Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Domáci hamburger, tvarohovo-ovocný koláč a praktický grilovací manuál

Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Domáce hamburgery

Potrebujeme: V prvom rade kvalitné mäso. Či už sa rozhodnete pre klasické hovädzie, alebo kuracie, malo by mať aj tuk, nie je dobré len chudé. Okrem toho budete potrebovať žemle, výborné sú hutnejšie briošky z maslového cesta, ktoré do seba vsiaknu šťavu a menej sa rozpadávajú. Na dochutenie soľ, korenie a zeleninu podľa svojej chuti. Na domácu salsu potrebujeme: papriku, cibuľu, cuketu a paradajkovú šťavu.

Postup: Pomelieme si mäso a ochutíme ho soľou a mletým čiernym korením. Urobíme z neho placku o trochu väčšiu ako sú žemle, pri pečení sa o niečo stiahne.

SkryťVypnúť reklamu

Mäso môžeme piecť na panvici, alebo na grile, dôležité však je, aby sme dodržali správny postup. Keď mäsovú placku položíme na gril, mierne ju pritlačíme a necháme piecť. Otočíme až vtedy, keď je asi polovica mäsa prepečená. Ak by ste ho otáčali viac než raz, môžete ho zbytočne poškodiť.

Vedľa mäsa môžeme dať piecť plátky slaniny.

Keď je mäso takmer hotové, dáme na neho plátok syra, ideálny je čedar, jeho chuť sa k hamburgeru výborne hodí.

Keď máme mäso hotové, dáme ho na chvíľu odpočívať a pripravíme si žemle. Prekrojíme ich, natrieme jemne maslom a dáme na chvíľu na gril.

Potom už len zostáva poskladať si hamburgery, zeleninovú oblohu si zvolíme podľa svojej chuti.

Kto má rád salsu, ľahko si ju pripraví tak, že zeleninu nakrája na drobučké časti, opečie ju domäkka, zaleje paradajkovou šťavou a povarí. Nakoniec ochutí soľou a korením.

SkryťVypnúť reklamu

Tvarohovo-ovocný koláč

Potrebujeme: Na cesto – 250 g masla, 300 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, ½ balíčka prášku do pečiva, 2 vajíčka, vanilku, štipku soli. Na plnku – 500 g tvarohu, 150 g kr. cukru, 50 g práškového vanilkového pudingu, 1 vajíčko, cca 200 ml mlieka, ovocie podľa vlastného výberu

Postup: Zo surovín spracujeme cesto a necháme ho chvíľu odpočívať. Potom ho rozvaľkáme a dáme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech.

Popicháme ho vidličkou, aby sa nenafúklo a dáme zapiecť.

Plnku vyšľaháme mixérom, mlieko však prilievame postupne, podľa toho, koľko si to plnka žiada.

Plnku vylejeme na cesto, necháme chvíľu piecť, potom vyberieme, poukladáme ovocie a koláč dopečieme.

Grilovačka ako má byť

Chystáte sa tento víkend grilovať? A chcete aby z vás bol vyhlásený grilmajster? Nepotrebujete špeciálny kurz, stačí dodržať zopár jednoduchých zásad.

SkryťVypnúť reklamu

Používajte kvalitné a odležané jatočné mäso alebo hydinu. Nesmie byť obschnuté alebo nebodaj osliznuté. Mäso pred grilovaním netreba zbytočne umývať, jeho povrch stačí utrieť čistou vlhkou utierkou.

Pred grilovaním mäso, ale aj zeleninu a ryby marinujte, aby ste pokrmu dodali výraznú chuť. Marinované potraviny uchovávajte vždy v chlade.

Soľ prichádza na rad zväčša až vtedy, keď je hotový pokrm na stole. Nechajte hostí, nech si ho sami dosolia aj kvôli tomu, že ku grilovaniu sa zvyčajne podávajú rôzne slané omáčky.

Gril vždy vopred patrične rozohrejte, stupeň tepla či žeravosti uhlia voľte podľa druhu potraviny. Grilovacie ihly alebo rošty pred použitím potrite olejom alebo kožou zo slaniny, aby sa na ne mäso neprilepovalo.

Mäso obracajte kliešťami, nikdy do neho nepichajte vidličkou, aby z neho nevytiekla šťava. Ryby grilujte celé, ak sa dá. Vďaka používaniu špeciálnych košíkov sa rybie mäso nerozpadne.

Tvrdšie druhy zeleniny pred grilovaním namáčajte 15 minút v studenej vode, aby zelenina zostala krehká.

Najčastejšie chyby pri grilovaní

1. Používate tekutý podpaľovač?

Je to zásadná chyba. Myslíte si, že tým urýchlite horenie uhlia a budete skôr jesť? V konečnom dôsledku si skôr sťažíte prácu, pretože aj keď použijete veľa podpaľovača, uhlie sa vám nikdy nepodarí rozžeraviť na takú teplotu, ako keď dáte tomu procesu patričný čas. A navyše vám uhlíky takto skôr vyhoria. Gril by ste mali rozpaľovať asi pol hodiny pred samotným grilovaním.

2. Grilujete celý čas na priamom ohni?

Kto by nechcel, aby krídelka či kuracie stehná mali zlatistú a chrumkavú kôrku. Ak však mäsko takto vypekáte na priamom ohni príliš dlho, výsledkom budú vysušené „piliny“. Keď však mäso najskôr opečiete na priamom plameni a potom ho preložíte na kraj grilu, aby tam pozvoľna došlo, budete mať kôrku, aj šťavnatú dobrotu.

3. Nechcelo sa vám po poslednom grilovaní vyčistiť mriežku, však?

Keď to urobíte tesne pred grilovačkou, alebo nedajbože vôbec, pokazíte tým celú hostinu. Aby ste sa vyhli namáhavému oškrabávaniu mriežky, nenechávajte ju úplne vychladnúť, ale vyčistite ju ihneď po grilovaní, keď sú ešte vďaka tuku zvyšky mäsa poddajnejšie.

4. Keď grilujete, je vaše mäso ako na kolotoči?

Robieva to mnoho začínajúcich „grilmajstrov“. Zo strachu, aby im jedlo neprihorelo, ho neustále otáčajú, no výsledkom je síce nepripečené mäso, no zároveň je bez šťavy a má gumovú štruktúru. Postup je jednoduchý. Keď položíte mäso na rozpálený gril, najbližšie 3-4 minúty naň vôbec nesiahajte. Za tú dobu sa prirodzene stiahne povrch, uzavrú sa štruktúry a šťava zostane pekne v mäsku. Tak sa bude dať aj ľahko zdvihnúť z mriežky bez toho, aby tam zostávali celé kusy mäsa. Z druhej strany nechajte mäso grilovať tak dlho, ako veľmi prepečené ho chcete.

5. Keďže je gril veľký, naložíte naň všetko, čo máte v ponuke?

Ak grilujete príliš veľa vecí naraz, môže sa to skončiť poriadnou katastrofou. Každá surovina sa bude grilovať inak dlho, niektoré sa začnú pripaľovať, ďalšie budú polosurové a iné sa budú len dusiť. Suroviny by ste mali grilovať postupne podľa toho, aký plameň a dĺžku prípravy si vyžadujú.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 13 569
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 570
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 087
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 203
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 512
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 271
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 238
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 978
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 9 165
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 030
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 675
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 677
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 718
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 678
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák! 4 998
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 978
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 9 165
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 030
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 675
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 677
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 718
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 678
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák! 4 998
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu