citrónovú šťavu. Dobre premiešame.

Listy šalátu umyjeme, natrháme na kúsky, parajaky prekrojíme na polovice.

Keď sa chystáme servírovať, na tanieri urobíme „hniezdo“ zo šalátu, na to dáme zemiakovo-fazuľkovú šalátovú časť, na ňu idú kúsky tuniaka, paradajky, olivy, uvarené vajíčka. A všetko zalejeme zálievkov z oleja, octu, horčice a citróna.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 17 682
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 667
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 11 642
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 11 008
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 611
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 384
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 4 489
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 926
  9. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 3 837
  10. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 3 421

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

V Chmeliarových priestoroch zostáva mesto, okolie pripadlo Machovi

Licencie na prevádzku pohotovostí v Košiciach i v okolí sú rozdané.

Chmeliar v súvislosti s licenciou hovorí o zvláštnom rozhodnutí

LSK Plus sídli v budove, ktorá patrí firme známeho prešovského podnikateľa.

Pohotovosti majú paušál, dostanú takmer stotisíc

Každý mesiac majú isté peniaze.

Hagyariho zlatý padák podpísaný po prehratých voľbách muselo mesto zaplatiť

Prehralo súd s bývalým zamestnancom, s piatimi sa dohodlo. Jeden ešte robí na meste.

Plynovod do Poľska pretne Zemplín

Potrubie povedie cez tri okresy, hraničnú stanicu vybudujú nad Výravou.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Majú svoje roky, no lietajú po svete a na peniaze sa nesťažujú

Štúdia o päťdesiatnikoch a šesťdesiatnikoch u nás búra predsudky.

DOMOV

Fico v dueli so Sulíkom: Váš konkurent nie je Smer

Sulík pripomínal Ficovi minulé výroky.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop