Koláč so slivkami a vanilkovým pudingom
Potrebujeme: Na cesto – 200 g polohrubej múky, prášok do pečiva, 100 g cukru, vanilka, 150 g masla, 3 vajíčka. Na plnku - 500 ml mlieka, 1 Zlatý klas, 50 g cukru, slivky
Postup: Vajíčka vyšľaháme s cukrom a vanilkou, pridáme múku, kypriaci prášok a maslo. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy.
Mlieko, Zlatý klas a cukor uvaríme na puding, necháme vychladiť a rovnomerne rozotrieme na cesto.
Na puding poukladáme na štvrtky nakrájané slivky a upečieme.
Mäso so slivkovou omáčkou
Potrebujeme: mäso podľa vlastného výberu, hodí sa bravčové pliecko, kuracie, aj morčacie prsia, cibuľu, olej, čerstvé slivky, vývar, 2 PL paradajkového pretlaku, 3 strúčiky cesnaku, 1 lyžička karí korenia, mletú rascu, trochu zázvoru, soľ, korenie.
Postup: Na troche oleja osmažíme cibuľu a cesnak. Pridáme na kocky nakrájané mäso, paradajkový pretlak a na kusy nakrájané slivky.
Premiešame, nech sa mäso zatiahne a pridávame soľ, korenie, paradajkový pretlak a karí. Mäso zalejeme vývarom a udusíme.
Babičkin slivkový lekvár
Potrebujeme: 3 kg sliviek, 1,2 kg kryštálového cukru, 200 ml octu, ak sú slivky veľmi kyslé, bude potrebných ešte aspoň 300 g cukru
Postup: Slivky umyjeme vo vode s octom, potom ich odkôstkujeme a nakrájame na menšie kúsky.
Zasypeme ich cukrom, poriadne premiešame a necháme odstáť minimálne cez noc, ale najlepšie je nechať ich 24 hodín. Mali by byť prikryté alobalom, avšak je potrebné nechať trochu priestoru, aby prepúšťal vzduch. Občas môžeme slivky premiešať.
Slivky pustia množstvo šťavy, tú však pred varením v žiadnom prípade nevylievame. Začneme ich takto variť na silnejšom plameni, kým sa nerozvaria na kašu. Nezabúdame miešať.
Po hodine znížime teplotu a varíme na najnižšom stupni asi dve hodiny.
Dávame pozor, aby sa nepripálili.
Keď má zmes lekvárovú konzistenciu, môžeme ju dávkovať do pohárov, zatvoríme ich, otočíme hore dnom a máme hotovo.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.