Korzár logo Korzár
Streda, 21. november, 2018 | Meniny má Elvíra
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Domáci hamburger, tvarohovo-ovocný koláč a praktický grilovací manuál

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

Domáce hamburgery

Potrebujeme: V prvom rade kvalitné mäso. Či už sa rozhodnete pre klasické hovädzie, alebo kuracie, malo by mať aj tuk, nie je dobré len chudé. Okrem toho budete potrebovať žemle, výborné sú hutnejšie briošky z maslového cesta, ktoré do seba vsiaknu šťavu a menej sa rozpadávajú. Na dochutenie soľ, korenie a zeleninu podľa svojej chuti. Na domácu salsu potrebujeme: papriku, cibuľu, cuketu a paradajkovú šťavu.

Postup: Pomelieme si mäso a ochutíme ho soľou a mletým čiernym korením. Urobíme z neho placku o trochu väčšiu ako sú žemle, pri pečení sa o niečo stiahne.

Mäso môžeme piecť na panvici, alebo na grile, dôležité však je, aby sme dodržali správny postup. Keď mäsovú placku položíme na gril, mierne ju pritlačíme a necháme piecť. Otočíme až vtedy, keď je asi polovica mäsa prepečená. Ak by ste ho otáčali viac než raz, môžete ho zbytočne poškodiť.

Vedľa mäsa môžeme dať piecť plátky slaniny.

Keď je mäso takmer hotové, dáme na neho plátok syra, ideálny je čedar, jeho chuť sa k hamburgeru výborne hodí.

Keď máme mäso hotové, dáme ho na chvíľu odpočívať a pripravíme si žemle. Prekrojíme ich, natrieme jemne maslom a dáme na chvíľu na gril.

Potom už len zostáva poskladať si hamburgery, zeleninovú oblohu si zvolíme podľa svojej chuti.

Kto má rád salsu, ľahko si ju pripraví tak, že zeleninu nakrája na drobučké časti, opečie ju domäkka, zaleje paradajkovou šťavou a povarí. Nakoniec ochutí soľou a korením.

Tvarohovo-ovocný koláč

Potrebujeme: Na cesto – 250 g masla, 300 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, ½ balíčka prášku do pečiva, 2 vajíčka, vanilku, štipku soli. Na plnku – 500 g tvarohu, 150 g kr. cukru, 50 g práškového vanilkového pudingu, 1 vajíčko, cca 200 ml mlieka, ovocie podľa vlastného výberu

Postup: Zo surovín spracujeme cesto a necháme ho chvíľu odpočívať. Potom ho rozvaľkáme a dáme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech.

Popicháme ho vidličkou, aby sa nenafúklo a dáme zapiecť.

Plnku vyšľaháme mixérom, mlieko však prilievame postupne, podľa toho, koľko si to plnka žiada.

Plnku vylejeme na cesto, necháme chvíľu piecť, potom vyberieme, poukladáme ovocie a koláč dopečieme.

Grilovačka ako má byť

Chystáte sa tento víkend grilovať? A chcete aby z vás bol vyhlásený grilmajster? Nepotrebujete špeciálny kurz, stačí dodržať zopár jednoduchých zásad.

Používajte kvalitné a odležané jatočné mäso alebo hydinu. Nesmie byť obschnuté alebo nebodaj osliznuté. Mäso pred grilovaním netreba zbytočne umývať, jeho povrch stačí utrieť čistou vlhkou utierkou.

Pred grilovaním mäso, ale aj zeleninu a ryby marinujte, aby ste pokrmu dodali výraznú chuť. Marinované potraviny uchovávajte vždy v chlade.

Soľ prichádza na rad zväčša až vtedy, keď je hotový pokrm na stole. Nechajte hostí, nech si ho sami dosolia aj kvôli tomu, že ku grilovaniu sa zvyčajne podávajú rôzne slané omáčky.

Gril vždy vopred patrične rozohrejte, stupeň tepla či žeravosti uhlia voľte podľa druhu potraviny. Grilovacie ihly alebo rošty pred použitím potrite olejom alebo kožou zo slaniny, aby sa na ne mäso neprilepovalo.

Mäso obracajte kliešťami, nikdy do neho nepichajte vidličkou, aby z neho nevytiekla šťava. Ryby grilujte celé, ak sa dá. Vďaka používaniu špeciálnych košíkov sa rybie mäso nerozpadne.

Tvrdšie druhy zeleniny pred grilovaním namáčajte 15 minút v studenej vode, aby zelenina zostala krehká.

Najčastejšie chyby pri grilovaní

1. Používate tekutý podpaľovač?

Je to zásadná chyba. Myslíte si, že tým urýchlite horenie uhlia a budete skôr jesť? V konečnom dôsledku si skôr sťažíte prácu, pretože aj keď použijete veľa podpaľovača, uhlie sa vám nikdy nepodarí rozžeraviť na takú teplotu, ako keď dáte tomu procesu patričný čas. A navyše vám uhlíky takto skôr vyhoria. Gril by ste mali rozpaľovať asi pol hodiny pred samotným grilovaním.

2. Grilujete celý čas na priamom ohni?

Kto by nechcel, aby krídelka či kuracie stehná mali zlatistú a chrumkavú kôrku. Ak však mäsko takto vypekáte na priamom ohni príliš dlho, výsledkom budú vysušené „piliny“. Keď však mäso najskôr opečiete na priamom plameni a potom ho preložíte na kraj grilu, aby tam pozvoľna došlo, budete mať kôrku, aj šťavnatú dobrotu.

3. Nechcelo sa vám po poslednom grilovaní vyčistiť mriežku, však?

Keď to urobíte tesne pred grilovačkou, alebo nedajbože vôbec, pokazíte tým celú hostinu. Aby ste sa vyhli namáhavému oškrabávaniu mriežky, nenechávajte ju úplne vychladnúť, ale vyčistite ju ihneď po grilovaní, keď sú ešte vďaka tuku zvyšky mäsa poddajnejšie.

4. Keď grilujete, je vaše mäso ako na kolotoči?

Robieva to mnoho začínajúcich „grilmajstrov“. Zo strachu, aby im jedlo neprihorelo, ho neustále otáčajú, no výsledkom je síce nepripečené mäso, no zároveň je bez šťavy a má gumovú štruktúru. Postup je jednoduchý. Keď položíte mäso na rozpálený gril, najbližšie 3-4 minúty naň vôbec nesiahajte. Za tú dobu sa prirodzene stiahne povrch, uzavrú sa štruktúry a šťava zostane pekne v mäsku. Tak sa bude dať aj ľahko zdvihnúť z mriežky bez toho, aby tam zostávali celé kusy mäsa. Z druhej strany nechajte mäso grilovať tak dlho, ako veľmi prepečené ho chcete.

5. Keďže je gril veľký, naložíte naň všetko, čo máte v ponuke?

Ak grilujete príliš veľa vecí naraz, môže sa to skončiť poriadnou katastrofou. Každá surovina sa bude grilovať inak dlho, niektoré sa začnú pripaľovať, ďalšie budú polosurové a iné sa budú len dusiť. Suroviny by ste mali grilovať postupne podľa toho, aký plameň a dĺžku prípravy si vyžadujú.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  3. Ako dobre poznáte tieto svetové ikonické značky?
  4. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  5. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  6. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  7. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  10. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  1. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  2. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  3. Ako dobre poznáte tieto svetové ikonické značky?
  4. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  5. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  6. Deti z Kľušova už vedia zachraňovať životy
  7. Vyberáme správny názov firmy
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  10. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  1. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť? 22 029
  2. Platíte si poistenie domova zbytočne? 18 309
  3. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 16 929
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 11 960
  5. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 10 518
  6. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 7 550
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 5 671
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 5 293
  9. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu 3 767
  10. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka! 3 621

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Pred pár rokmi sa skoro pobili. Ako starostovia chcú spolupracovať

Balčík a Petrovčik konflikt na košickom zastupiteľstve už uzavreli.

Majiteľa košického klubu súdia za zbitie klienta. Bol v umelom spánku

Obžalovaný vinu popiera, svedkovia tvrdia opak.

Keď Lipany začali vyhrávať, prišla prestávka

Skóre majú najhoršie, bodmi sú prví pod čiarou. Na jar chcú ísť vyššie.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ja si tú hodnosť zaslúžim. Fenomén z Danka urobili výložky

Brbty mimo kamery nerobí, tvrdia jeho známi.

Dobré ráno

Dobré ráno: Fico prosíka Lajčáka... a potom ho zrazu zostrelí

Fico sa pridal ku konšpirátorom.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Danko škodí – lebo môže

Pri oslabenom Smere sa rozlieva ako jed.

DOMOV

Zo šírenia syfilisu v Trebišove obvinili ďalších dvoch mladíkov

Od začiatku roka zaznamenali v meste 129 prípadov nákazy syfilisom.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop